PSPgo: η παρουσίαση

Νέα γενιά, νέα κατεύθυνση

Όσον αφορά στην εξωτερική εμφάνιση του PSPgo, τομέας στον οποίο διαφέρει σημαντικά από τους προκατόχους του, υπάρχουν τα αδιαμφισβήτητα θετικά στοιχεία και ένα ή δύο συζητήσιμα. Το γεγονός ότι το νέο μοντέλο είναι αισθητά ελαφρύτερο και μικρότερο από τα PSP του παρελθόντος (ευτυχώς δεν δίνει την αίσθηση του... μη-μου-άπτου ή "ψεύτικου" που μισούμε στα gadgets) είναι σαφώς ευπρόσδεκτο και καθιστά από μόνο του το PSPgo μία από τις ομορφότερες φορητές συσκευές έχει ποτέ κυκλοφορήσει η Sony. Η οθόνη είναι επίσης κατά τι μικρότερη, έχοντας όμως την ίδια ανάλυση με τις παλιές κάνει τα γραφικά να φαίνονται οριακά καθαρότερα. Με την οθόνη αυτή να σύρεται προς τα πάνω για να αποκαλύψει τα πλήκτρα χειρισμού, άλλωστε, η εικόνα καταλήγει να βρίσκεται σε βολικότερη θέση για παιχνίδι. Αυτά είναι τα θετικά.

Ως... συζητήσιμα χαρακτηρίζουμε δύο ή τρία πράγματα - ίσως κι ένα για το οποίο ελπίζουμε να διαψευστούμε στο μέλλον. Το ένα πράγμα είναι η διαπίστωση πως χρήστες με μεγάλα χέρια στην αρχή δυσκολεύονται να προσαρμόσουν τα δάκτυλά τους στο χώρο κάτω από τη συρόμενη οθόνη όπου βρίσκεται ο αναλογικός μοχλός και τα πλήκτρα χειρισμού. Η συμβίωση για μερικές ημέρες βελτιώνει την κατάσταση, αλλά όχι απόλυτα. Το άλλο έχει να κάνει με το πλαστικό περίβλημα, το οποίο σε κάποια σημεία γλιστρά και σε... όλα σχεδόν τα σημεία μαζεύει δαχτυλιές (στη μαύρη του εκδοχή). Το τρίτο σχετίζεται με τα πλήκτρα αυτά καθ' αυτά, που θα θέλαμε να πιέζονται περισσότερο και να δίνουν σαφέστερα τη σχετική αίσθηση όταν αυτό συμβαίνει.

Εκείνο για το οποίο ελπίζουμε να διαψευστούμε, αφορά στο ότι η Sony δεν έχει προς το παρόν εκμεταλλευτεί με ενδιαφέροντα τρόπο το γεγονός ότι το PSPgo μπορεί (χρησιμοποιώντας και τα δύο πλήκτρα-σκανδάλες στο πάνω μέρος) να προβάλλει πράγματα στην οθόνη όταν αυτή είναι κλειστή. Για την ώρα το μόνο που καταλαμβάνει την οθόνη σε αυτήν την κατάσταση είναι ένα απλό ρολόι ή/και ένα εντελώς βασικό ημερολόγιο. Σύμφωνοι, το PSPgo δεν είναι... κινητό τηλέφωνο, όμως η μεγάλη οθόνη του σίγουρα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περισσότερο πρωτότυπα. Περιμένουμε κάτι καλύτερο στις αναβαθμίσεις λογισμικού που θ' ακολουθήσουν.

Αξίζει να αναφερθούν κι οι αποφάσεις που έχει πάρει η Sony για το PSPgo, οι οποίες... "καίνε γέφυρες" με την παρούσα σειρά των PSP. To νέο μοντέλο, έχοντας διαφορετικό σχεδιασμό και διάταξη στις θύρες του, δεν είναι συμβατό με τα περιφερειακά των PSP που αξιοποιούσαν την υποδοχή USB στο πάνω μέρος. Το καλώδιο σύνδεσής του με Η/Υ - που πάντοτε ήταν τυπικό USB σε mini USB - έχει αντικατασταθεί με ειδικό, το οποίο αν χαθεί θα πρέπει να αγοραστεί εκ νέου. Και η μπαταρία δεν είναι αποσπώμενη πια, καθώς η Sony θέλει να περιορίσει τα φαινόμενα παράνομης κυκλοφορίας των games του PSP (το δρόμο της οποίας είχε ανοίξει η... πονηρή μπαταρία Pandora). Απ' τις αλλαγές αυτές άλλες είναι σημαντικές, άλλες όχι τόσο - η Sony, πάντως, φαίνεται να αντιλαμβάνεται τις πιθανές ενστάσεις, γι' αυτό διατηρεί σε πώληση και τα παρόντα PSP-3000 για εκείνους κι εκείνες που ενδεχομένως τα προτιμούν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ