Χειρισμός ανίχνευσης κίνησης και στα... tablet

H Leap Motion σχεδιάζει επέκταση του συστήματός της πέρα από τα PC, εμείς... αναρωτιόμαστε γιατί!

Το γεγονός ότι οι εταιρείες τεχνολογίας συνεχώς ψάχνουν τρόπους για να φέρουν στην αγορά προϊόντα που θα ενθουσιάσουν το κοινό και θα οδηγήσουν σε υψηλές πωλήσεις, κακό από μόνο του σαφώς και δεν είναι. Κακό είναι τα προϊόντα αυτά να "κυκλοφορούν για να κυκλοφορούν" και όχι γιατί έχουν κάτι γνήσια χρήσιμο και ουσιαστικό να προσφέρουν. Αυτή ήταν η πρώτη σκέψη μας όταν διαβάσαμε τις δηλώσεις του Michael Buckwald, διευθύνοντα συμβούλου της Leap Motion, σχετικά με τα σχέδια της εταιρείας του να φέρει την τεχνολογία του πολυσυζητημένου περιφερειακού Leap και του χειρισμού του σε... smartphones και tablets μέσα στη νέα χρονιά!

Εξηγούμαστε: το Leap είναι ένα περιφερειακό ανίχνευσης κίνησης, α λα Kinect όμως πολύ ακριβέστερο υποτίθεται, που είχε ανακοινωθεί το 2012 και κυκλοφόρησε μόλις φέτος το καλοκαίρι. Η τεχνολογία στην οποία βασίζεται είναι όντως καλύτερη από του Kinect, όμως αυτό δεν σημαίνει κάτι απαραίτητα και για την υλοποίησή της, η οποία δεν ήταν ακριβώς ιδανική - κάτι που μπορούμε να πιστοποιήσουμε καθώς το αγοράσαμε σχεδόν ένα χρόνο πριν την κυκλοφορία του και απογοητευτήκαμε τόσο με την απόδοσή του, που δεν μπήκαμε καν στη διαδικασία παρουσίασής του. Το Leap έχει πληθώρα προβλημάτων, πολλά εκ των οποίων ενδεχομένως να λύνονται και μέσω software, το σίγουρο είναι ωστόσο ότι στην πράξη αποτυγχάνει να προσφέρει τον φυσικό, απροβλημάτιστο χειρισμό με ανίχνευση κίνησης που υποσχέθηκε - ακριβώς όπως είχε κάνει και το Kinect.

Ε, μικρό... fast forward λίγων μηνών και ο διευθύνοντας της Leap Motion διαβεβαιώνει πως όχι μόνο έχει σμικρυνθεί το hardware του περιφερειακού αρκετά για να ενσωματωθεί σε smartphones και tablets, αλλά και πως η εταιρεία του είναι ήδη σε επαφή με κατασκευαστές για σενάρια ενσωμάτωσής του σε προϊόντα τους. Ας προσπαθήσει να οπτικοποιήσει κανείς για λίγο αυτό το σενάριο χρήσης: ένα περιφερειακό που δεν μπορεί να καταδείξει συγκεκριμένα σημεία σε έναν "εικονικό χώρο" αξιοποιώντας οθόνες των 20, 24 ή 30 ιντσών (και τη σχετική απόσταση από το χρήστη) χωρίς προβλήματα και με ακρίβεια... θα καταφέρει να καταδείξει σε οθόνες των 5 και 10 ιντσών; Και αν ναι, τί νόημα έχει ένα δάχτυλο που προσπαθεί να καταδείξει με ακρίβεια "στον αέρα" πάνω από μία φορητή συσκευή, όταν μπορεί να το κάνει γρήγορα και αξιόπιστα απλώς αγγίζοντας την οθόνη; Τραγελαφικά πράγματα.

Σε κάθε περίπτωση: ας έχει η υπόσχεση του Buckwald για firmware update στο υπάρχον περιφερειακό του Leap και η αναβάθμιση του συνοδευτικού του λογισμικού - ώστε να βελτιωθούν τα κακώς κείμενα του παρόντος προϊόντος - ουσία... και για φουτουριστικές χειρονομίες στον αέρα πάνω από tablets, βλέπουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ