E3 2013: η εκδήλωση της Sony

Με έμφαση στο PS4, νίκες... PR αλλά προοπτικές μεγάλες

Το παράδοξο: από τους τρεις "μονομάχους του LA", δηλαδή τις Sony, Microsoft και Nintendo, η πρώτη είχε να αποδείξει τα λιγότερα με μία συνέντευξη Τύπου... εν μέρει επειδή οι άλλες δύο πρακτικά έδωσαν το περιθώριο. H Nintendo δεν είχε καν συνέντευξη Τύπου (η εσωστρέφειά της και η γενικότερη θέση της δεν επέτρεπαν φέτος κάτι τέτοιο), η Microsoft έκανε στη δική της συνέντευξη Τύπου αυτό που έπρεπε για το προφίλ του Xbox One, όμως δεν "κάρφωσε τη μπάλα στο καλάθι" (και δεν έθιξε καθόλου ζητήματα "που καίνε"). Η Sony θα μπορούσε, λοιπόν, να δώσει μία τυπική συνέντευξη Τύπου και να μην έχει κανένα πρόβλημα. Ευτυχώς για όλους, επέλεξε να κάνει κάτι περισσότερο από αυτό. Σημαντικά περισσότερο. Και να κερδίσει έτσι τις εντυπώσεις πέρα από κάθε αμφιβολία.

Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου της Sony και την επίσημη δημοσίευση όλων πλέον των πληροφοριών που θα μπορούσαν να είχαν διαρρεύσει, έχουμε πια πλήρη εικόνα για το PlayStation 4 - σε αυτό, άλλωστε, δικαιωματικά δόθηκε περισσότερη έμφαση και από τη Sony. Έχουμε δημοσιεύσει ήδη άρθρα για το design του νέου συστήματος, για την τιμή πώλησής του, για τα games του που επιδείχθηκαν, αλλά και για τη θέση της Sony ως προς τη διαχείριση των δικαιωμάτων χρήσης στα games αυτά, σημείο στο οποίο έγινε και... θεαματικά δημόσια η αντιπαράθεσή της με τη Microsoft. Όλα μαζί συνθέτουν μία εικόνα σαφώς ευνοϊκή για το PlayStation 4, έστω και αν πολλά μπορούν ν' αλλάξουν μέχρι το Νοέμβριο, όταν και τα δύο συστήματα θα βρουν το δρόμο τους στα ράφια.

Η Sony δεν προσπάθησε, και σωστά, να δώσει "ισορροπημένα" χρόνο στα PS4, PS3 και PS Vita. Αυτό δεν σημαίνει πως τα δύο τελευταία τα "προσπέρασε". Η ιαπωνική εταιρεία υπενθύμισε σε όλους πόσο πλούσια χρονιά σε ΑΑΑ τίτλους είναι το 2013 για το PS3 - με τα The Last of Us, Beyond και Gran Turismo 6 στον ορίζοντα, εκτός από όλες τις άλλες ανεξάρτητες παραγωγές τύπου GTA V, FIFA, Assassin's Creed, Call of Duty, Battlefield κλπ. - και υπογράμμισε την υποστήριξή της στο παρόν οικιακό PlayStation μέσω του PS Plus για πάρα πολύ καιρό (αλλά θα υποθέσουμε όχι με νέους τίτλους από το 2014 και μετά). Περισσότερα θα μπορούσαν να είχαν ειπωθεί για το PS Vita, ολοφάνερα, όμως έχουμε την αίσθηση ότι η Sony "κρατά στο μανίκι της άσσους" για την έκθεση της Gamescom τον Αύγουστο στο συγκεκριμένο θέμα. Σίγουρα το ελπίζουμε.

Έχοντας πάντως εστιάσει στο PS4 πλέον, η Sony είχε την ευκαιρία να προσφέρει από ευρύτερη οπτική γωνία το όραμά της και τα σχέδιά της για το μέλλον των PlayStation. Η συνέργεια ανάμεσα στο PS4 και το PS Vita είναι δεδομένη και ελπίζουμε να υποστηριχθεί σοβαρά. Οι υπηρεσίες διανομής και ταινιών Unlimited για το PS4 ευπρόσδεκτες, αλλά για την ώρα δεν ενδιαφέρουν τόσο το κοινό που θα αγοράσει πρώτο το νέο PlayStation, όσο τα games. Στην υπηρεσία "αποστολής" (streaming) video games, που θα στηριχθεί στην εξαγορασμένη Gaikai του Dave Perry, δεν έγινε αναφορά πέραν του "έρχεται το 2014" - συνεχίζει να είναι όμως τμήμα αυτού του οράματος. Άξιο αναφοράς, δε, είναι και κάτι ακόμη στο ίδιο πλαίσιο: οι Δικτυακές λειτουργίες συμμετοχής πολλών παικτών (online multiplayer) στο PS4 δεν θα είναι πλέον δωρεάν, αλλά τμήμα της συνδρομής του PlayStation Plus. Είναι και αυτό ένα ενδεικτικό στοιχείο του πώς η Sony αντιλαμβάνεται πλέον, στη νέα εποχή, την παροχή υπηρεσιών και περιεχομένου εμπορικά.

Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό, μετά τις συνεντεύξεις Τύπου των "τριών μεγάλων", ο ειδικός Τύπος... τιμά τις παραδόσεις - ή τα κλισέ, όπως το βλέπει κανείς - και διακρίνει "τον νικητή της Ε3". Η έννοια δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, όπως έχουμε υποστηρίξει και στο παρελθόν, γιατί ο όποιος "νικητής της Ε3" - σε επίπεδο εντυπώσεων - δεν είναι καθόλου μα καθόλου βέβαιο πως θα "εισπράξει" την όποια "νίκη" και εμπορικά. Η παρουσία της Sony, πάντως, κατάφερε να είναι το κοντινότερο πράγμα σε αυτό. Θα προτιμούσαμε περισσότερες αναφορές στο PS Vita και λιγότερα... tech demos, ναι. Φύγαμε όμως από τη συνέντευξη Τύπου της ιαπωνικής εταιρείας όχι με την εντύπωση του "business as usual", αλλά με σαφή εικόνα για τα πράγματα και προσδοκίες για το μέλλον. Κάτι που, καλώς ή κακώς, είχαμε χρόνια να "εισπράξουμε" όχι μόνο από τις παρουσιάσεις των ανταγωνιστικών εταιρειών, αλλά και της Sony. Αυτό, ναι. Θα το λέγαμε... νίκη!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ