E3 2012: H παρουσίαση της Microsoft

Η εταιρεία αγνοεί επιδεικτικά τους gamers που την καθιέρωσαν - και φέτος

Σε άλλες ειδήσεις... επίσης άσχετες με το gaming, η Microsoft ανακοίνωσε την ενσωμάτωση κι άλλων υπηρεσιών περιεχομένου στο Xbox Live με τη μορφή apps. Παραδείγματα αυτών των υπηρεσιών περιλαμβάνουν τις Napster, Rhapsody και Absolute Radio για μουσική, Nickelodeon, Paramount και Machinima για σειρές και ταινίες, τις NBA, NHL και ESPN για αθλητικό θέαμα. Περιττό να υπογραμμίσουμε ότι μόνο η Machinima θα είναι διαθέσιμη στην ελληνική αγορά. Αναφέρθηκε και μία συνεργασία με την Nike για έναν τίτλο Kinect που θα αναλαμβάνει να "προπονήσει" τον κάτοχο Xbox 360 και να τον παρακολουθεί, συμβουλεύει κλπ. σύμφωνα με τα πρότυπα της διάσημης εταιρείας. Και άλλα διάφορα... τύπου lifestyle, τα οποία μόνο επιδερμική σχέση έχουν με τα video games.

Αυτά εκπροσωπήθηκαν σε ό,τι... "γεμίζει μια παράγραφο". Το Halo 4 θα είναι πιθανώς πολύ καλό, ναι, αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Το Fable The Journey δείχνει εντυπωσιακό, αλλά ως αποκλειστικό για το Kinect δεν περιμένουμε να... ταράξει τα θεμέλια της αγοράς ακριβώς. Το Forza Horizon είνα "στηριγμένο" στα περίφημα Forza αλλά διαφορετικού ύφους και σαφέστατα μικρότερου βεληνεκούς παραγωγή. Αυτά τα τρία games θα είναι όλη η συνεισφορά της Microsoft στο Xbox 360 κατά την επερχόμενη εορταστική περίοδο. Το μεγαλύτερο βάρος θα επωμιστούν πάλι οι ανεξάρτητες εταιρείες, με κάποιες από τις οποίες η Microsoft έχει συνάψει και πάλι εκείνες τις πολυσυζητημένες συμφωνίες "για αποκλειστικότητα του extra Δικτυακού περιεχομένου (DLC) αρχικά στο Xbox 360". Αυτό θα ισχύσει για τα νέα Call of Duty και Resident Evil φέτος, για το Tomb Raider το 2013.

Σε ανακοινώσεις νέων games που δεν γνωρίζαμε - ή τέλος πάντων είχαμε μόνο ακούσει ως φήμες μέχρι σήμερα - θα πρέπει να περιοριστούμε στο Gears of War Judgement (προηγείται χρονικά της σειράς και προσφέρει νέες επιλογές Δικτυακού παιχνιδιού), το Ascend: New Gods (τίτλος στρατηγικής που παίζεται "εναλλάξ" μέσω Xbox Live) και το LocoCycle (ειλικρινά δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τί είδους game είναι από το μάλλον χιουμοριστικό trailer). Όλα θα κυκλοφορήσουν το 2013, από το πρώτο πιθανότατα τρίμηνο και μετά. Έως τότε, το Xbox 360 ως σύστημα για games θα πρέπει να πορευθεί εμπορικά στηριγμένο σε 5 ή 6 τίτλους στην ουσία: τα νέα FIFA, Call of Duty, Assassin's Creed, Pro Evolution Soccer και Need for Speed, καθώς και στο Halo 4.

Είτε αποδειχθούν αρκετά για κάτι τέτοιο τα παραπάνω games, είτε όχι, τα συμπεράσματα από την συνέντευξη τύπου της Microsoft μόνο δύο μπορούν να είναι: (α) η αμερικανική εταιρεία βρίσκεται ήδη στο "πέρασμα" για το επόμενο Xbox, υποστηρίζοντας το υπάρχον μόνο "για τα μάτια του κόσμου" και (β) βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική θέση από αυτήν του 2005 όσον αφορά στο τί κοινό στοχεύει και στο πώς αναμένει να συλλέγει τα κέρδη της στο μέλλον. Ενδεχομένως να έχει δίκιο, κι ενδεχομένως ο Δούρειος Ίππος των gamers να τής... εξασφάλισε μια θέση στην Τροία του περιεχομένου για το σαλόνι - μουσική, ταινίες, τηλεοπτικές σειρές κλπ. - αλλά δεν παύουμε να δηλώνουμε πικρία γι' αυτές της τις επιλογές. Τις οποίες, υποψιαζόμαστε, δεν θα ξεχάσουν ούτε οι gamers που την στήριξαν, όταν ανακοινωθεί το Xbox 720 του χρόνου τέτοιο καιρό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ