20 χρόνια PlayStation: αναδρομή-flash

Κρίνουμε με ψυχραιμία, αναπολούμε με νοσταλγία τις σημαντικότερες στιγμές της πορείας του

Το κεφάλαιο της ιστορίας των PlayStation με πρωταγωνιστή το PS Vita ακόμη γράφεται, όμως το PlayStation4 δείχνει ικανό... να πρωταγωνιστήσει σε πολλά κεφάλαια και για πάρα πολύ καιρό - με το πρώτο μόνο να γράφεται αυτές τις ημέρες. Το PS4 ανήκει στις υπερσπάνιες εκείνες περιπτώσεις προϊόντος που "έκανε τα πάντα σωστά": κυκλοφόρησε στο σωστό χρόνο, στη σωστή τιμή, εστιασμένο εκεί όπου οι gamers θέλουν (στα games), έχοντας πρώτα εισακούσει τις απαιτήσεις τους και επιδιώξει ν' ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους. Τα λάθη της Microsoft στο τελευταίο 18μηνο με το Xbox One βοήθησαν - και τα PSN και PS Plus λειτούργησαν θετικά γι' αυτό από την πρώτη μέρα, σε αντίθεση με το PS3 - όμως είναι λάθος να αποδίδει κανείς σε συγκυρίες την εμπορική του επιτυχία. Είναι, όταν όλα έχουν ειπωθεί, το καλύτερο οικιακό PlayStation στην μακρόχρονη ιστορία των προϊόντων αυτών: το απόσταγμα όλων των καλών και... κακών εμπειριών που είχε η Sony με τα συστήματα αυτά τα τελευταία 20 χρόνια. Ως τέτοιο, περιμένουμε να έχει πρωταγωνιστική θέση στην αγορά όταν η Sony θα γιορτάσει τα 25 χρόνια των PlayStation - με τα παρόντα δεδομένα τουλάχιστον.

Το τί μπορεί να συμβεί και τί τελικά θα συμβεί σε μία αγορά τόσο γρήγορα κινούμενη όσο αυτή της αλληλεπιδραστικής διασκέδασης δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς με ακρίβεια... πέντε χρόνια πριν. Ούτε τρία. Ούτε καν ένα χρόνο πριν, από πολλές απόψεις. Το μόνο βέβαιο είναι πως σε 5 χρόνια από σήμερα το όνομα "PlayStation" - αν η Sony κάνει καλή δουλειά και επιτύχει τους στόχους της - δεν θα φέρνει στο μυαλό των καταναλωτών μόνο ένα υλικό προϊόν κάτω από μία τηλεόραση. Με προϊόντα όπως το PlayStation TV ήδη στην αγορά, smartphones της Sony Mobile ικανά να αξιοποιήσουν games των παρελθόντων PlayStation εφικτά και υπηρεσίες όπως την PlayStation Now ήδη στον ορίζοντα, το τί σημαίνει "PlayStation" παίρνει μία έννοια ευρύτερη - έννοια που θα καλλιεργηθεί επιμελώς τα επόμενα χρόνια.


Είναι τόσο λογικό, όσο και φιλόδοξο. Ίσως αναπόφευκτο: ό,τι δεν εξελίσσεται, άλλωστε, είναι καταδικασμένο σε μαρασμό - και, αν μη τί άλλο, η Sony είναι μία εταιρεία που έχει δεδηλωμένα πια στηρίξει τις τύχες της σε τρεις "πυλώνες", ένας εκ των οποίων είναι τα PlayStation. Έχει κάθε συμφέρον, από κάθε άποψη, να κάνει όλα όσα χρειάζονται ώστε τα προϊόντα που φέρουν αυτήν την ονομασία να διαγράφουν πλέον σταθερά θετική εμπορική πορεία. Μεγάλα σχέδια, μεγάλες προοπτικές - για την ώρα, ωστόσο, μπορούμε σίγουρα να ευχαριστήσουμε την οικογένεια των συστημάτων της Sony για τις αναμνήσεις 20 ετών και τις αληθινά αμέτρητες ώρες ψυχαγωγίας που μάς προσέφερε σε αυτές τις δύο δεκαετίες. Χρόνια πολλά, PlayStation! Αν μπορείς να τα... εκατοστήσεις, απολύτως κυριολεκτικά, το ευχόμαστε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ