Sony Project Morpheus: η επιβεβαίωση

Είναι, ωστόσο, το PlayStation4 αρκετά ισχυρό για games εικονικής πραγματικότητας;

Έχει αρχίσει να αναδεικνύεται σε... νόμο σχεδόν το φαινόμενο: αν μία φήμη στο Web επιμένει για πολύ καιρό και από πολλαπλές πηγές, είναι κατά πάσα πιθανότητα αληθινή. Αυτό αποδείχθηκε, τουλάχιστον, από την αποκάλυψη πριν από λίγες μέρες του περιφερειακού εικονικής πραγματικότητας που η Sony έχει σχεδιάσει εδώ και καιρό και θα διαθέσει κάποια στιγμή μέσα στο 2015. Αυτού του είδους τα περιφερειακά, που έχουν την μορφή "κράνους" συνήθως (και γαντιού για το χειρισμό αντικειμένων) η αγορά της ηλεκτρονικής διασκέδασης έχει προσπαθήσει να τα προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό και στο παρελθόν, χωρίς όμως επιτυχία. Όμως το προϊόν της Sony που, για την ώρα, είναι γνωστό ως Project Morpheus, θα διατεθεί σε μία αγορά τελείως διαφορετική - και πιθανώς θα εκμεταλλευτεί την περιέργεια που έχει δημιουργήσει τους τελευταίους 12 μήνες το παρόμοιο στη λειτουργία Oculus Rift. Είναι, όμως, τόσο... απλό το εγχείρημα;

Στην περίπτωση του Project Morpheus, θα πρέπει κανείς να "κάνει ένα βήμα πίσω" για να αντιληφθεί πώς ακριβώς θέλει η Sony να προωθήσει το δικό της περιφερειακό εικονικής πραγματικότητας. Το προϊόν αυτό θα έχει αξιόλογες τεχνικές προδιαγραφές - ανάλυση 1080x960 pixel για κάθε μάτι, οθόνη 5 ιντσών τεχνολογίας OLED, αισθητήρες κίνησης, γυροσκόπιο, έξοδο ήχου - αλλά δεν θα λειτουργεί όπως το Oculus Rift, δηλαδή συνδεδεμένο με προσωπικό υπολογιστή. Όχι. Θα λειτουργεί συνδεδεμένο με το PlayStation4, θα απαιτεί την νέα PlayStation Camera αι θα μπορεί να αναγνωρίσει το PlayStation Move, το χειριστήριο ανάγνωστης κίνησης, για το χειρισμό αντικειμένων. Γεγονότα που αλλάζουν... κατά βάση τα πάντα.

Από τη μία πλευρά, όντας "στοχευμένο" στo hardware του PlayStation4, ένα περιφερειακό όπως αυτό της Sony θα έκανε πολύ ευκολότερη τη δουλειά των δημιουργών games εικονικής πραγματικότητας και άλλων τέτοιων εφαρμογών. Αναπτύσσοντας κανείς τέτοιου είδους software με δεδομένες προδιαγραφές, μπορεί αφενός να ξεπεράσει ευκολότερα τεχνικούς περιορισμούς, αφετέρου να βελτιστοποιήσει το τελικό προϊόν - εφαρμογές ή games - στο μέγιστο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Και τα 12 ή 15 εκατομμύρια PS4 που θα έχουν πωληθεί ως του χρόνου τέτοιο καιρό (αν συνεχίσει την πορεία του με τον ίδιο ρυθμό το σύστημα της Sony) θα συνέθεταν μία αξιόλογη πελατειακή βάση... "με το καλημέρα". Αυτήν η ιαπωνική εταιρεία θα μπορούσε να την αξιοποιήσει με τρόπο αμεσότερο απ' ότι π.χ. το Oculus Rift, το οποίο και κάποια τεχνική γνώση απαιτεί, και εμπλέκεται με τον κόσμο των τυπικών PC - με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγα τα μέσα ενημέρωσης που έχουν αρχίσει να εκφράζουν βάσιμες αμφιβολίες σχετικά με μία σημαντική παράμετρο της λειτουργίας του Project Morpheus: την επεξεργαστική δύναμη του ίδιου του PlayStation4. Η νέα πρόταση της Sony είναι αναμφίβολα ισχυρότατη για τα δεδομένα των συστημάτων ηλεκτρονικής διασκέδασης για το σαλόνι, δεν παύει ωστόσο να είναι ένα μέσων επιδόσεων PC με μία σειρά από βελτιστοποιήσεις. Θα είναι το PS4 σε θέση να δημιουργεί σε πραγματικό χρόνο και να προβάλλει εικόνα 1080x960 pixel x 2 - το περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο όπως η εικόνα 3D, χρειάζεται δηλαδή η δημιουργία του ίδιου καρέ από δύο διαφορετικές γωνίες - και σε 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο (ώστε η εικόνα να μη ζαλίζει), ενώ ταυτόχρονα επεξεργάζεται τα δεδομένα που στέλνουν οι αισθητήρες, ενδεχομένως και τα δεδομένα που στέλνει ένα PlayStation Move, φροντίζοντας παράλληλα για τον ήχο; Σε ένα επεκτάσιμο PC οι δημιουργοί μπορούν να βρουν μία ελάχιστη σύνθεση που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του εκάστοτε software που αναπτύσσουν, οι προδιαγραφές του PS4 ωστόσο είναι παγιωμένες.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, βρισκόμαστε μακριά ακόμη από το σημείο στο οποίο θα μπορούμε να κάνουμε βάσιμες εκτιμήσεις των απαιτήσεων ενός VR video game στο PS4. Δεν περιμένουμε να είναι κάτι τέτοιο εφικτό καν μέσα στο 2014. Και ενώ η προοπτική τίτλων "αληθινού 3D" - video games δηλαδή όπου ο εικονικός χώρος "αγκαλιάζει" το οπτικό πεδίο των παικτών, επιτρέπει την κίνηση μέσα σε αυτόν και την αλληλεπίδραση με αντικείμενα - παραμένει συναρπαστική, για την ώρα είναι ζήτημα που δεν απασχολεί μεγάλο τμήμα του καταναλωτικού κοινού. Πόσο μάλλον με δεδομένο το γεγονός ότι κανείς (ούτε η ίδια η Sony στοιχηματίζουμε) δεν έχει ιδέα σχετικά με το πόσο θα μπορούσε να κοστίζει ένα περιφερειακό τύπου Project Morpheus για την καταναλωτική αγορά: το πειραματικό Oculus Rift, για παράδειγμα, κοστίζει $399 για τους δημιουργούς ανάπτυξης games και δεν απαιτεί ούτε την PlayStation Camera, ούτε το PlayStation Move. Μέχρις ότου έχουμε εικόνα και γι' αυτήν την πλευρά του όλου θέματος, το Project Morpheus παραμένει... ενδιαφέρον θέμα συζήτησης και όχι κάτι άλλο. Το 2015, όμως...; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ