PSPgo: η παρουσίαση

Νέα γενιά, νέα κατεύθυνση

Περισσότερη συζήτηση έχει γίνει βέβαια σχετικά με τον άλλο τομέα στον οποίο η Sony "καίει γέφυρες": αυτόν του λογισμικού. Το PSPgo δεν φέρει drive για τα γνωστά δισκάκια UMD των games του, αλλά αποθηκευτικό χώρο 16 GB σε μορφή ενσωματωμένης μνήμης. Αν και είχε τεθεί το θέμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για την ώρα - και πιθανώς για πάντα, χωρίς να είναι 100% βέβαιο - οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει games σε μορφή UMD για παλιότερο PSP δεν θα είναι σε θέση να τα "περάσουν" με κάποιο τρόπο στο καινούργιο. Για όσους και όσες αγοράσουν PSP για πρώτη φορά και αυτό είναι το PSPgo, ζήτημα δεν τίθεται. Για τους gamers που έχουν ήδη υπάρχον μοντέλο PSP, ακολουθούν οι υποπεριπτώσεις που διακρίνουμε στην επόμενη σελίδα. Για όλους και όλες, η θέση μας για το θέμα βρίσκεται εδώ. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα έχει ως έχει, είναι ηλειμμένη απόφαση της Sony, οπότε "ένα το κρατούμενο" και προχωράμε στα υπόλοιπα.

Το γεγονός ότι το PSPgo είναι μικρότερο, δεν σημαίνει ότι δεν έχει να επιδείξει προσθήκες σε σχέση με τους προκατόχους του: είναι το πρώτο μοντέλο το οποίο ενσωματώνει διασύνδεση Bluetooth, κάτι που σημαίνει πως και ασύρματα ακουστικά σχετικής τεχνολογίας μπορεί να αξιοποιήσει, και κινητά τηλέφωνα για Δικτυακή σύνδεση (με τον τρόπο που αναφέραμε πρόσφατα). Επίσης, το γεγονός ότι ο αποθηκευτικός του χώρος βασίζεται σε μνήμη και όχι σε δίσκο UMD έχει καταστήσει εφικτές λειτουργίες όπως αυτή του... καθολικού pause στα games: ο παίκτης μπορεί απλώς να "παγώσει" ένα παιχνίδι οπουδήποτε θέλει, να μεταβεί στο κεντρικό menu του PSPgo, να κάνει κάτι άλλο (όχι να ξεκινήσει άλλο παιχνίδι όμως) και στη συνέχεια να ξαναγυρίσει στο παιχνίδι του ακριβώς εκεί όπου είχε σταματήσει. Pas mal!

Κατά τα άλλα, έχουμε να κάνουμε με ένα PSP όπως το είχαμε γνωρίσει και στο παρελθόν. Δεν έχει απομακρυνθεί από τον τρόπο λειτουργίας των PSP, δεν έχει αποπειραθεί να ενσωματώσει οθόνη αφής - κάτι τέτοιο χρειάζεται ολική επαναπροσέγγιση του περιβάλλοντος χειρισμού και δεν το περιμένουμε καν μέσα στους επόμενους 18 ή 24 μήνες - και δεν φέρει κάμερα ή δέκτη GPS (θα διατεθούν ως ανασχεδιασμένα περιφερειακά όπως και στην περίπτωση των παλαιότερων PSP). Η επέκταση μνήμης μέσω καρτών Memory Stick M2 - των μικρού μεγέθους αλλά χωρητικότητας έως και 16 GB - και η δωρεάν διάθεση του λογισμικού MediaGo για τη σύνδεση με το PlayStation Store και την απόκτηση υλικού από εκεί, είναι απλώς δύο άλλα στοιχεία που αξίζει να έχει στα υπόψιν ο επίδοξος αγοραστής ενός PSPgo.

Στη χρήση - μετά από μερικές ημέρες συμβίωσης μαζί του - δεν έχουμε παράπονο σε κάτι, χωρίς να μας εκπλήξει παράλληλα και κάτι: είναι ό,τι περιμέναμε σε γενικές γραμμές. Ίσως κάποιες μικρές λεπτομέρειες αξίζουν αναφοράς. Η αυτονομία του είναι σχεδόν ακριβώς η ίδια με του PSP-2000 (5-6 ώρες ανάλογα με τη χρήση), αν και χωρίς κινητά μέρη την περιμέναμε ομολογουμένως λίγο μεγαλύτερη. Η οθόνη έχει ελαφρώς πιο ζεστά χρώματα και είναι κατά τι φωτεινότερη, αλλά όχι τόσο ώστε να σημειώνει αξιοσημείωτο άλμα μπροστά. Στα 3-4 games που έχουμε αποκτήσει μέχρι τώρα η εκκίνηση γίνεται γρήγορα, σε ένα δε συγκεκριμένο - το Wipeout - εμφανώς πιο γρήγορα απ' ότι αντιστοίχως με το δισκάκι UMD. Φυσικά, λόγω απουσίας του τελευταίου, το PSPgo είναι και παντελώς αθόρυβο, κάτι χρήσιμο... στον ηλεκτρικό ή το Μετρό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ