2010 FIFA World Cup South Africa

Επίσημο και προσεγμένο

Ο γενικός τρόπος παιχνιδιού, πάντως, αν και βαδίζει πάνω στα χνάρια του FIFA 10, έχει να επιδείξει αρκετές βελτιώσεις. Ο έλεγχος της μπάλας από τους παίκτες είναι ακόμη καλύτερος, κάτι που μεταφράζεται σε πειστικότερη, ομαλότερη κίνηση στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, καθώς και σαφώς περισσότερο αληθοφανείς κινήσεις, ντρίμπλες και πάσες. Το γνωστό... ενοχλητικό φαινόμενο - της μπάλας που φεύγει από τα πόδια ενός ποδοσφαιριστή λόγω της ταχύτητας με την οποία κινείται - έχει περιοριστεί, κάτι που σημαίνει πως αθλητές όπως π.χ. ο Messi θα είναι σε θέση να αποδώσουν τις πραγματικές τους ικανότητες με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα. Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα περισσότερο "ζωντανούς" αγώνες, πιο γρήγορο ρυθμό και σαφέστατα πιο πειστικές ενέργειες μέσα στο γήπεδο, οι οποίες επηρεάζονται από τα πραγματικά στατιστικά στατιστικά και τις ικανότητες κάθε ποδοσφαιριστή.

Αναγνωρίζοντας πάντως το γεγονός ότι το 2010 FIFA World Cup θα προσελκύσει κοινό σημαντικά ευρύτερο από αυτό των παραδοσιακών gamers, και θέλοντας να καταστήσει προσβάσιμο και διασκεδαστικό τον τίτλο της σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, η ΕΑ πρόσθεσε έναν νέο τρόπο χειρισμού με την ονομασία... Dad Pad. Ο συγκεκριμένος επιτρέπει στον οποιοδήποτε να χρησιμοποιήσει για τις βασικές εντολές (σουτ και πάσα δηλαδή) μόνο δύο από τα πλήκτρα του χειριστηρίου, απλουστεύοντας σημαντικά το μεγαλύτερο ποσοστό των κινήσεων που πρέπει να γίνουν μέσα στο γήπεδο. Η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων ποδοσφαιριστών είναι σαφέστατα πειστική, καθώς αυτοί και πρωτοβουλίες πολλές παίρνουν, και προσαρμόζονται σε αυτές του παίκτη.

Τα γραφικά του νέου τίτλου - αν και επιπέδου FIFA 10 προφανώς - έχουν επιτυχώς ευθυγραμμιστεί στις απαιτήσεις της Mundialικής παρουσίασης: οι εθνικές ομάδες εκπροσωπούνται με τις επίσημες εμφανίσεις τους, τα μοντέλα των παικτών είναι αμέσως αναγνωρίσιμα και η όλη ποιότητα της αναπαράστασης αθλητών κινείται στα γνωστά υψηλά επίπεδα των δύο τελευταίων FIFA. Στα του ήχου, η ομάδα ανάπτυξης έχει αποδώσει όμορφα την... επική αίσθηση των εθνικών αγώνων, με δυνατές φωνές από τους θεατές και αρκετά τραγούδια που θα "ντύσουν" κατάλληλα όλους τους αγώνες, ενώ είναι αισθητές και οι διαφορές ανάμεσα στα μικρά και τα μεγάλα γήπεδα. Το κλίμα της Νοτίου Αφρικής έχει μεταφερθεί, τέλος, και στο menu του παιχνιδιού και το περιβάλλον των αγώνων, αφού παντού υπάρχουν οι επίσημες επιγραφές και τα χαρακτηριστικά λογότυπα των χορηγών της διοργάνωσης.

Το 2010 FIFA World Cup South Africa είναι συνολικά προσεγμένη παραγωγή - το είδος του "επίσημου video game" που περιμένει κανείς από την Electronic Arts, δεδομένης και της εμπορικότητας του Mundial. Οι αλλαγές στον τρόπο παιχνιδιού είναι εύκολα αντιληπτές και ευπρόσδεκτες, οι πολλές επιλογές χαρίζουν σημαντική αντοχή του τίτλου στο χρόνο, ενώ και ο προσαρμοσμένος στις ανάγκες της διοργάνωσης οπτικοακουστικός τομέας συνεισφέρει με το δικό του τρόπο στη γενική θετική εντύπωση. Η καλύτερη δικαιολογία που χρειαζόμασταν, με άλλα λόγια, για να πάρουμε στα χέρια μας την τύχη της Εθνικής Ελλάδος και να την οδηγήσουμε - έστω και εικονικά, γιατί στην πραγματικότητα... δυσκολότερο! - στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Στη σέντρα!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ