Pro Evolution Soccer 2011

Καλύτερο. Αρκεί όμως μια απλή βελτίωση;

Όσον αφορά στους διαθέσιμους τρόπους παιχνιδιού, η Master League είναι βέβαια παρούσα - αυτή τη φορά όμως με τη σημαντική προσθήκη της δυνατότητας να διεξαχθεί μέσω Internet. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι σημαντικές διοργανώσεις όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και της Λατινικής Αμερικής, αφού οι gamers μπορούν να συμμετέχουν - εκτός από το UEFA Champions League και το UEFA Europa League - και στο Copa Libertadores. Κάθε διοργάνωση προσφέρει όλα τα αναμενόμενα, όπως την είσοδο με την κατάλληλη μουσική και το... "σεντόνι" παρατεταγμένο στη σέντρα, ενώ οι αντίστοιχες αλλαγές απεικονίζονται πιστά και στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου.

Οι φίλοι του Pro Evolution Soccer θα είναι φέτος σε θέση ν' απολαύσουν και μία σημαντική προσθήκη, αυτή της ελληνικής περιγραφής από τους δύο αθλητικούς συντάκτες Χρήστο Σωτηρακόπουλο και Γιώργο Θαναηλάκη. Οι ατάκες του αγγλικού σπικάζ έχουν μεταφερθεί άρτια στην ελληνική γλώσσα και οι δύο συνάδελφοι καταβάλλουν αξιοπρεπέστατη προσπάθεια ν' αποδώσουν κάθε φάση με τις κατάλληλες εκφράσεις. Έχοντας συναντήσει όμως αντίστοιχες προσπάθειες και στο παρελθόν - ακόμη και από τους ίδιους σπήκερ - οφείλουμε μεν να χαιρετήσουμε την προσπάθεια, αλλά και να τονίσουμε πως οι φράσεις είτε είναι υπερβολικές, είτε αδιάφορες και γενικές. Σε καμία περίπτωση, δε, δεν ταιριάζουν με το στιλ των δύο αθλητικών συντακτών, κάτι ακόμη πιο ενοχλητικό ακριβώς επειδή είναι έμπειροι και πολύ γνωστοί.

Συνολικά λοιπόν; Χμμμμ... έτσι κι έτσι. Η Konami συνεχίζει να εξελίσσει τη σειρά των Pro Evolution Soccer, σύμφωνοι, αλλά συνεχίζει να το κάνει δίχως σύστημα και με ολοφάνερη ανισορροπία στους επιμέρους τομείς του τίτλου. Φέτος διακρίναμε περισσότερες αλλαγές απ' όσες περιμέναμε: το καλύτερο animation και τα φροντισμένα γραφικά, συνδυασμένα με το άκρως ικανοποιητικό σε εύρος και βάθος menu επιλογών, χαρίζουν όντως στην έκδοση 2011 έναν "αέρα" ανανέωσης. Η Konami, δε, έχει αρχίσει να εξοικειώνεται επιτυχημένα με τον τομέα των Δικτυακών επιλογών, όπου η Εlectronic Arts μέχρι πρόσφατα την είχε κυριολεκτικά εκθέσει στα μάτια της αγοράς.

Δεν μπορούμε όμως απλά να προσπεράσουμε τη μέτρια απόδοση της ελληνικής περιγραφής των αγώνων ή την τάση της ιαπωνικής εταιρίας να συνεχίζει, πεισματικά, να... αγνοεί την έννοια των επίσημων αδειών. Είναι κακή η εικόνα που δίνει ο τίτλος όταν, για παράδειγμα, ο παίκτης ξεκινά μία αγωνιστική σεζόν στο Champions League και βλέπει πάνω από τις μισές ομάδες να μην εμφανίζονται με τα επίσημα στοιχεία τους. Ευελπιστούμε λοιπόν ότι η Konami θα συνεχίσει να κινείται με την ίδια διάθεση για βελτιώσεις και στις επόμενες εκδόσεις, αλλά και ότι κάποια στιγμή θα ασχοληθεί σοβαρά με τομείς που... εκλιπαρούν για αλλαγές στον τρόπο σκέψης της. Έως τότε...

Βαθμολογία: 6 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ