PS3 "Slim": Η παρουσίαση

Nαι, πλέον αγοράζουμε!

Το χαρακτηριστικό, πάντως, που έχει την περισσότερη ίσως σημασία από πλευράς τεχνολογικής εξέλιξης του PS3, είναι αυτό της σμίκρυνσης των διαδικασιών κατασκευής του βασικού του επεξεργαστή, του περίφημου Cell. Η εξέλιξη αυτή χάρισε δύο ευκαιρίες: μία στη Sony και μία σε μας. Στη Sony επειδή έτσι περιόρισε σημαντικά το κόστος κατασκευής του, ώστε να είναι πλέον σε θέση να πωλεί το σύστημά της στα 299 ευρώ χωρίς να χάνει (πολλά) χρήματα. Σε μας επειδή το νέο μοντέλο είναι θεαματικά βελτιωμένο από πλευράς κατανάλωσης ρεύματος: η ίδια η ιαπωνική εταιρεία αναφέρει πως οι ενεργειακές ανάγκες του PS3 Slim έχουν μειωθεί κατά 34%, Web sites με ειδίκευση στο hardware όμως αναφέρουν μείωση ακόμη και της τάξης του 50% (!!) σε πάρα πολλά σενάρια χρήσης. Στην αναπαραγωγή Blu-ray, για παράδειγμα, το Slim καταναλώνει μόλις 75 watt (το "Phat" 175), στην ενασχόληση με games μόλις και ξεπερνά τα 100 watt (το "Phat" μπορεί να ξεπεράσει τα 200), ενώ σε απλή κατάσταση αναμονής στο XMB χρειάζεται 85 watt (ενώ το "Phat" 180).

Οι διαφορές είναι πάρα πολύ μεγάλες και... περιττό να τονίσουμε πόσο σημαντικό να καταναλώνει λιγότερο ρεύμα μία συσκευή όπως αυτή, όχι μόνο για λόγους οικονομίας ή οικολογικούς, αλλά και επειδή έτσι οι πιθανότητες υπερθέρμανσης και βλάβης της περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό. Η Sony, όπως φαίνεται, δεν θέλει επουδενί να μπει στις περιπέτειες που έχει μπει η Microsoft με τα Xbox 360 και το διαβόητο Red Ring of Death. Και καλά κάνει, βέβαια.

Πώς συμπεριφέρεται το PS3 Slim στη χρήση, συγκριτικά με το PS3 "Phat"; Όσον αφορά στο gaming, η απάντηση είναι: είτε παρόμοια, είτε καλύτερα. Φίλοι και φίλες πιθανώς θα έχουν παρακολουθήσει διάφορα video στο Web που δείχνουν το νέο μοντέλο να εγκαθιστά games ελάχιστα ταχύτερα ή να φτάνει στην πρώτη εισαγωγική τους οθόνη κατά κάποια δευτερόλεπτα νωρίτερα από το παλαιότερο. Δεν μπήκαμε στη διαδικασία της... χρονομέτρησης, επειδή οι διαφορές είναι πολύ μικρές και δεν αλλάζουν ουσιαστικά αυτό που ονομάζουμε "εμπειρία χρήσης" της συσκευής. Οι όποιες διαφορές οφείλονται περισσότερο στην ταχύτητα εγγραφής και ανάγνωσης δεδομένων του νέου σκληρού δίσκου των 120 GB παρά σε κάτι άλλο (η ταχύτητα ανάγνωσης του Blu-ray drive παραμένει η ίδια). Δεν μας... πειράζει, φυσικά, αλλά δεν του αποδίδουμε και κανενός είδους "ειδικό βάρος": στο gaming, τα δύο PS3 είναι εν πολλοίς όμοια.

Εκεί που είδαμε κάποια μικρή διαφορά ήταν στην αναπαραγωγή των Blu-ray. Το PS3 Slim είναι πιο "ήσυχο" από τον προκάτοχό του (σίγουρα από την έκδοση 2007 που χρησιμοποιούμε). Το BD-drive δεν ακούγεται σχεδόν καθόλου, ενώ η ψύκτρα των δύο chip πρακτικά ποτέ - κάτι που οφείλεται, όπως αναφέραμε, στο γεγονός ότι δεν θερμαίνονται ιδιαίτερα, οπότε ο ανεμιστήρας δουλεύει σχεδόν πάντα σε χαμηλές στροφές. Οι κάτοχοι πρόσφατου μοντέλου τηλεόρασης της Sony θα χαρούν να διαπιστώσουν ότι το Slim φέρει νεότερης έκδοσης θύρα HDMI από το "Phat", κάτι που τού δίνει την δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία BraviaLink της ιαπωνικής εταιρείας: μέσω αυτής μπορεί κανείς να χειριστεί το PS3 με το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης ή να εκκινήσει το PS3 και στη συνέχεια η Bravia να ενεργοποιηθεί μόνη της και να προβάλλει το "κανάλι" που αντιστοιχεί στη θύρα HDMI όπου συνδέεται το Slim.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ