PS Plus: το μέλλον

Πώς θα μπορούσε η Sony να κάνει την υπηρεσία της ακόμη καλύτερη;

Μία επιλογή που έχει η Sony για να δώσει μεγαλύτερο "ειδικό βάρος" στο PlayStation Plus είναι να χρησιμοποιήσει το... δικό της "ειδικό βάρος" ως πολυεθνικής με εκτενή παρουσία σε όλο το χώρο της σύγχρονης διασκέδασης, όχι μόνο των games. Μία ενδιαφέρουσα προσφορά σε αυτό το πλαίσιο "τρέχει" αυτές τις μέρες, καθώς οι κάτοχοι του PS Plus μπορούν να έχουν ετήσια συνδρομή στην υπηρεσία διανομής μουσικής Music Unlimited της Sony αντί ελκυστικού ποσού (€19.99 από €99.99). Τέτοιου είδους "bonus" η Sony θα μπορούσε να επεκτείνει σε αντίστοιχες υπηρεσίες διανομής ταινιών π.χ. για τους συνδρομητές PS Plus η ενοικίαση 5 ταινιών κάθε μήνα δωρεάν ή μεγάλη έκπτωση σε ετήσιες συνδρομές. Αυτές οι κινήσεις και στην προώθηση του προφίλ των PS3/PS Vita ως συσκευών για συνολική ψυχαγωγία θα βοηθούσαν, και ως extra κίνητρο για συνδρομές PS Plus θα λειτουργούσαν. Φυσικά η Sony θα μπορούσε να κάνει το... αντίστροφο και για τις άλλες της υπηρεσίες!

Μία άλλη πιθανότητα - που είμαστε πρακτικά βέβαιοι πως βρίσκεται κάπου στον ορίζοντα αλλά θα την παραθέσουμε ως "επιλογή" της Sony και αυτή - σχετίζεται με την ενοικίαση video games χωρίς ο χρήστης να τα λαμβάνει στο PS3 του και να τα εγκαθιστά. Ναι, αναφερόμαστε στην υπηρεσία streaming με το όνομα Gaikai, την οποία η ιαπωνική εταιρεία εξαγόρασε αντί αδρού ποσού το καλοκαίρι. Με αυτήν η Sony θα μπορεί να ενοικιάζει games σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές, αρχικά τίτλους του PS2 και του PSP για PS3 και PS Vita αντίστοιχα, στη συνέχεια πιθανώς και τίτλους του PS3 για το PS3 και σίγουρα το PS4. Ε, αυτή η ενοικίαση, που αντιστοιχούσε κάποτε π.χ. σε €8-€10 μηνιαίως θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο PS Plus, έτσι ώστε οι gamers που αληθινά χρειάζονται διαθέσιμα π.χ. 200-300 games ανά πάσα στιγμή για να επιλέξουν κάτι που τούς ενδιαφέρει, να τα έχουν. Το "σενάριο" αυτό το θεωρούμε πάρα πολύ πιθανό - αν όχι για το 2013, τότε σίγουρα για το 2014.

Υπάρχει, τέλος, πάντοτε και το θέμα της αποκλειστικών προνομίων που δικαίως θέλουν να αισθάνονται πως έχουν οι συνδρομητές μιας υπηρεσίας, πέρα από το περιεχόμενο. Σε αυτό το θέμα η Sony θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις με π.χ. αποκλειστικά apps και λειτουργίες πέρα απ' όσα προσφέρει αυτή τη στιγμή. Κανείς δεν θα την κατηγορούσε ότι "αρμέγει" το κοινό της κρατώντας σημαντικά πράγματα σε συνδρομητικό πλαίσιο, γιατί όλες οι βασικές υπηρεσίες του PlayStation Network αυτή τη στιγμή προσφέρονται (σε αντίθεση με το Xbox Live) δωρεάν. Αλλά οι συνδρομητές του PS Plus θα μπορούσαν π.χ. να έχουν δωρεάν δικό τους app για βιντεοκλήσεις μέσω PS Eye ή/και κάμερας του Vita, αντίστοιχα apps με αυτά των iPhone/iPad για ελεύθερη αποθήκευση αρχείων "κάπου στο Internet" (cloud), ικανότερους players για μουσική και video... η λίστα των πιθανών apps και λειτουργιών είναι μεγάλη. Η Sony έχει την επιλογή να αξιολογήσει τί είναι αυτό το "κάτι παραπάνω" που οι "απλοί" κάτοχοι PS3/PS Vita δεν θα θεωρούσαν πως θα έπρεπε εξ ορισμού να είναι ενσωματωμένο στο λειτουργικό της συσκευής τους, αλλά οι συνδρομητές PS Plus θα θεωρούσαν ενδιαφέρον bonus... και να το υλοποιήσει. Θα δούμε κάτι τέτοιο μέσα στο 2013; Το ελπίζουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ