Νέος επικεφαλής στο τμήμα του Xbox

Με προϋπηρεσία στο gaming ο Phil Spencer, ενδεχόμενη αλλαγή στη στρατηγική της Microsoft

Με την ανάδειξη του Satya Nadella ως καινούργιου διευθύνοντα συμβούλου της Microsoft μετά από τον Steve Balmer, ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες - όπως δείχνουν τα πράγματα τουλάχιστον - και η μεγάλη αναδιάρθρωση στα τμήματά της, αλλά και η μετακίνηση στελεχών ή ο ορισμός καινούργιων σε θέσεις-κλειδιά. Η αλλαγή που ενδιαφέρει περισσότερο από κάθε άλλη τους φίλους των συστημάτων ηλεκτρονικής διασκέδασης της αμερικανικής εταιρείας και τους gamers γενικότερα, επισημοποιήθηκε χθες: ο Phil Spencer, μέχρι πρότινος επικεφαλής των Microsoft Studios, αναλαμβάνει το τμήμα του Xbox συνολικά. Με άλλα λόγια τόσο το τμήμα του software για τα Xbox 360 και Xbox One, όσο και το τμήμα του hardware, των περιφερειακών, αλλά και των υπηρεσιών Xbox Live, Xbox Video και Xbox Music, που "ανήκουν" πλέον στη δικαιοδοσία του και όχι σε αυτήν του τμήματος Services της Microsoft.

Η αλλαγή δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά δεν παύει να είναι - κατά τη γνώμη μας πάντοτε - θετικότατη τόσο για το κοινό των Xbox όσο και για την Microsoft γενικότερα. Η εταιρεία έδωσε σε ουκ ολίγες περιπτώσεις πέρυσι την εντύπωση πως έχει χάσει τον προσανατολισμό της όσον αφορά το κοινό, τον χαρακτήρα και την ουσία του Xbox One, δίνοντας έμφαση σε... οποιαδήποτε άλλη χρηστική πλευρά του πλην αυτής των video games. Η συγκεχυμένη αυτή εικόνα "συγκρούστηκε" με την ξεκάθαρη, συγκεκριμένη εικόνα του PlayStation4 - που και εστιασμένο στα video games ήταν εξ αρχής, και επιτυχώς εκμεταλλεύτηκε το "στραβοπάτημα" αυτό της Microsoft - με αποτέλεσμα το σύστημα της Sony να έχει "περάσει μπροστά" κατά 2.5 εκατομμύρια συστήματα τις μέρες που γράφονται αυτές οι γραμμές. Ο Spencer έρχεται από εκείνο το τμήμα της αμερικανικής εταιρείας που αντιλαμβάνεται τη σημασία του περίφημου "Games First" όσον αφορά στα συστήματα οικιακής ψυχαγωγίας τύπου Xbox One. Περιμένουμε λοιπόν ευδιάκριτη διαφορά στη σχετική στρατηγική της Microsoft από δω και στο εξής, ξεκινώντας πιθανώς από τις ανακοινώσεις της που θα γίνουν στο πλαίσιο της έκθεσης E3 τον Ιούνιο.

Μία ακόμη ευχάριστη διάσταση της είδησης αυτής αφορά στην ιεραρχία των κορυφαίων στελεχών στα τμήματα αυτά, όπως την διαμόρφωσε ο Nadella με τις πιο πρόσφατες επιλογές του. Όπως δείχνουν τα πράγματα, ο Phil Spencer και το τμήμα του Xbox δεν θα αναφέρονται στον Stephen Elop, τον αποτυχημένο διευθύνοντα σύμβουλο της Nokia που επέστρεψε στη Microsoft για να διευθύνει πλέον το τμήμα των φορητών συσκευών και υπηρεσιών, αλλά στον Terry Myerson, ο οποίος διευθύνει το τμήμα των λειτουργικών συστημάτων για όλων των ειδών τις συσκευές. Αυτό είναι σημαντικό αφενός γιατί αφενός... κάθε εμπλοκή του Elop στο τμήμα του Xbox θα ήταν επικίνδυνη, αφετέρου γιατί η συνεργασία του Spencer με τον Myerson θα φέρει στο προσκήνιο σαφώς περισσότερες ευκαιρίες για συνέργεια του Xbox One με τα PC και τα tablets, μέσω των συμβατών μεταξύ τους λειτουργικών συστημάτων. Η πρόσφατη αποκάλυψη του DirectX 12 είναι μία μόνο από τις ενδείξεις που έχουμε για την πρόθεση της Microsoft να εκμεταλλευτεί αυτή τη συνέργεια δημιουργικά. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ