Xperia Z5 Premium: απεικόνιση 4K... πότε ναι, πότε όχι

Η Sony αποσαφηνίζει - μάλλον... απολογητικά - τις δυνατότητες του νέου της κινητού

Μία μικρή... λεπτομέρεια που πιθανώς "διέφυγε" της προσοχής πολλών μέσα στον απόηχο της ανακοίνωσης των νέων iPhone και της διάθεσης του iOS 9 από την Apple, αφορά στο πλέον συζητημένο smartphone βασισμένο σε Android τις τελευταίες εβδομάδες: το Xperia Z5 Premium της Sony. Το συγκεκριμένο κινητό συγκέντρωσε περισσότερο το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης από π.χ. το Samsung Galaxy S6 Edge Plus επειδή είναι το πρώτο με οθόνη υπερυψηλής ευκρίνειας - ανάλυσης 4Κ δηλαδή - και, κατά συνέπεια, με σημαντικά υψηλότερη πυκνότητα εικόνας από κάθε άλλη ηλεκτρονική συσκευή αυτή τη στιγμή.

Τόσο εμείς, όσο και ουκ ολίγα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού εξέφρασαν από προβληματισμό έως αποδοκιμασία για την ολοφάνερα ανούσια αυτή επιλογή της Sony να "στριμώξει" 3840x2160 pixels σε διαγώνιο 5.5 ιντσών. Θεωρήσαμε πως το έκανε ως "επίδειξη δύναμης" τεχνογνωσίας και για λόγους PR, παρά για ο,τιδήποτε άλλο. Είχαμε δίκιο και, πριν από λίγες μέρες, η ίδια η Sony βρέθηκε στην άβολη θέση να παραδεχθεί πως το "πρώτο κινητό 4Κ" για αυτονόητους, πρακτικούς λόγους πότε είναι και... πότε δεν είναι "4Κ"!

Συγκεκριμένα: στην εκδήλωση παρουσίασης του Xperia Z5 Premium, ένας αριθμός από ξένους δημοσιογράφους παρατήρησε πως το κινητό της Sony "από κοντά" δεν έδειχνε να προβάλλει τα 8 εκατομμύρια pixel που απαρτίζουν την εικόνα 4Κ που υποτίθεται πως προσφέρει. Ερωτηθέντα από το γνωστό εξειδικευμένο Web site PhoneArena - το οποίο συνέλαβε στιγμιότυπα από το γραφικό περιβάλλον του Z5 Premium διαστάσεων "μόνο" 1920x1080 pixel - στελέχη της ιαπωνικής εταιρείας παραδέχθηκαν πως το κορυφαίο smartphone τους δεν προβάλλει εικόνα 4Κ σε όλες του τις λειτουργίες. Μόνο κατά την αναπαραγωγή video και φωτογραφιών που είναι ήδη ανάλυσης 4Κ, και κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους με την κάμερα του, χρησιμοποιούνται όλα τα pixel της οθόνης. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις και "σενάρια" χρήσης - με άλλα λόγια στην απεικόνιση του γραφικού περιβάλλοντος χρήσης, όπως και σε όλων των ειδών τα apps - το Z5 Premium χρησιμοποιεί "μόνο" τα προαναφερθέντα 1920x1080 pixels, τα οποία "πολλαπλασιάζει" σε 3840x2160 ώστε να καταλαμβάνουν όλη την οθόνη (κάτι σχετικά εύκολο αφού η ανάλυση είναι ακριβώς x4).

Ως αιτιολόγηση για την επιλογή αυτή της Sony τα στελέχη της παρέθεσαν το λίγο έως πολύ... προφανές κι αναμενόμενο: η συνεχής χρήση της ανάλυσης 4Κ στην οθόνη του Z5 Premium θα είχε ως αποτέλεσμα την συνολική "καταπόνηση" του συστήματος και την απώλεια μεγάλου μέρους της αυτονομίας της συσκευής - πέρα από το ότι θα έπρεπε να επανασχεδιαστεί όλο το γραφικό περιβάλλον των Xperia σε... 4Κ, βέβαια, κάτι πολύ περισσότερο περίπλοκο απ' όσο ακούγεται. Είναι λογική η επιλογή αυτή των Ιαπώνων και κατά βάση την επικροτούμε, καθώς ναι μεν αναιρεί σε έναν βαθμό το... μεγαλείο της "πρωτιάς" για το "πρώτο smartphone υπερυψηλής ευκρίνειας", αλλά έτσι εξασφαλίζει πως το Z5 Premium θα προσφέρει όντως τις σχεδόν 2 ημέρες αυτονομίας που η εταιρεία υπόσχεται.

Αυτό, ωστόσο, πρακτικά σημαίνει πως ούτε π.χ. εκτενέστερους ή λεπτομερέστερους χάρτες στο Google Maps, ούτε μεγαλύτερο τμήμα περίπλοκων Web sites, ούτε περισσότερο χώρο σε apps π.χ. επεξεργασίας εικόνας/video θα βλέπει ο κάτοχος του κορυφαίου (και σίγουρα πανάκριβου) κινητού της Sony. Την ανάλυση 4Κ δεν υποστήριζε, άλλωστε - σίγουρα έως την έκδοση 5.1.1 - ως ανάλυση συστήματος ούτε το ίδιο το Android (θα πρέπει να περιμένουμε το Android M ή 6.0 τις επόμενες εβδομάδες γι' αυτό). Όλα τα παραπάνω αποδεκτά, στερούν ωστόσο από το Xperia Z5 Premium μέρος του ευκολότερα κατανοητού συγκριτικού πλεονεκτήματος που θα μπορούσε να επικαλεστεί απέναντι στα κορυφαία μοντέλα των άλλων κατασκευααστών φέτος. Στο 75% του χρόνου χρήσης του το Z5 Premium θα προσφέρει την ίδια "εμπειρία χρήσης" και τις ίδιες λειτουργίες με το "απλό" Z5, για το οποίο οι αξιολογήσεις μέχρι στιγμής είναι θετικές αλλά όχι κάτι περισσότερο. Εν αναμονή των αξιολογήσεων του Premium, λοιπόν. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ