WWDC 2012: Το iOS 6 εξελίσσεται

Νέα εφαρμογή χαρτών, Βελτιώσεις και προσθήκες παντού

Μπορεί η Apple να εντυπωσίασε με το νέο MacBook Pro Retina και να ήταν πολλές χιλιάδες οι άνθρωποι που περίμεναν να μάθουν για το νέο λειτουργικό των Mac, το OS-X Mountain Lion, όμως... δεν συγκρίνονται με τα εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που ενδιαφέρονταν να μάθουν τί θα προσφέρει το νέο λειτουργικό της αμερικανικής εταιρείας για τις φορητές της συσκευές, το iOS 6. Οι κάτοχοι iPhone, iPod Touch και iPad πάντα έχουν μια μικρή... αγωνία κατά πρώτον για το αν και κατά πόσο το επόμενο iOS θα υποστηρίζεται από τις συσκευές τους, κατά δεύτερον για το αν και κατά πόσο θα λειτουργεί άνετα σε αυτές ή αν θα τις επιβραδύνει επιβάλλοντας... εχμ... διακριτική αναβάθμιση. Όσον αφορά στο δεύτερο δεν μπορούμε ακόμη να έχουμε εικόνα, όσον αφορά στο πρώτο όμως η εικόνα είναι θετική: μόνο το αρχικό iPad και το iPod Touch τρίτης γενιάς δεν θα λάβουν το iOS 6. Θα το λάβει ακόμη και το... 3GS (!). Γι' αυτό το τελευταίο, βέβαια, επιφυλασσόμαστε.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί στην Apple, πάντως, ότι το νέο iOS φέρνει στο προσκήνιο πολλές προσθήκες. Επιβεβαιώθηκε, για παράδειγμα, όλη η φημολογία για χρήση νέας εφαρμογής για χάρτες, ιδιοκτησίας Apple, ώστε τα Google Maps να μην είναι πια η de facto υπηρεσία των iPhone/iPad για ανεύρεση διευθύνσεων ή δρομολόγηση. Η εφαρμογή της αμερικανικής εταιρείας φαίνεται άρτια κι ενδιαφέρουσα, έστω κι αν προτιμάμε να... προσπεράσουμε τη "φιγουρατζίδικη" αλλά μικρής πρακτικής αξίας λειτουργία των 3D Maps που προσφέρει για έναν αριθμό από πόλεις. Επαληθεύτηκε επίσης η φημολογία περί ενσωμάτωσης του Facebook στο νέο λειτουργικό: όπως συνέβη στο iOS 5 με το Twitter, τώρα τα... Like και τα post στην timeline του πιο μεγάλου κοινωνικού δικτύου στον κόσμο, θα βρίσκονται πάντοτε σε απόσταση αναπνοής.

Σημαντικές βελτιώσεις, έστω κι αν πολλές δεν αφορούν δυστυχώς το ελληνικό κοινό, έχει να επιδείξει και η... πολυσυζητημένη προσωπική βοηθός, η Siri. Στο iOS 6 αναγνωρίζει περισσότερες γλώσσες, ανακαλεί πληροφορίες σχετικές με αθλήματα, ταινίες και εστιατόρια (δυστυχώς σχετικές μόνο με την αγορά των ΗΠΑ), εκτελεί εφαρμογές με τη φωνή (αλλά προφανώς δεν τις χειρίζεται), μπορεί να... στέλνει ακόμη και tweets φωνητικά (για ασφαλέστερη οδήγηση). Οι χρήστες του νέου iPad - μόνο αυτού όμως και όχι του 2 - θα είναι επίσης σε θέση να χρησιμοποιούν πλέον τη Siri, όπως επίσης είχε εκτενώς συζητηθεί ως φήμη το περασμένο διάστημα.

Άλλες προσθήκες ή βελτιώσεις άξιες αναφοράς σχετίζονται με τη διενέργεια βιντεοκλήσεων μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας, με τη διαχείριση ηλεκτρονικών πιστοποιητικών, εισιτηρίων και αποδείξεων (η Apple ονομάζει τη σχετική εφαρμογή Passbook) και την περαιτέρω "επιτάχυνση" του Web browsing μέσω Safari. Είναι πάρα πολλά τα "μικρά και χρήσιμα" νέα στοιχεία του iOS 6 που ανέφερε η Apple, οι χρήστες ωστόσο θα έχουν την ευκαιρία να τα ανακαλύψουν "από πρώτο χέρι" το φθινόπωρο. Πότε ακριβώς; Η δοκιμαστική έκδοση του νέου λειτουργικού μπορεί μεν να παραχωρήθηκε στους προγραμματιστές εφαρμογών χθες, όμως η Apple παραδοσικά διαθέτει στο ευρύ κοινό ένα καινούργιο iOS παράλληλα με την ανακοίνωση ή διάθεση ενός νέου iPhone. Οπότε... Σεπτέμβρης; Οκτώβρης; Σίγουρα πριν από τα μέσα Οκτωβρίου, αν η αμερικανική εταιρεία θέλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την εορταστική περίοδο. Που θέλει. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ