Pro Evolution Soccer 2011

Καλύτερο. Αρκεί όμως μια απλή βελτίωση;

Είδος: Sports
Φορμά: PC,Playstation3,Xbox 360
Τιμή: €69,99

Εταιρία: Konami
Διανομή: Zegetron

Η... σταθερά ετήσια σύγκρουση ανάμεσα στους δύο μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς τίτλους, τα FIFA και Pro Evolution Soccer, αποτελεί πάντοτε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες στην αγορά των videogames - κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Konami δείχνει να πελαγοδρομεί και να μην εξελίσσει όσο θα έπρεπε τη δική της πρόταση (και μάλιστα σε καίριους τομείς). Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της έκδοσης 2008 του Pro Evo, στην οποία η ιαπωνική εταιρεία είχε αποφασίσει να μετατρέψει το μηχανισμό εκτέλεσης της ντρίμπλας και της γενικότερης κίνησης των παικτών γύρω απο τον εαυτό τους σε πλήρως αναλογικό, χωρίς όμως ο τίτλος να είναι έτοιμος να τον αξιοποιήσει με τον τρόπο παιχνιδιού του. Το αποτέλεσμα ήταν ο τίτλος να υποφέρει στον νευραλγικής σημασίας τομέα του χειρισμού και η Konami να εκτεθεί στα μάτια των φίλων του Pro Evo, πριν η έκδοση 2009 διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Το Pro Evolution Soccer 2010, πάντως, έφερε στο προσκήνιο ουκ ολίγες βελτιώσεις και, αυτές τις μέρες, είναι η σειρά του διαδόχου του να διατεθεί στα καταστήματα. Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσουν οι φίλοι της σειράς είναι ο αισθητά καλύτερος τομέας των γραφικών: οι ποδοσφαιριστές χαρακτηρίζονται από λεπτομερέστερο σχεδιασμό και οι διασημότεροι από αυτούς απεικονίζονται με τρόπο αληθινά χαρακτηριστικό αυτή τη φορά. Περισσότερο πειστική είναι κι η κίνησή τους - ρεαλιστικότερη από το... ρομποτικό animation που δεν μας άρεσε να βλέπουμε στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν - ενώ τα γήπεδα και το γενικότερο περιβάλλον είναι επίσης περισσότερο φροντισμένα και όμορφα. Σημαντικό... plus τα προσεγμένα γραφικά, βέβαια, για πολλούς gamers.

Το Pro Evolution Soccer 2011 όμως έχει να επιδείξει πρόοδο σε σημαντικότερους τομείς, όπως αυτόν του χειρισμού. Το πάτημα κάθε πλήκτρου στο χειριστήριο καθορίζει πολύ περισσότερο τη δύναμη με την οποία η μπάλα φεύγει από το πόδι κάθε παίκτη, ενώ καθοριστικής σημασίας είναι πια η ακριβής κατεύθυνση ή/και τα φάλτσα που εφαρμόζει ο χρήστης σε πάσες και σουτ. Τα τελευταία, μάλιστα, έχουν πλέον αποκτήσει περισσότερο... "βάρος" ώστε να μην ξεφεύγουν πολλά σουτ ψηλά όπως παλιότερα. Η όλη συμπεριφορά της εκάστοτε ομάδας, άλλωστε, είναι καλύτερη αφού οι ρουτίνες τεχνητής νοημοσύνης των συμπαικτών του "πρωταγωνιστή" παίκτη κατευθύνουν τους πρώτους έτσι, ώστε να ακολουθούν τη ροή του αγώνα αποτελεσματικά. Δυστυχώς οι τερματοφύλακες συνεχίζουν να κάνουν μέτριες (έως κακές) εμφανίσεις - δεν είναι λίγες οι φορές που θα... χαρίσουν με ασταθή απόκρουση τη μπάλα σε αντίπαλους επιθετικούς.

Περισσότερες αλλαγές στο χειρισμό: οι ντρίμπλες έχουν πλέον προσαρμοστεί στο δεξί αναλογικό μοχλό, κάτι που επιτρέπει στον παίκτη να ξεφεύγει πιο εύκολα από τους αντιπάλους και να μη μπερδεύεται με τη χρήση συνδυασμών πλήκτρων που ενδέχεται να μην εκτελεστούν σωστά την... κρίσιμη στιγμή. Οι μονομαχίες ανάμεσα στους εικονικούς αθλητές των δύο ομάδων είναι μεν ρεαλιστικές, αλλά δεν αγγίζουν σε καμία περίπτωση την αληθοφάνεια του αντίστοιχου μηχανισμού στο νέο FIFA 11. Πολύ ενδιαφέρουσα όμως είναι η δυνατότητα αλλαγών συστήματος και εντεκάδας που προσφέρει η Konami, αφού ο παίκτης αξιοποιεί μια απλούστατη μέθοδο... "drag-n-drop" για να αντικαταστήσει οποιοδήποτε ποδοσφαιριστή του, έχοντας πάντα την απαραίτητη υποστήριξη μέσω ενδείξεων για το αν είναι σωστή ή όχι η επιλογή του.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ