Βραβεία 2010: Games

Από τα εκατοντάδες, μόλις 10!

Dance Central

Ο πρωτοποριακός τρόπος χειρισμού που φέρνει στο προσκήνιο το Kinect για το Xbox 360 είναι αλήθεια πως θα μπορούσε να είχε επιδειχθεί καλύτερα από το αρχικό κύμα των games του. Ένα, ωστόσο, κατάφερε και να μας δώσει μια καλή ιδέα του τί είναι εφικτό, και να είναι αυτόνομα απολαυστικό: το Dance Central της Harmonix. Έμπειρη στα μουσικά games, η συγκεκριμένη εταιρεία υπογράφει μια δημιουργία με την οποία μπορεί κανείς να κάνει το άλλοτε... ασύλληπτο: απλώς να χορεύει μπροστά στην οθόνη σχεδόν απόλυτα φυσικά, και οι μηχανισμοί του τίτλου να τον βαθμολογούν, να τού θέτουν μεγαλύτερες προκλήσεις ή να δημιουργούν το πλαίσιο για συμμετοχή όλης της παρέας, χωρίς το Xbox 360 να καταβάλλει προσπάθεια για να το κάνει πειστικά. Τα γραφικά, ο ήχος και η παρουσίαση είναι όλα προσεγμένα, το Dance Central ωστόσο βραβεύεται κυρίως γιατί μάς έδωσε μία γεύση του πόσο ενδιαφέροντες μπορούν να είναι οι τίτλοι του Kinect στο μέλλον. Minority Report και video games; Όχι τόσο μακριά όσο νομίζαμε!

Angry Birds

Το... "megahit από το πουθενά" του 2010 αποδεικνύει (για μια ακόμη φορά) πολλά πράγματα. Πρώτον: ένα mobile game δεν είναι απαραίτητα... snack που ξεχνιέται γρήγορα. Δεύτερον: ένα video game δεν χρειάζεται να έχει περίπλοκους μηχανισμούς κι εντυπωσιακά γραφικά για να απορροφά τους παίκτες για ώρες. Τρίτον: στη σωστή τιμή, ένα πολύ καλό game για κινητά τηλέφωνα δεν θα διστάσει να το αγοράσει κανείς. Το Angry Birds είναι ο πλέον επιτυχημένος τίτλος της χρονιάς για iPhone και iPod Touch για τους παραπάνω κι άλλους λόγους. Ένα απλό στη σύλληψη και το χειρισμό puzzle game, που χαρακτηρίζεται από τη σωστή αναλογία τύχης και στρατηγικής, τον έξυπνο σχεδιασμό, την αντοχή στο χρόνο και το δικό του αμίμητο χιουμοριστικό στυλ. Ε, είναι να απορεί κανείς που η δημιουργός εταιρεία του αναπτύσσει εκδόσεις για PS3, Xbox 360 και PSP, παράλληλα με το extra περιεχόμενο για τις ήδη υπάρχουσες εκδόσεις...; Εννοείται πως όχι!

Buzz: Το Απόλυτο Μουσικό Κουίζ

Σε κάποια games η γλώσσα επικοινωνίας κάνει όλη τη διαφορά - κι αυτός είναι ο τίτλος που το επιβεβαιώνει: το πλήρως εξελληνισμένο party game της Sony για τo PlayStation3 είναι ίσως το μόνο που... βγάζουμε άφοβα από τη θήκη για να παίξουμε στο σαλόνι, όποιοι και να είναι οι επισκέπτες. Το στυλ που θυμίζει τηλεπαιχνίδι ερωτήσεων, το αντικείμενο - όλοι αγαπούν τη μουσική - αλλά και το υλικό που έχει σχέση με την ελληνική πραγματικότητα κι όχι π.χ. το... παρελθόν της αγγλικής μουσικής σκηνής, όλα συντελούν σε κάτι απλό: διασκέδαση για όλη την παρέα, είτε παίζει games για χρόνια είτε αυτή είναι η πρώτη της φορά. Η παραγωγή δεν βραβεύεται φυσικά μόνο για το γεγονός ότι διατίθεται στην ελληνική γλώσσα - είναι άρτια τόσο τεχνικά όσο και από πλευράς περιεχομένου ή λειτουργιών - όμως κακά τα ψέματα: ξεχώρισε στα μάτια μας ακριβώς γι' αυτή τη σχέση με το ελληνικό κοινό και τον δικό μας περίγυρο. Ελπίζουμε να έχουμε τουλάχιστον έναν τέτοιο τίτλο στα ράφια των ελληνικών καταστημάτων σε κάθε εορταστική περίοδο!

DJ Hero 2

Εδώ το βραβείο δεν προορίζεται μόνο για την εταιρεία ανάπτυξης του τίτλου, τη FreeStyleGames, αλλά... παραδόξως και για την Activision, η οποία πίστεψε σε αυτόν και επένδυσε, ακόμη κι αν ο αρχικός περυσινός δεν ήταν εμπορικά επιτυχημένος. Η δεύτερη έκδοση άξιζε την επένδυση σίγουρα από πλευράς ποιοτικής τοιυλάχιστον: το DJ Hero 2 είναι άψογο, προσφέροντας σημαντικά μεγαλύτερη βιβλιοθήκη τραγουδιών σε έκταση και ποικιλία, περισσότερες και άριστα μελετημένες επιλογές παιχνιδιού, καθώς και βελτιωμένο τεχνικό τομέα. Ο παίκτης, δε, όχι μόνο έχει την ευκαιρία να παίξει το ρόλο του κορυφαίου DJ πειστικότερα από ποτέ, αλλά να το κάνει και ανταγωνιστικά με συναδέλφους gamers, με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους. Σε μία περίοδο κατά την οποία τα music games είναι... υπό αμφισβήτηση όσον αφορά στην ψυχαγωγική τους αξία, το DJ Hero 2 υπενθυμίζει γιατί τα είχαμε αγαπήσει εξ αρχής. Το τέλειο sequel, για μία εξαιρετική ιδέα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ