Χρόνια πολλά, iPod!

Δεκάχρονα γενέθλια για το εμβληματικό player της Apple

Άλλες φορές είναι πολύ δύσκολο, άλλες... ιδιαίτερα εύκολο να ξεχωρίσει κανείς στην αγορά της τεχνολογίας το προϊόν εκείνο που αληθινά "έκανε τη διαφορά": εκείνη τη συσκευή ή την υπηρεσία που είχε ορατή, σε βάθος χρόνου επιρροή στον τρόπο που δουλεύουμε, ενημερωνόμαστε και διασκεδάζουμε. Το iPod της Apple, ωστόσο, είναι ακριβώς αυτό: το είδος του προϊόντος που, ενώ αρχικά δεν του... φαινόταν καθόλου, έφερε πολύ μεγάλες αλλαγές σε κατεστημένα δεκαετιών, όπως τα είχε καλλιεργήσει η μουσική βιομηχανία. Και μόνο γι' αυτό να γιορτάζαμε τα δεκάχρονα γενέθλιά του, θα ήταν λόγος αρκετός. Όμως τα γιορτάζουμε και για άλλα πράγματα.

Το πρώτο iPod παρουσιάστηκε, πράγματι, από τον Steve Jobs στις 23/10 του 2001: το πρώτο προϊόν της Apple που δεν ήταν ηλεκτρονικός υπολογιστής κι εκείνο πάνω στο οποίο ο συνιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας στήριξε τη μετεξέλιξή της σε κάτι ευρύτερο. Ήταν ένα μουσικό player όχι καλύτερο από κάποια που ήδη κυκλοφορούσαν στην αγορά σε κάποια πράγματα, αλλά πολύ καλύτερο σε άλλα: ήταν πρωτότυπο και άνετο στη χρήση, είχε εύκολη πρόσβαση σε ένα νέο μεν, άρτια οργανωμένο Δικτυακό δισκοπωλείο δε, αλλά, πάνω απ' όλα, ήταν... sexy. Ήταν το είδος του gadget που θέλεις να έχεις και με τη χρήση, αγαπάς.

Όσα επακολούθησαν είναι, λίγο έως πολύ, γνωστά: το αρχικό εκείνο iPod ακολούθησαν πολλά νέα μοντέλα και παραλλαγές, με διαφορετικές χωρητικότητες, σχεδιασμό, οθόνες ασπρόμαυρες ή έγχρωμες, αφής ή όχι... και σχεδόν όλα (με λίγες εξαιρέσεις) αποδείχθηκαν εμπορικά επιτυχή. Τα iPod έγιναν τόσο δημοφιλή, ώστε να καταλήξουν για καιρό... συνώνυμα σχεδόν του φορητού player, παρά το γεγονός ότι εταιρείες όπως η Sony ή η Philips εμφάνιζαν κατά καιρούς το ίδιο καλά ή και καλύτερα παρόμοια προϊόντα. Έπρεπε να έλθει ένα άλλο προϊόν της Apple, το iPhone, για να υποκαταστήσει τα iPod σ' ένα βαθμό. Στο μεσοδιάστημα, όμως, η στενή συνεργασία ανάμεσα στα iPod και το iTunes Store κατέστησε το δεύτερο το μεγαλύτερο δισκοπωλείο στον κόσμο και υποχρέωσε τις δισκογραφικές να προσαρμοστούν στα δεδομένα της ψηφιακής πλέον μουσικής, αφού ένα μεγάλο ποσοστό του κοινού - ειδικά της νεαρής ηλικίας - έδειξε... απρόσμενα πρόθυμο ν' αφήσει πίσω του για πάντα τα CD.

Είναι πρακτικά βέβαιο ότι ένα σημαντικό ποσοστό από τους φίλους και τις φίλες του Αθηνόραμα Digital υπήρξαν, σε κάποιο χρονικό σημείο, κάτοχοι ενός τουλάχιστον μοντέλου iPod - παρά το γεγονός ότι η κακή αντιπροσώπευση της Apple στην Ελλάδα δεν κατέστησε αυτά τα player σε καμία περίπτωση το ίδιο δημοφιλή όσο αναδείχθηκαν στο εξωτερικό. Αυτό, από μόνο του, λέει πολλά. Όσο για το μέλλον του προϊόντος που άλλαξε το σχεδιασμό των καταναλωτικών προϊόντων τεχνολογίας, τη διανομή της ψηφιακής μουσικής και το μέτωπο των δισκογραφικών; Ιδιαίτερα αισιόδοξοι δεν είμαστε για το μέλλον του, είναι η αλήθεια, όμως ακόμη και φέτος να το καταργούσε η Apple (όπως φημολογούνταν πως θα κάνει) το iPod θα είχε ήδη εξασφαλίσει μία θέση στα προϊόντα-σταθμούς του 21ου αιώνα. Respect!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ