Windows Phone 8: νέα στοιχεία

Τα πρώτα πρακτικά επιβεβαιωμένα, περιμένουμε ακόμη πιο πολλά

H Microsoft είχε ομολογουμένως χάσει πάρα, μα πάρα πολύ έδαφος στο χώρο των smartphones τα προηγούμενα χρόνια (κι ας τον είχε εγκαινιάσει αυτή ουσιαστικά), μετά από τη μεγάλη επιτυχία των iPhone και τη "θύελλα" των κινητών με Android. Με την έκδοση 7.5 του λειτουργικού Windows Phone (και πολύ καλά κινητά να την αξιοποιούν) έχει πλέον μία αξιοπρεπέστατη, αξιοπρόσεκτη πρόταση στην αγορά. Το επόμενο βήμα της, ωστόσο, θα πρέπει να προσφέρει σημαντικά περισσότερα πράγματα, αν πρόκειται η αμερικανική εταιρεία να συναγωνιστεί σοβαρά την Apple και τη Google. Απ' ότι φαίνεται η Microsoft το συνειδητοποιεί πλήρως, εξ ου και οι προσθήκες που θα φέρει στο προσκήνιο η νέα έκδοση των Windows Phone, η οποία αναμένεται το Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη.

Η καινούργια έκδοση έχει μέχρι στιγμής το κωδικό όνομα "Apollo" (θα εκπλαγούμε ωστόσο αν έχει οποιοδήποτε άλλο όνομα από το "Windows Phone 8" όταν διατεθεί επίσημα) και πρόσφατα διέρεευσε μέσα από τα κεντρικά της Microsoft ένα video-παρουσίαση το οποίο υπογραμμίζει μία σειρά από στοιχεία που θα προστεθούν στην υπάρχουσα έκδοση 7.5. Πρώτο και ίσως σημαντικότερο είναι η πλήρης ενσωμάτωση Δικτυακής τηλεφωνίας μέσω Skype: η Μicrosoft είχε αγοράσει πριν από αρκετούς μήνες την εταιρεία αυτή και την τεχνολογία της, καιρός λοιπόν να την αξιοποιήσει ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα προσφέροντας στους κατόχους των smartphones με το δικό της λειτουργικό δωρεάν ή πάρα πολύ φτηνή τηλεφωνία όπου αυτοί έχουν διαθέσιμη ασύρματη σύνδεση Wi-Fi.

Εκτός από το Skype, τα Windows Phone 8 θα προσφέρουν (επιτέλους) πολλαπλές αναλύσεις οθόνης ώστε να τα αξιοποιούν περισσότερες συσκευές, θα εκμεταλλεύονται επεξεργαστές με πολλαπλούς πυρήνες και θα υποστηρίζουν κάρτες μνήμης microSD για πρόσθετο αποθηκευτικό χώρο. Θα είναι επίσης η πρώτη έκδοση που θα υποστηρίζει την τεχνολογία NFC (Near Field Communuication), η οποία θεωρείται ως πολύ πιθανή μελλοντική κατεύθυνση όσον αφορά στις ηλεκτρονικές πληρωμές με προσέγγιση του κινητού σε ειδικά εξοπλισμένα σημεία εμπορικών και χρήση του ως πιστωτικής κάρτας.

Κάποιος θα μπορούσε να πει πως με τα παραπάνω η Μicrosoft θα εξισώσει την πρότασή της με αυτές του ανταγωνισμού, δεν θα τον ξεπεράσει - και θα είχε δίκιο. Κλειστά "κρατά τα χαρτιά της" ωστόσο η αμερικανική εταιρεία όσον αφορά στη συνέργεια των Windows Phone 8 με τα Windows 8, που θα κυκλοφορήσουν την ίδια περίοδο. Εκεί ίσως "κρύβεται" κάτι εντυπωσιακό. Σε κάθε περίπτωση, πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η Microsoft στοχεύει να προσφέρει στους προγραμματιστές εφαρμογών τη δυνατότητα - χρησιμοποιώντας κοινό κώδικα ανάμεσα στα δύο λειτουργικά - να μεταφέρουν σημαντικό κομμάτι της δουλειάς τους από μορφή desktop σε μορφή mobile και αντίστροφα. Αν μη τί άλλο, φιλόδοξο. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ