Heavy Rain: Move Edition

Πάντα κινηματογραφικό, ακόμη καλύτερο

Μεγάλο ρόλο βέβαια στην απόδοση της όλης οπτικοακουστικής εμπειρίας του Heavy Rain παίζουν και τα προσεγμένα γραφικά και ο εκπληκτικός ήχος. Τα πρώτα είναι άκρως ποιοτικά, με υπέροχο φωτισμό και πλήθος μικρών λεπτομερειών στα πάντα - είναι αλήθεια ότι έχει δοθεί περισσότερη έμφαση στους χαρακτήρες και τα πρόσωπά τους απ' ότι στα περιβάλλοντα, όμως αυτό εν τέλει εξυπηρετεί τον συγκεκριμένο τίτλο. Τα γραφικά αξιοποιούν το γεγονός ότι είναι τρισδιάστατα και πραγματικού χρόνου, ώστε να αποδώσουν γωνίες ή κάμερες που σε άλλα games δεν συναντάμε.

Ο ήχος κινείται στο ίδιο υψηλό επίπεδο. Οι αποδόσεις των διαλόγων θα μπορούσαν ίσως να είναι σε λίγα σημεία πειστικότερες, η συνοδευτική μουσική ωστόσο - γραμμένη από τον Normand Corbeil, συνθέτη soundtracks ταινιών όπως τα The Contract και The Art of War - είναι εξαιρετική και παίζει ρόλο ουσιαστικό στην όλη σινε-ατμόσφαιρα. Τα εφέ συμμετέχουν παντού με τρόπο υποδειγματικό, από τις ambient "πινελιές" του παρασκηνίου μέχρι τα όπλα και τα παντός είδους αντικείμενα. Δικτυακά extras και multiplayer επιλογές δεν έχουν θέση σε μία εμπειρία τόσο... κινηματογραφικά προσωπική, αλλά είναι μια παραδοχή φυσιολογική για το είδος.

Δεν χωρά καμία αμφιβολία στο γεγονός ότι η αξία που έχει το Heavy Rain ως μοντέρνο δείγμα ψηφιακής διασκέδασης είναι πολύ μεγάλη. Πρόκειται για μία από τις πραγματικά ξεχωριστές παραγωγές του 2010, όχι μόνο για το PlayStation3 αλλά για την αγορά του gaming και του home entertainment συνολικά: μία δημιουργία που αμφισβητεί δημιουργικά τα όρια ανάμεσα στις ταινίες και τα games όπως καμία άλλη δεν έχει κάνει στο παρελθόν, ώστε να προσφέρει το είδος της ψυχαγωγικής εμπειρίας που δεν γευόμαστε συχνά.

Η εμπλουτισμένη νέα έκδοση, που αξιοποιεί τον χειρισμό με PlayStation Move, προσφέρει σε αυτήν την ήδη ΑΑΑ παραγωγή μια καινούργια διάσταση: η αλληλεπίδραση με τα όσα συμβαίνουν στην οθόνη είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ενώ το "κινηματογραφικό" στυλ του τίτλου αλλάζει πολύ τη γενική εντύπωση σε σχέση π.χ. με άλλα περισσότερο... cartoony και "οικογενειακά" games του Move. Οι ήδη κάτοχοι του Heavy Rain μπορούν μέσω PlayStation Network να προσθέσουν τη συμβατότητα με Move μέσα από το σχετικό αρχείο αναβάθμισης (και να έχουν έτσι έναν καλό λόγο να ξαναπαίξουν τον τίτλο από την αρχή!). Εκείνοι κι εκείνες, δε, που για οποιοδήποτε λόγο έχασαν αυτή τη σπουδαία κυκλοφορία της Sony το Φλεβάρη, αποδεικνύονται σαφώς ωφελημένοι: με τη νέα έκδοση αποκτούν περισσότερο περιεχόμενο (45 λεπτά video και το extra "επεισόδιο" με τίτλο The Taxidermist), το soundtrack, ο στάδιο της παραγωγής, καθώς και themes για το PlayStation 3. Σινε-δράση, με Move. Όταν δεν είναι ώρα για party games, σκέφτεστε τίποτε καλύτερο...;

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ