ModNation Racers

Από τη φαντασία, στην... 3D άσφαλτο!

Είδος: Racing
Φορμά: Playstation3,PSP
Τιμή: €69,99

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Ήταν το LittleBigPlanet, και πάλι της Sony, και πάλι για το PS3, αυτό που έκανε το "επόμενο βήμα" στη συμμετοχή των gamers σε μία "κοινότητα" γύρω από ένα video game με τις δικές τους δημιουργίες. Με την επιτυχία που αυτό γνώρισε, δε, έχει αρχίσει να διαμορφώνει μία τάση ευδιάκριτη, που πολύ θα θέλαμε να δούμε σε περισσότερες παραγωγές. Η επόμενη που προσφέρει αυτή τη δυνατότητα δεν απέχει παρά μερικές ημέρες από τα καταστήματα: πρόκειται για το ModNation Racers, το νέο τίτλο αγώνων ταχυτήτας με αυτοκίνητα της Sony για το PS3 (και το PSP), όπου οι παίκτες - εκτός από το να αγωνίζονται σε ήδη διαμορφωμένες πίστες με οχήματα κάρτ - μπορούν να δημιουργούν και τις δικές τους από το μηδέν! Κατά μία έννοια, το ModNation Racers είναι ένα είδος... remix ανάμεσα στo LittleBigPlanet και το Super Mario Kart της Nintendo, αφού συνδυάζει το στυλ παιχνιδιού του δεύτερου με την πληθώρα επιλογών και δυνατοτήτων του πρώτου. Με τη διαφορά, βέβαια, ότι αξιοποιεί την υψηλή ευκρίνεια και τη δύναμη του PS3 για πολλά περισσότερα.

Ο παίκτης καλείται να συμμετάσχει λοιπόν σε αγώνες ταχύτητας με τα γνωστά μικρά τετράτροχα. Οι αγώνες αυτοί καθ' αυτοί δεν επιδιώκουν να προσφέρουν κάτι το εντυπωσιακά πρωτότυπο, αλλά να εμπλουτίσουν τη συγκεκριμένη κατηγορία τίτλων με μία σειρά από νέα στοιχεία. Στον τεχνικό τομέα το ModNation Racers είναι αξιοθαύμαστο, αφού ακόμη και σε περιπτώσεις ταυτόχρονης εμφάνισης πολλών οχημάτων στην οθόνη δεν δείχνει να προβληματίζεται καθόλου, κρατώντας το ρυθμό ανανέωσης των καρέ σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο σχεδιασμός κάθε πίστας είναι σχετικά απλοϊκός, αλλά ηθελημένα: η ομάδα ανάπτυξης έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει στοιχεία ύφους cartoon στον όλο οπτικοακουστικό τομέα, ώστε να προσδώσει στυλ διαφορετικό από αυτό των αληθοφανών racing games. Αυτό διαφαίνεται από το κεντρικό menu επιλογών κιόλας, το οποίο έχει αναπαρασταθεί σαν... μικρή πόλη, όπου κάθε επιλογή αντιστοιχεί και σε ένα κτίσμα.

Ο χειρισμός στο ModNation Racers είναι επίσης απλός και προσβάσιμος: δεν απαιτεί από τον παίκτη να έχει ασχοληθεί εκτενώς στο παρελθόν με games της κατηγορίας για να το απολαύσει. Τρία πλήκτρα μόνο - της επιτάχυνσης, της επιβράδυνσης και του χειρόφρενου - χρειάζονται μόνο για να χειριστεί κανείς τα kart, ενώ σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια των αγώνων ο παίκτης καλείται να διαλέξει αν θέλει να έχει στη διάθεσή του περισσότερη επιτάχυνση και μέγιστη ταχύτητα ή έναν απλοϊκό τρόπο για πιο εύκολες πλαγιολισθήσεις. Η επιβράβευση της συχνής χρήσης του χειρόφρενου έρχεται μέσω μίας ειδικής μπάρας, η οποία κάθε φορά που γεμίζει προσφέρει το... γνωστό turbo πλεονέκτημα, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί όποτε ο παίκτης κρίνει σωστότερο.

Παράλληλα, υπάρχει και μία σειρά από... "δωράκια" σε κάθε πίστα, καθώς και συγκεκριμένα σημεία που προσφέρουν έξτρα ώθηση στον οδηγό - και τα δύο μπορούν να αλλάξουν σημαντικά την κατάσταση σ' έναν αγώνα. Για την καλύτερη οργάνωση των έξτρα δυνατοτήτων που αποκτά ο παίκτης, η ομάδα ανάπτυξης έχει εφαρμόσει ένα μοντέλο που ουσιαστικά τον ωθεί να μαζεύει περισσότερα bonus στοιχεία και να τα αξιοποιεί σπανιότερα, αντί να πατά συνεχώς το πλήκτρο L1 και να αξιοποιεί το turbo σε μικρές δόσεις. Αν ο παίκτης κρατήσει αρκετά μεγάλο μέρος των power-ups, έχει την επιλογή - εκτός από το να επιταχύνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετέπειτα στον αγώνα - να θέσει και τους αντιπάλους που βρίσκονται κοντά του εκτός πίστας χάρη σ' ένα ηχητικό κύμα ή να προστατέψει τον εαυτό του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα απ' ο,τιδήποτε προσπαθήσουν να κάνουν με τα ίδια ειδικά αντικείμενα οι αντίπαλοί του.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ