PS4: αρχικές ελλείψεις σε λειτουργίες

Δυστυχώς πολλές, ελπίζουμε όχι για πολύ - αν η Sony φανεί πιστή στην παράδοσή της

Έκπληξη, αλλά δυστυχώς από εκείνες που θα προτιμούσαμε να... μην μας επεφύλασσε η Sony, έχει προκαλέσει ο σημαντικός αριθμός από δευτερεύουσες μεν, διόλου ασήμαντες δε, λειτουργίες που το PlayStation4 δεν θα προσφέρει την ημέρα της κυκλοφορίας του στην αγορά. Σύμφωνα με πολλές διαφορετικές πηγές, σημαντικότερη εκ των οποίων δεν είναι άλλη από τον επίσημο κατάλογο ερωτήσεων-απαντήσεων (FAQ) της ίδιας της Sony για το PS4, το νέο οικιακό σύστημα των Ιαπώνων θα στερείται σχεδόν... κάθε άλλης λειτουργίας πέραν αυτών που σχετίζονται με τα games αυτά καθ' αυτά, στην κατάσταση που ο καταναλωτής θα το παραλαμβάνει στη συσκευασία του. Πολλές από τις λειτουργίες που λείπουν, δε, ακόμη δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί ότι θα προστεθούν

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: το PS4 - αν δεν αποκτήσει πρόσβαση στο Internet για να λάβει την πρώτη του αναβάθμιση λογισμικού μόλις συνδεθεί στην εκάστοτε τηλεόραση - δεν θα είναι σε θέση να αναπαράγει ταινίες σε DVD ή Blu-ray (ευτυχώς υπάρχει η εναλλακτική της αναβάθμισης μέσω USB drive και του Safe Mode της συσκευής). Ναι, οι πιθανότητες να... μην συνδέσουν οι πρώτοι κάτοχοι του PS4 το νέο τους σύστημα με το Internet αμέσως είναι πια πάρα πολύ μικρές, όμως η αναπαραγωγή ταινιών είναι λειτουργία πρακτικά δεδομένη για πολύ κατώτερες συσκευές από το PS4. Με το ίδιο update προστίθενται και λειτουργίες όπως η Remote Play για συνεργασία με το PS Vita, η Share για σύλληψη στιγμιοτύπων και video μέσα από games (χωρίς να προσφέρεται η δυνατότητα δημοσίευσης στο YouTube ακόμη), καθώς και η Second Screen, η οποία επιτρέπει σε smartphones και tablets να αξιοποιούνται με διάφορους τρόπους μέσω ειδικών apps.

Τα ανησυχητικά, ωστόσο, ξεκινούν όταν απαριθμήσει κανείς τί έχει επιβεβαιώσει η Sony πως δεν θα υπάρχει ως λειτουργία στο PS4, χωρίς να καθησυχάσει πως μελλοντικές αναβαθμίσεις θα καλύψουν τις σχετικές ελλείψεις. Είτε το πιστεύει κανείς είτε όχι, το PS4 αρχικά δεν θα είναι σε θέση να αναπαράγει ούτε μουσικά CD, ούτε αρχεία MP3: o μόνος τρόπος να ακούσει μουσική κανείς με το PS4 σύντομα είναι να... εγγραφεί στην υπηρεσία Music Unlimited της Sony (!), επιλογή που φυσικά έχει ήδη έντονα κατακριθεί και δικαίως. Επίσης δεν θα υποστηρίζεται η λήψη περιεχομένου από media servers (η αξιοποίηση του πρωτοκόλλου DLNA), η οποία είχε "λύσει τα χέρια" χιλιάδων κατόχων PS3 με τη χρήση του προγράμματος PS3 Media Sever σε PC. Βάσει αυτών, υπάρχει μικρή πιθανότητα ούτε η αναπαραγωγή αρχείων video να προσφέρεται αρχικά στο PS4, πόσο μάλλον των MKV που ελπίζαμε. Επιβεβαιωμένα, δε, το PS4 δεν προσφέρει μικρά αλλά ενδιαφέροντα πράγματα που στο PS3 θεωρούνταν απλώς δεδομένα πια, όμως το μηχανισμό οπτικοποίησης μουσικής (visualizer) ή τα γραφικά "θέματα" στο περιβάλλον χειρισμού (themes).

Όλα αυτά είναι ομολογουμένως δυσάρεστα επειδή δεν αποφάσισε... χθες ακριβώς η Sony να κυκλοφορήσει το PS4 στην αγορά: το σύστημα είναι υπό ανάπτυξη για μία τριετία τουλάχιστον και ο ιαπωνικός κολοσσός γνώριζε πολύ καλά το χρονικό πλαίσιο στο οποίο έπρεπε να στοχεύσει, ώστε να μην αφήσει στη Μicrosoft το χρονικό πλεονέκτημα που είχε το Xbox 360 το 2006. Με άλλα λόγια, δεν θα έπρεπε να συζητάμε για το αν το PS4 θα είναι σε θέση να αναπαράγει μουσική, αλλά για το τί άλλο παραπάνω από το PS3 μπορεί να κάνει με αυτήν. Από την άλλη πλευρά, η Sony έχει αποδείξει με το PS3 και το PS Vita ότι εννοεί να υποστηρίζει τα συστήματά της τακτικά με αναβαθμίσεις λογισμικού, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν πάρα πολύ τη μορφή και τη λειτουργικότητα του κάθε φορμά συνολικά: το PlayStation3 ως συσκευή οικιακής ψυχαγωγίας εν έτει 2013 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το PlayStation3 του 2007. Τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υπογραμμίζουν πως οι άνθρωποι που θα αγοράσουν ένα PlayStation4 - ή και ένα Xbox One, εδώ που τα λέμε - μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα το αγοράσουν για τα games, όχι για μουσική ή ταινίες. Αυτά μπορούν να τα αναπαράγουν με πλήθος άλλων συσκευών. Συμφωνούμε απόλυτα. Όμως η "μάχη για τη θέση κάτω από την τηλεόραση του σαλονιού" ανάμεσα στις Sony και Microsoft μαίνεται εδώ και μια εξαετία και σε επίπεδο περιεχομένου, και σε επίπεδο λειτουργιών, και σε επίπεδο εντυπώσεων. Το PS3 είχε κατορθώσει να κερδίσει αυτή τη μάχη γιατί όντως είναι ανώτερο ως multimedia συσκευή συνολικά, σε σχέση με το Xbox 360. Ξεκινώντας τη νέα... σεζόν στη μάχη αυτή, οι καταναλωτές έχουν δίκιο που ζητούν ο διάδοχος του PS3 να μην προσφέρει, εν έτει 2013, λιγότερα. Ας ελπίσουμε πως η Sony θα φανεί πιστή στην πολύ καλή παράδοσή της από τα PS3/PS Vita και θα αρχίσει να αναβαθμίζει το PS4 (έστω και σιγά-σιγά αλλά τακτικά) από τις αρχές της νέας χρονιάς, ώστε να το φέρει από πλευράς λειτουργικότητας στα επίπεδα του PS3 το συντομότερο δυνατό. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ