Gran Turismo: οι εκδόσεις

Έξι κανονικές, δύο ενδιάμεσες, πολλές ειδικές - τις κρίνουμε μία προς μία

Υπάρχει, προφανώς, λόγος για τον οποίο η σειρά των Gran Turismo έχει τόσο μεγάλο και πιστό κοινό - και δεν αναφερόμαστε μόνο ή τόσο στην δεκαπεντάχρονη διαδρομή του. Αναφερόμαστε στις όχι λιγότερες από δέκα (10) διαφορετικές εκδόσεις στις οποίες έχει κυκλοφορήσει, έξι κύριες και τέσσερις δευτερεύουσες, οι οποίες φιλοξενήθηκαν σε τέσσερα διαφορετικά μοντέλα PlayStation. Και μόνο αυτοί οι αριθμοί θα ήταν ενδεικτικοί της διαχρονικής σημασίας που τα GT έχουν για την Sony Computer Entertainment. Ενδεικτικό, ωστόσο, είναι και το γεγονός ότι δεν ήταν όλες οι εκδόσεις Gran Turismo της ίδιας ποιότητας και - σχετικά ή άσχετα - δεν σημείωσαν όλες παρόμοιες πωλήσεις. Για να... τις δούμε, λοιπόν!

Gran Turismo (1997)

Το πρώτο κεφάλαιο της σειράς των GT δεν θεωρείται ιστορικό... για το λόγο αυτό και μόνο, αλλά και επειδή όντως συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα. Εκμεταλλευόταν την ισχύ του αρχικού PlayStation σε βαθμό αξιοθαύμαστο, προσέφερε 140 διαφορετικά αυτοκίνητα και 11 αγωνιστικές πίστες (περισσότερο περιεχόμενο από οποιοδήποτε άλλο racing game της εποχής), αλλά και παρουσίαση όντως "νέας κοπής" σε σχέση με ο,τιδήποτε άλλο. Σημείωσε πωλήσεις σχεδόν 11 εκατομμυρίων αντιτύπων - 2.5 εκ. στην Ιαπωνία, 4 στην Αμερική και 4.5 περίπου στην Ευρώπη - και απέσπασε... όλα σχεδόν τα βραβεία του Ειδικού Τύπου της χρονιάς εκείνης και της επόμενης. Ένας αληθινός τίτλος-σταθμός.

Gran Turismo 2 (1999)

Ο διάδοχός του δεν χρειάστηκε 5, αλλά 2 χρόνια για να εμφανιστεί στην αγορά - κι αυτό επειδή δεν επέδειξε πρόοδο ιδιαίτερη στους βασικούς μηχανισμούς παιχνιδιού που χαρακτήρισαν το αρχικό GT, δίνοντας έμφαση στον εμπλουτισμό του περιεχομένου. Τα αυτοκίνητα αυξήθηκαν σε 650 από 140, οι αγωνιστικές πίστες σε 27 από 11, η παρουσίαση έγινε ελαφρώς περισσότερο... φαντεζί, όμως το δεύτερο GT ήταν "προσεκτικό" sequel. Γι' αυτό, ίσως, και οι πωλήσεις του εμφανίστηκαν μειωμένες στα 9.5 εκατομμύρια αντίτυπα περίπου - 4 στις ΗΠΑ, σχεδόν 4 στην Ευρώπη αλλά λιγότερο από 2 στην Ιαπωνία - "στέλνοντας ένα μήνυμα" στον Kazunori Yamauchi και την Polyphony Digital. Το μήνυμα... ελήφθη, όπως θα δούμε και στη συνέχεια, πάντως το GT2 παραμένει σημαντικό "βήμα" για τη σειρά.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ