Gaikai και Sony: το τώρα και το μέλλον

Πώς μπορεί να αξιοποιήσει η ιαπωνική εταιρεία το νέο της απόκτημα;

Η συνολική "εμπειρία" της "αποστολής games" μέσα από υπηρεσίες τύπου Gaikai δεν είναι, λοιπόν, εφάμιλλη με αυτήν της αναπαραγωγής games από ένα PlayStation3 ή ένα Xbox 360. Δεν είναι καν τώρα, πόσο μάλλον στο μέλλον που τα γραφικά θα είναι αληθινής ανάλυσης 1080p (ή και παραπάνω), οπότε τα δεδομένα προς μεταφορά θα είναι αντίστοχα πολλά. Δεν το γνωρίζει αυτό η Sony; Σαφώς και το γνωρίζει - και θεωρούμε πως δεν θα προσπαθήσει να πείσει κανέναν για το αντίθετο. Όμως η τεχνολογία και η υποδομή της Gaikai έχει άλλες εφαρμογές... και φυσικά ο χρόνος λειτουργεί προς όφελός της. Γινόμαστε συγκεκριμένοι.

Ένα πιθανό σενάριο χρήσης είναι τα games των PSone, PSP και PS2. Αυτά δεν είναι τόσο περίπλοκα σε γραφικά και ήχο, άρα τα δεδομένα που πρέπει να μεταφερθούν είναι σημαντικά λιγότερα. Άρα μία "εκδοχή" της υπηρεσίας Gaikai που θα "ενοικιάζει" αγαπημένα games των παλαιότερων PlayStation για να τα παίζει κανείς στο PS3 ή στο Vita, εννοείται σε προσιτές τιμές, είναι εφικτό να προσφερθεί. Έτσι η Sony εξοικονομεί και όλους εκείνους τους πόρους που σπαταλά αυτή τη στιγμή, προσπαθώντας να κάνει παλαιότερoυς τίτλους των PSone και PS2 συμβατούς με PS3 ουσιαστικά "ξαναγράφοντάς" τους, προκειμένου να τους διαθέτει μέσω PlayStation Network. Ένα το κρατούμενο.

Δύο: ακόμη και games του PS3 και του Vita που δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκα σε γραφικά και ήχο - π.χ. απλά arcade games, puzzle games, adventures κλπ. - μπορούν να κωδικοποιηθούν από τους server της Gaikai και να ενοικιάζονται προς χρήση από τους κατόχους των δύο παρόντων PlayStation. Σε αυτά αν... προσέχει κανείς "επί τούτου", μπορεί να παρατηρεί κάποια μείωση στην ποιότητα των γραφικών, όμως είναι σίγουρο πως σε ένα σημαντικό τμήμα του κοινού θα φαίνονται "μια χαρά". Και η Sony θα είναι σε θέση να διατηρεί δύο εμπορικά μοντέλα, αυτό της πώλησης και αυτό της ενοικίασης, για το ίδιο περιεχόμενο ουσιαστικά.

Σημαντικότερο όλων, όμως: η τεχνολογία και τεχνογνωσία της Gaikai θα δώσει στη Sony την ευκαιρία να προσφέρει την τεράστια βιβλιοθήκη τίτλων των PlayStation πέρα από το κοινό των ίδιων των PlayStation. Τα tablet της, τα Vaio, τα smartphones της, οι Bravia θα αποκτήσουν - σε πρώτη φάση - ένα αξιοπρόσεκτο πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό. Σε δεύτερη φάση... γιατί να περιορίσει η Sony τα games των PlayStation μόνο στα δικά της προϊόντα και να μην προσφέρει τις σχετικές εφαρμογές σε όλες ανεξαιρέτως τις συσκευές; Μια νέα πηγή εσόδων θα προκύψει για την ιαπωνική εταιρεία. Και, όσο η ποιότητα και οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων στις Δικτυακές συνδέσεις του κοινού βελτιώνονται, τόσο περισσότερο περίπλοκα games θα είναι σε θέση να "στέλνει" η Sony σε όλο και πιο πολλούς καταναλωτές. Ενδιαφέροντα σενάρια: το μόνο που απομένει, είναι να διαπιστώσουμε το πότε και το... πόσο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ