Windows Phone, Windows RT: το τέλος του δρόμου

Τα λειτουργικά συστήματα για κινητά και tablet της Microsoft συνταξιοδοτούνται κι επίσημα. Σχολιάζουμε.

Οποιοσδήπoτε έχει παρακολουθήσει την αγορά της τεχνολογίας για αρκετό καιρό γνωρίζει πως οι αλλαγές ονομάτων σε προϊόντα και υπηρεσίες μόνο... τυχαίες δεν είναι στις πιο πολλές περιπτώσεις - και μία τέτοια αλλαγή έλαβε χώρα στην χθεσινή παρουσίαση της Microsoft για τα επερχόμενα Windows 10, χωρίς μάλιστα πολύς κόσμος να το συνειδητοποιήσει. Με την πολυσυζητημένη ενοποίηση των συσκευών που στηρίζονται στο νέο της λειτουργικό σύστημα, η αμερικανική εταιρεία κατά βάση προχωρά στην "ευθανασία" δύο άλλων λειτουργικών της συστημάτων, τα οποία ούτως ή άλλως "μετρούσαν ώρες" εδώ και καιρό. Αναφερόμαστε, φυσικά, στα Windows Phone και τα Windows RT, τα οποία ναι μεν θα συνεχίσουν να υπάρχουν έως το Σεπτέμβρη, όμως από την ημέρα της κυκλοφορίας των Windows 10 "περνούν στην ιστορία" όχι μόνο τυπικά, αλλά απολύτως ουσιαστικά.

Πράγματι, από την ημέρα που θα εμφανιστούν στην αγορά τα πρώτα smartphones και tablets - όχι μόνο της Microsoft αλλά και άλλων κατασκευαστών - που θα στηρίζονται σε Windows 10, τα Windows Phone και Windows RT επισήμως "συνταξιοδοτούνται". Η αμερικανική εταιρεία υπογραμμίζει πως στην περίπτωση των Windows Phone 8.1 οι περισσότερες συσκευές που στηρίζονται σε αυτά θα αναβαθμιστούν στα Windows 10: αυτό περιλαμβάνει τα περισσότερα Lumia του 2014 - αλλά και πάλι όχι όλα πιθανώς, καθώς το νέο λειτουργικό σύστημα ενδέχεται να έχει κάποιες minimum απαιτήσεις (π.χ. 1 GB μνήμης λειτουργίας) που τα εισαγωγικά smartphones ίσως δεν πληρούν. Στην περίπτωση των Windows RT η κατάσταση είναι λίγο έως πολύ ξεκάθαρη: οι συσκευές που στηρίζονται σε αυτά - κοινώς τα Surface RT/RT 2 και το αντίστοιχο tablet της, άλλοτε, Nokia - δεν θα αναβαθμιστούν ποτέ σε Windows 10. H αμερικανική εταιρεία θα "προσθέσει κάποια στοιχεία τους" με ανανεώσεις λογισμικού, αλλά αναφερόμαστε πιθανότατα σε... "αποχαιρετιστήρια" αναβάθμιση, αντίστοιχη αυτής των Windows Phone 7.8 όταν η Microsoft "άφησε πίσω" το λειτουργικό αυτό για τα WP8.

Είναι, φυσικά, απλό έως... προκλητικά εύκολο να χαρακτηρίσει κανείς τόσο τα Windows Phone όσο και τα Windows RT ως εμπορικές αποτυχίες. Με όλες τις εκδόσεις Windows Phone μαζί - ακόμη και τις πολύ καλές 8.x δηλαδή - ο αμερικανικός κολοσσός δεν έχει ξεπεράσει το 5% σε μερίδιο αγοράς παγκοσμίως (και πριν από αυτές είχε ήδη αρκετά χρόνια προσπάθειας στο ενεργητικό του με τα Windows Mobile). Με τα Windows RT, δε, η Microsoft αναγκάστηκε να αποδεχθεί πωλήσεις τόσο εξευτελιστικά χαμηλές, ώστε να μην μαθευτεί ποτέ το πόσα Surface RT - τόσο το αρχικό μοντέλο όσο το δεύτερο - βρήκαν το δρόμο τους στα χέρια καταναλωτών.

Και στις δύο περιπτώσεις οι οικονομικές απώλειες από τις ατελέσφορες επενδύσεις της Microsoft σε πόρους και χρόνο ήταν, κατά γενική ομολογία, οι λιγότερο σημαντικές: πολύ περισσότερο "αρνητικού ειδικού βάρους" ήταν η εικόνα που είχε δημιουργηθεί μέσα από όλα αυτά για την αμερικανική εταιρεία. Η εικόνα, κοινώς, μίας Microsoft ανίκανης να μεταφέρει την τεράστια επιτυχία που γνώρισε στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών με τα Windows, στις κατηγορίες φορητών συσκευών που θεωρούνταν "το μέλλον": τα smartphones και τα tablets. Και την εικόνα της ανίκανης, εν τέλει, εταιρείας να υλοποιήσει το όραμα των "Windows παντού" (και εμμέσως του... "Office παντού), τη στιγμή που σημαντικά "κομμάτια του παζλ" έλειπαν και τα πράγματα έδειχναν πως θα λείπουν για καιρό.

Με την απαλλαγή (γιατί στην ουσία αυτό είναι) του ονόματος της Microsoft από δύο brands που δεν συνδέθηκαν με εμπορική επιτυχία, αυτό των Windows Phone και αυτό των Windows RT, δημιουργείται κατά βάση μία "δεύτερη ευκαιρία" για τους Αμερικανούς και το δεδηλωμένο τους όραμα. Τα Windows 10 χαρίζουν στο Redmond ένα "φρέσκο ξεκίνημα" προς την κατεύθυνση όπου πάντα ήθελε να κινηθεί η Microsoft - και είναι στο χέρι της να την αξιοποιήσει στο έπακρο, "γυρίζοντας σελίδα" και συνδέοντας την παρουσία της σε φορητές και μη φορητές συσκευές με ένα ενιαίο, ευρέως αποδεκτό λειτουργικό σύστημα.

Θα βρισκόταν η αμερικανική εταιρεία σε καλύτερη ή χειρότερη θέση από τη σημερινή, αν τα Windows Phone και τα Windows RT δεν είχαν υπάρξει ποτέ; Αν, δηλαδή, τα πρώτα κινητά και tablet στηριγμένα σε λειτουργικό σύστημα της Microsoft παρουσιάζονταν μόλις φέτος για πρώτη φορά, με τα Windows 10; Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Από τη μία πλευρά οι Αμερικανοί κέρδισαν πολύτιμη εμπειρία μέσα από τις τόσες τους προσπάθειες την τελευταία δεκαετία. Από την άλλη ήταν πολύ υψηλά τα κονδύλια που ξοδεύτηκαν, με εξαιρετικά αμφίβολο αποτέλεσμα (για τους φίλους ROI). Και μπορεί το χρήμα να ανήκει στην κατηγορία των πόρων που η Microsoft έχει την πολυτέλεια να διαχειρίζεται χωρίς ιδιαίτερο άγχος, όσον αφορά στον σπαταλημένο χρόνο όμως η συζήτηση αναπόφευκτα θα ακολουθούσε άλλα μονοπάτια.

Το μόνο σίγουρο είναι πως, εν έτει 2015, με τα Windows 10... "Ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα": περιθώρια για δικαιολογίες, και περισσότερες αποτυχίες, δεν υπάρχουν. Έχει καταστεί αυτό σαφές στο Redmond; Υποθέτουμε... θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ