PS4: πρώτες εντυπώσεις, games

Δύο ημέρες, τέσσερις τίτλοι, τρεις σελίδες σχολιασμού

Ένας τίτλος όπως το Resogun κάτω από κανονικές συνθήκες δεν θα προσφερόταν για επίδειξη εντυπωσιακών 3D γραφικών, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν ισχύει. Πέρα από την αληθινή ανάλυση 1080p και την ανανέωση της οθόνης με ρυθμό 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο - όλα κινούνται με απίθανα ομαλό τρόπο και κάθε λεπτομέρεια είναι άμεσα αντιληπτή - η Housemarque έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στα ειδικά εφέ και το φωτισμό, "κάνοντας λαμπάδα" την οθόνη πολύ συχνά χωρίς να εμποδίζει τον παίκτη να διακρίνει ο,τιδήποτε. Δανειζόμενο, άλλωστε, την ιδιότητα του εθιστικού (το γνωστό... "άλλο ένα, μόνο άλλο ένα") από arcade games των οποίων είναι απόγονος, όπως το θρυλικό Defender, το Resogun μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον των παικτών (δεδομένης και της δυσκολίας του), για καιρό. Θ' αναφερθούμε σε αυτό αναλυτικά, σύντομα!

To Contrast ανήκει ακριβώς στο είδος των τίτλων που ελπίζαμε να δούμε με την ανάδειξη στο PS4 των μικρών, ανεξάρτητων ομάδων παραγωγής (indies) που δεν είναι τόσο... αρρωστημένα εστιασμένες στο κέρδος όσο τα "μεγάλα ονόματα" - EA, Activision, Ubisoft κλπ. - και, βοηθούμενες από τη Sony, μπορούν να πειραματιστούν με διαφορετικά πράγματα. Ο πρώτος αυτός τίτλος της Compulsion είναι μεν εξερεύνησης και platform στην ουσία του, αλλά με ένα ενδιαφέρον, πρωτότυπο στοιχείο να διέπει τους μηχανισμούς αυτούς: ο παίκτης κινείται τόσο σε "κανονικό" 3D περιβάλλον, όσο και σε ένα παράλληλο "2D". Αυτό που δημιουργείται από τις σκιές των αντικειμένων όταν φωτίζονται!

Η μετάβαση από τις 3 διαστάσεις στις 2 γίνεται με τρόπο άμεσο, αλλά συγκεκριμένες προϋποθέσεις: ο παίκτης μπορεί να γίνει "σκιά" και να κινηθεί έτσι πάνω σε επιφάνειες, Έτσι δίνεται η ευκαιρία στην Compulsion να δημιουργήσει έξυπνους γρίφους και αγωνιώδεις σεκάνς: οι πρώτοι θα ζητήσουν από τον παίκτη να βρει τρόπους ώστε να αξιοποιήσει τις σκιές, ενώ οι δεύτερες θα δοκιμάσουν τ' αντανακλαστικά του όταν οι κινήσεις της σκιάς πρέπει να είναι επακριβείς. Η όλη ατμόσφαιρα film noir του Contrast, η στυλιζαρισμένη τεχνοτροπία στα γραφικά, η φωνητική jazz που επικρατεί στο μουσικό μοτίβο και η συνολική αίσθηση... ταινίας του Tim Burton σχεδόν σε πολλά σημεία, είναι στοιχεία που "κερδίζουν" τον παίκτη αμέσως. Θα χρειαστεί ωστόσο να παίξουμε περισσότερο από λίγες ώρες για να εκφέρουμε την τελική μας γνώμη γι' αυτό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ