Nintendo 3DS XL και... Mario στα ΚΑΠΗ!

Μεγεθυμένη έκδοση του γνωστού φορητού συστήματος. Πόσο μεγάλα pixel...!

Ομολογουμένως, θα πρέπει να το αναγνωρίσει κανείς αυτό στη Nintendo: νοιάζεται όσο καμία άλλη εταιρεία για τους παίκτες μεγαλύτερης, πολύ μεγαλύτερης, αλλά... πάρα πολύ μεγαλύτερης ηλικίας! Επιτέλους θα πρέπει να τής αποδοθούν τα εύσημα για το γεγονός ότι προτίθεται να περιφρονήσει πλήρως την τάση της εποχής για οθόνες όλο και υψηλότερων αναλύσεων, όλο και πυκνότερες σε pixel, προκειμένου όλοι οι συνταξιούχοι αυτού του κόσμου να είναι σε θέση να απολαύσουν τις περιπέτειες του Mario. Γιατί η ιαπωνική εταιρεία δεν είναι... "μόνο λόγια": αποδεικνύει τις κοινωνικές της ευαισθησίες και έμπρακτα. Απόδειξη; Το νέο 3DS XL!

Πρόκειται για την... μεγεθυμένη έκδοση του υπάρχοντος 3DS, την οποία η Nintendo ανακοίνωσε χθες και σκοπεύει να διαθέσει μέσα στις επόμενες 45 ημέρες και στις τρεις μεγάλες αγορές. Όπως και στην περίπτωση του DSi XL, η ιαπωνική εταιρεία κράτησε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αρχικού 3DS απαράλλακτα κι απλώς τα εσώκλεισε σε περίβλημα μεγαλύτερο, ώστε οι οθόνες, τα πλήκτρα κλπ. να είναι σημαντικά μεγαλύτερα κατ' αναλογία. Εκεί, φυσικά, βρίσκεται το αστείο της υπόθεσης: οι οθόνες του 3DS XL είναι κατά 90% (!) μεγαλύτερες από αυτές του αρχικού. Αυτή που μάς ενδιαφέρει πιο πολύ, η κύρια, είναι στο XL διαγωνίου σχεδόν 5 ιντσών από τις 3.5 που ήταν στο αρχικό 3DS - με την ίδια όμως (πρακτική κι όχι θεωρητική) ανάλυση προβολής των 400x240 pixel! Αυτό σημαίνει πως η ήδη απαράδεκτα χαμηλή για τα δεδομένα του 2012 ανάλυση του 3DS, η οξύτητα κι ευκρίνεια των γραφικών του δηλαδή, "απλώνεται" σε ακόμη μεγαλύτερη διαγώνιο, δείχνοντας ακόμη ασχημότερη κι ακόμη πιο θολή. Σε αντιπαραβολή, στην ίδια περίπου διαγώνιο το PlayStation Vita προσφέρει 960x544 pixel και το iPhone 4/4S 640x960 pixel. Ακόμη και το iPhone 3GS, τεσσάρων ετών πια, ή το... επτά ετών Sony PSP προσφέρουν μεγαλύτερη ανάλυση!

Από αυτό το σημείο και μετά είναι, φυσικά, απολύτως μάταιο να μιλήσει κανείς για το πόσα pixel προβάλλουν στην οθόνη τους άλλες σύγχρονες συσκευές, όπως το HTC One X, το νέο iPad ή το νέο MacBook Retina. Η Nintendo θεωρεί ότι οπισθοδρομώντας σε αυτό το βαθμό καλύπτει την ανάγκη κάποιου ποσοστού της αγοράς και, εν τέλει, είναι δικαίωμά της να κρίνει τα πράγματα με το δικό της τρόπο και να ακολουθεί το δικό της δρόμο. Ελπίζουμε, πάντως, να βρεθούν... πολλοί υπερήλικες και πολλές μαμάδες τους επόμενους μήνες με δίψα για gaming, ώστε να δικαιολογήσουν την ύπαρξη του Nintendo 3DS XL στην αγορά. Στην ουσία, σε αυτό το υποψήφιο κοινό απευθύνεται το συγκεκριμένο προϊόν.

Το Nintendo 3DS XL, πάντως, δεν έχει να επιδείξει μόνο την... πρωτοποριακά χαμηλή ανάλυση οθόνης του. Έχει να επιδείξει μεγαλύτερη αυτονομία από το αρχικό 3DS (στο μεγαλύτερο περίβλημα χωρά προφανώς μεγαλύτερη μπαταρία), αλλά και συνοδευτική κάρτα μνήμης χωρητικότητας 4 GB (σαφώς ευπρόσδεκτη). Από την άλλη, η Nintendo θεώρησε σωστό να μην συμπεριλάβει, για λόγους μείωσης κόστους, κι έναν... φορτιστή (!) στη συσκευασία, με την αιτιολόγηση πως όλο και κάποιος θα υπάρχει διαθέσιμος για τον νέο κάτοχο 3DS XL, από παλαιότερα φορητά συστήματα της ιαπωνικής εταιρείας. Εννοείται πως ξεχωριστός φορτιστής θα πωλείται ως αξεσουάρ (αλοίμονο). Η ευρωπαϊκή τιμή πώλησης του 3DS XL δεν γνωστοποιήθηκε από τη Nintendo (η αμερικανική αν έρχεται στα $199), υποθέτουμε ωστόσο πως θα τη μάθουμε πριν τις 28 Ιουλίου, επίσημη ημερομηνία κυκλοφορίας του. Λίγο αργά για τη γιορτή της μητέρας, ίσως, όμως η γιορτή της... γιαγιάς φέτος είναι στις 9 Σεπτέμβρη: ορίστε δώρο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ