E3 2011: Ποιός ήταν ο... νικητής, λοιπόν;

Sony, Microsoft ή Nintendo; Και γιατί;

Περισσότερο ενδιαφέρουσα θα ήταν η περίπτωση της Sony, αν δεν είχαμε πάει... ψυχολογικά προετοιασμένοι για (περίπου) τα πάντα, λόγω των διαρροών μέσω Web το προηγούμενο διάστημα. Η ιαπωνική εταιρεία έχει πανίσχυρες προτάσεις για τους gamers (αφοσιωμένους αλλά και όχι απαραίτητα), από το απίθανο Uncharted 3 και το προσεγμένο Resistance 3, μέχρι τα HD remake των δύο God of War, του Ico και του Shadow of the Colossus, το εξαιρετικό Medieval Moves και το υπέροχο Journey. Το κακό; Τα γνωρίζαμε σχεδόν όλα ήδη από τις αρχές της χρονιάς, οπότε ήταν δύσκολο να ενθουσιαστούμε - και, κακά τα ψέματα, το... show της Ε3 μερικές αποκαλύψεις τις χρειάζεται. Αυτό δεν μειώνει την αξία των προτάσεων της Sony, αλλά μειώνει τις πιθανότητες να "επιβληθεί" των αντιπάλων της σε αυτό το παιχνίδι των εντυπώσεων.

Η Sony χρησιμοποίησε την Ε3 2011 για να κάνει δύο κυρίως πράγματα. Το πρώτο (αν και όχι κάτι που θα προκαλούσε σε κανέναν έκπληξη): να υπογραμμίσει και πάλι την υποστήριξή της στο PlayStation Network, την εικόνα 3D και το PlayStation Move. Tο δεύτερο (κι εκεί ήταν η μεγάλη έκπληξη εκ μέρους της): να επιβεβαιώσει πως σκοπεύει να επανέλθει επιθετικά στην αγορά των φορητών συστημάτων ψυχαγωγίας, τοποθετώντας το PlayStation Vita, το διάδοχο του PSP, σε εξαιρετικά προσιτή τιμή αναλογικά με τον εξοπλισμό του (€249). Αυτό ήταν το καλύτερο νέο που εισπράξαμε από την Ε3 2011 για τη φετινή εορταστική περίοδο, καθώς σημαίνει όχι μόνο πως πιο πολλοί άνθρωποι θα είναι σε θέση να το αποκτήσουν, αλλά και πως οι ισορροπίες στο φορητό gaming ενδέχεται να αλλάξουν σημαντικά μέσα στο 2012.

Και στα παραπάνω βασίζουμε, εν πολλοίς, το γιατί δεν είχε - στα μάτια μας - καθαρό "νικητή" η φετινή Ε3. Με την παρουσία της Sony να είναι πάρα πολύ καλή αλλά προδιαγεγραμμένη, της Microsoft προσεγμένη αλλά επίσης αναμενόμενη και της Nintendo πολύ ενδιαφέρουσα σε κάποια πράγματα κι άκρως απογοητευτική σε άλλα, κανείς από τους τρεις "μονομάχους" δεν χαρακτήρισε την Ε3 2011 με τρόπο ευδιάκριτο. Ναι, ενδέχεται να μη... χρειάζεται να ξεχωρίζουμε σε κάθε Ε3 - όπου περισσότερα ενίοτε παίζονται στο επίπεδο των εντυπώσεων παρά της ουσίας - έναν "νικητή". Το έχουμε κάπως νοσταλγήσει, όμως, να μπορέσουμε ν' ανακυρήξουμε μια Ε3 όπως παλιότερα: "Ήσουν στην Ε3 του PS3;" "Μαζί δεν είχαμε πάει στην Ε3 του πρώτου Xbox;" Και, με την Ε3 του 2012 να κρίνεται - όπως φαίνεται τουλάχιστον - μόνο βάσει games κι όχι συστημάτων, μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά για κάτι τέτοιο. Από την άλλη... ίσως κι όχι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ