Και κάπου στον ορίζοντα, νέο Xbox

Το θέμα είναι: στον κοντινό ή στον μακρινό;

Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, τα τελευταία κατά τη διάρκεια των οποίων οι gamers θα αφεθούν να απολαύσουν... με την ησυχία τους τα όσα η παρούσα γενιά οικιακών συστημάτων ηλεκτρονικής διασκέδασης έχει να προσφέρει. Κι αυτό γιατί, από τις αρχές της χρονιάς που έρχεται, αναμένουμε να ενταθούν οι συζητήσεις σχετικά με τους διαδόχους των Xbox 360 και PS3 (για τον διάδοχο του Wii γνωρίζουμε ήδη). Πρόκειται για συζητήσεις που έχουν αρχίσει εδώ και καιρό, προφανώς, όμως η Microsoft δείχνει να έχει την πρόθεση της "πρώτης κίνησης" ξανά (άλλωστε αποδείχθηκε θετικότατη με το Xbox 360). Αποσπασματικές πληροφορίες σχετικές, με τη μορφή φημολογίας κυρίως, κυκλοφορούν στο Web από την άνοιξη, χθες ωστόσο είχαμε την πρώτη... "πιστεύσιμη" διαρροή. Η οποία, πρακτικά, τοποθετεί το Xbox 720 - όπως χαρακτηρίζουμε συμβολικά τον διάδοχο του Xbox 360 - σε θέση έναρξης μέσα στο 2012!

Σύμφωνα με δημοσίευμα εξειδικευμένου γαλλικού Web site, λοιπόν - το οποίο επικαλείται ανώνυμη πηγή πολύ κοντά στα κέντρα αποφάσεων της Microsoft - η αμερικανική εταιρεία σχεδιάζει να αποκαλύψει τα πρώτα στοιχεία για το καινούργιο Xbox στο πλαίσιο της έκθεσης CES το Γενάρη. Οι "εμπιστευτικές πληροφορίες", δε, κάνουν λόγο για κεντρικό επεξεργαστή έξι πυρήνων, 2 GB μνήμης και chipset γραφικών το οποίο έχει σχεδιάσει για λογαριασμό της Microsoft η AMD, όπως συνέβη και με το Xbox 360. Δύο διαφορετικά εσωτερικά τμήματα του αμερικανικού κολοσσού, ονόματι Loop και Infinity, έχουν αναλάβει αντίστοιχα την software και την hardware πλευρά του νέου φορμά. Η "διαρροή" υπογραμμίζει πως στην CES η Microsoft δεν θα επιδείξει το νέο σύστημα αυτό καθ' αυτό, αλλά θα μιλήσει για τις βασικές προδιαγραφές και κάποιες από τις δυνατότητές του.

Πιστευτά και πιθανά, μεν, αλλά και εύκολα διαψεύσιμα είναι τα παραπάνω. Το γεγονός ότι η Microsoft βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο όσον αφορά στο γενικό σχεδιασμό του Xbox 720, είναι αδιαμφισβήτητο. Αν όμως η αμερικανική εταιρεία παρουσιάσει τον διάδοχο του Xbox 360 - ακόμη και χωρίς πολλές λεπτομέρειες - στη CES, τότε δεν έχει άλλη επιλογή από το να διαθέσει το καινούργιο της σύστημα τον ερχόμενο Νοέμβριο. Το πλήγμα στις πωλήσεις του Xbox 360 στο μεσοδιάστημα θα ήταν τέτοιο, που δεν θα άφηνε άλλη επιλογή. Και το Xbox 360, στηριγμένο στο Xbox Live και στο Kinect, έχει το λιγότερο ακόμη 12-18 γόνιμους μήνες μπροστά του. Ίσως και περισσότερο.

Ενδέχεται όμως η Microsoft να θέλει ν' αποφύγει αυτήν την, αναπόφευκτη, φάση εμπορικής πτώσης του Xbox 360 και να δράσει προληπτικά, παρουσιάζοντας τον διάδοχό του ενώ το παρόν της σύστημα βρίσκεται στο ζενίθ της πορείας του. Ίσως, από την άλλη, επιλέξει να αξιοποιήσει εμπορικά για όσο το δυνατόν περισσότερο το Xbox 360 πριν μεταβεί στο επόμενο: κάτι τέτοιο θα ήταν ευθυγραμμισμένο με το γενικότερο οικονομικό κλίμα και θα έδινε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για τη δημιουργία μιας ποιοτικής σειράς video games για να συνοδεύσουν το νέο σύστημα στα ράφια. Η διαρροή, δε, του γαλλικού Web site έρχεται σε σύγκρουση με παλαιότερες αναφορές, που ήθελαν τη Μicrosoft να περιμένει μέχρι τα Χριστούγεννα του 2013 ακριβώς επειδή και η Sony δεν σχεδιάζει να φέρει το PlayStation 4 στα καταστήματα πριν το 2014.

Οποιουδήποτε είδους πρόβλεψη θα ήταν όχι μόνο δύσκολο, αλλά και ριψοκίνδυνο να κάνει οποιοσδήποτε για το νέο Xbox αυτή τη στιγμή. Αν έπρεπε να το αποτολμήσουμε, πάντως, θα λέγαμε πως είναι πιθανότατη η κυκλοφορία ενός Xbox 720 τον επόμενο Nοέμβριο. H Microsoft είναι μία εταιρεία που "σκέφτεται" διαφορετικά από π.χ. τη Sony και έχει άλλης προσέγγισης στρατηγικό σχεδιασμό. Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα για τον αμερικανικό κολοσσό, για παράδειγμα, να διατηρεί δύο Xbox στην αγορά για πολύ (όσοι θυμούνται πόσο... διαδικαστικά σύντομη ήταν η "ευθανασία" του αρχικού Xbox καταλαβαίνουν τί εννοούμε). Επίσης, η κυκλοφορία ενός νέου Xbox χρονικά "κοντά" στα Windows 8 και τα Windows Phone 8 (και τα δύο αναμένονται το ερχόμενο φθινόπωρο), θα άνοιγε προοπτικές "συνεργατικού" marketing ανάμεσα στα προϊόντα αυτά. Από την άλλη, ακριβώς επειδή ίσως... "πέφτουν πολλές" τόσες νέες είσοδοι σημαντικών της προϊόντων μέσα στο ίδιο τρίμηνο, η Microsoft ίσως επιλέξει να εξοικονομήσει πόρους και να αφήσει το Xbox 720 για το 2013. Κι από την... άλλη, επίσης, ίσως τα στελέχη της κρίνουν ότι αυτός ο "ένας χρόνος προβάδισμα" του Xbox 720 στην αγορά σε σχέση με το PS4 αξίζει την επένδυση πόρων. Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Γενάρη, θα ξέρουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ