2010 FIFA World Cup South Africa

Επίσημο και προσεγμένο

Είδος: Sports
Φορμά: PC,Playstation3,Xbox 360
Τιμή: €59,99

Εταιρία: Electronic Arts
Διανομή: Electronic Arts Greece

Μετά από μία σειρά ετών κατά την οποία το Pro Evolution Soccer της Konami είχε αποσπάσει τον τίτλο του "καλύτερου video game ποδοσφαίρου", η EA Sports τα δύο τελευταία χρόνια κατάφερε όχι μόνο να ανατρέψει αυτήν την εικόνα, αλλά να "προσπεράσει" το Pro Evo με ισάριθμα εξαιρετικά FIFA. O καναδικός κολοσσός, άλλωστε, παραδοσιακά είχε και το προνόμιο έκδοσης του επίσημου video game των παρελθόντων Mundial. Προσθέτοντας... "ένα κι ένα", λοιπόν, τί έχει κανείς στα χέρια του; Το μαθηματικά βέβαιο γεγονός ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί στη Νότιο Αφρική τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα έχει ως επίσημο τίτλο του μία δημιουργία της ΕΑ και την σχετικά ασφαλή υπόθεση ότι ο τίτλος αυτός θα βασίζεται στα τελευταία, πάρα πολύ καλά, FIFA.

To γεγονός και η υπόθεση συμπίπτουν, ευτυχώς: η ΕΑ εκμεταλλεύεται την ευκαιρία της κορυφαίας ίσως ποδοσφαιρικής διοργάνωσης φέρνοντας για να φέρει αυτές τις μέρες στα καταστήματα το νέο της προϊόν, το οποίο αποτελεί "μεταβατικό στάδιο" από το FIFA 10 στο FIFA 11. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με το... FIFA 10.5; Η απάντηση είναι "πρακτικά ναι", καθώς οι αλλαγές που έχουν γίνει σε σχέση με τον τίτλο που κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη είναι αρκετές για να βελτιώσουν ευδιάκριτα τη συνολική του αίσθηση και εικόνα. Όλα άλλωστε τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σειράς FIFA - όπως ο πλήρως αναλογικός έλεγχος σε 360 μοίρες, τα λεπτομερή μοντέλα των παικτών, το πολύ καλό σύστημα φυσικής συμπεριφοράς της μπάλας και το σύστημα σωστής απόδοσης επαφής δύο ή περισσότερων μοντέλων - είναι παρόντα και στο 2010 World Cup.

Ο νέος τίτλος δίνει φυσικά - στο πλαίσιο του επερχόμενου Mundial - στον παίκτη τη δυνατότητα να οδηγήσει την ομάδα του μέχρι την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε μέσα από τη γνωστή διαδικασία της αληθινής διοργάνωσης - με τις ομάδες να χωρίζονται σε ομίλους και να οδηγούνται σε ένα σύστημα προκρίσεων των νικητών - είτε διανύοντας μια πλήρη σεζόν. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ο δρόμος μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα περάσει τόσο μέσα από την προκριματική φάση, όσο και μέσα από έναν σημαντικό αριθμό φιλικών παιχνιδιών εναντίον διάφορων εθνικών συγκροτημάτων. O παίκτης μπορεί άλλωστε να επιλέξει και έναν άλλο τρόπο παιχνιδιού, το Captain Your Country, όπου καλείται να ελέγξει μόνο έναν ποδοσφαιριστή που θα είναι ταυτόχρονα και ο αρχηγός. Η επιλογή αυτή δεν είναι στοιχείο καινούριο για τη σειρά των FIFA, αυτή τη φορά όμως οι αποφάσεις του παίκτη έχουν μεγαλύτερη σημασία καθώς μία σειρά από αγώνες δεν γίνονται με διπλές αναμετρήσεις - οπότε μία ήττα μπορεί να... κοστίσει πολύ ακριβά.

Τα... εικονικά Παγκόσμια Κύπελα μέσω των σχετικών online επιλογών δεν χρειάζονται ιδιαίτερη επεξήγηση, καθώς αποτελούς ουσιαστικά μια Δικτυακή εκδοχή της τυπικής ακολουθίας από ματς που διεξάγονται με τη συμμετοχή διαφόρων παικτών από κάθε γωνιά του πλανήτη. Εκείνη η επιλογή παιχνιδιού που "έκλεψε τις εντυπώσεις" - και τις περισσότερες ώρες μας! - είναι το Story Of Qualifying: εκεί ο παίκτης καλείται να συμμετάσχει σε ιστορικές στιγμές των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου και να καταφέρει να πετύχει συγκεκριμένους στόχους, όπως για παράδειγμα να "γυρίσει" ένα παιχνίδι που είναι 2-1 στο 86ο λεπτό ή να πετύχει γκολ μέσα σε 3 λεπτά για να κερδίσει έναν αγώνα. Το επίπεδο της πρόκλησης είναι υψηλό καθώς - πέραν όλων των άλλων - ο παίκτης έχει να αντιμετωπίσει την πίεση του χρόνου, αλλά και... όχι μόνο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ