PS4: πρώτες εντυπώσεις, hardware

Το ομορφότερο σύστημα που διέθεσε ποτέ η Sony - όλοι οι λόγοι

Περιεργαζόμενος κανείς το PS4 εντοπίζει χωρίς πρόβλημα στο πίσω μέρος του όλες τις θύρες σύνδεσης και επέκτασης που έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν: την HDMI, την οπτική για ήχο, την Ethernet για ενσύρματη σύνδεση σε τοπικό δίκτυο, την ειδική θύρα για το PlayStation Eye και... αυτά. Τίποτε άλλο. Όλο το υπόλοιπο πίσω μέρος είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να βοηθά στην ψύξη του συστήματος. Είχαμε την εντύπωση από συζητήσεις με στελέχη της Sony στην Ε3 πως υπήρχαν σκέψεις για προσθήκη 2 ακόμη θυρών USB εκεί, κάτι που τελικά δεν έγινε. Αυτό σημαίνει πως μόνο τις δύο θύρες USB στην πρόσοψη του PS4 θα πρέπει οι κάτοχοί του να αξιοποιούν, τόσο για να φορτίζουν τα νέα DualShock, όσο και να συνδέουν π.χ. USB drives ή σκληρούς δίσκους εξωτερικούς. Σε αυτή τη φάση μάς φαίνεται περιοριστικό το συγκεκριμένο, επιφυλασσόμαστε για την αναλυτική παρουσίαση του συστήματος σε λίγες μέρε.

Μία πάντως από τις πλέον ευχάριστες εκπλήξεις - ειδικά για τους... βετεράνους των οικιακών PlayStation - δεν είναι άλλη από αυτό το νέο DualShock. Όπως υποστήριζε η Sony, όντως είναι βελτιωμένο σε σχέση με αυτό που είχαμε δει στο Λος Άντζελες και την Κολωνία, ειδικά όσον αφορά στα υλικά κατασκευής και στην γενικότερη "αίσθηση" όταν το κρατά κανείς. Η γενικός του σχεδιασμός είναι αλλαγμένος ακριβώς όσο χρειάζεται ώστε να το καθιστά καλύτερο στην χρήση από το DualShock3, αλλά όχι να απομακρύνεται από το γνώριμο "κράτημα" των DualShock που έχει αναθρέψει... γενιές gamers. Οι αναλογικοί μοχλοί είναι σαφέστατα ακριβέστεροι (και οι αντίχειρες "κλειδώνουν" στην επιφάνειά τους επιτέλους σωστά), οι "σκανδάλες" είναι αποτελεσματικότερες, η όλη αίσθηση στο χέρι είναι ισορροπημένη και ολοφάνερα μελετημένη.

Το πλήκτρο PlayStation βρίσκεται εκεί που ήταν πάντα και δεν μάς δημιούργησε καμία έκπληξη, θετική ή αρνητική: επαναφέρει ακαριαία τον παίκτη, απ' όπου κι αν βρίσκεται, στην κεντρική οθόνη χειρισμού του PS4 και... αυτό είναι όλο. Τα δύο πλήκτρα Share και Options, ωστόσο, είναι ελαφρώς μικρότερα και πιο "ρηχά" απ' όσο θα θέλαμε - ενώ η θέση τους μπορεί να μην εμποδίζει μεν στη χρήση των υπολοίπων πλήκτρων ή μοχλών, αλλά εκεί που βρίσκεται δεν βοηθά στην αξιοποίησή τους "στα τυφλά". Το τελευταίο το διαπιστώσαμε κατ' επανάληψη προσπαθώντας να συλλάβουμε στιγμιότυπα μέσα από τα πρώτα games που παίξαμε. Το πλήκτρο αφής, τέλος, για να είμαστε ειλικρινείς δεν είχαμε την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσουμε ακόμη σοβαρά - τα 4 games που παίξαμε δεν το εκμεταλλεύονται ιδιαίτερα - οπότε επιφυλασσόμαστε. Συνολικά, πάντως, η πρώτη εντύπωση που εισπράττει κανείς τόσο από το DualoShock4, όσο και από το PS4 γενικότερα, είναι άκρως θετική. Η θετικότερη που έχουμε εισπράξει από σύστημα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας την τελευταία δεκαετία το λιγότερο. Τυχαίο; Μάλλον όχι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ