Windows Phone 8: και ένα αρνητικό

Δεν είχε μόνο ευχάριστες πλευρές η αποκάλυψη της Microsoft. Δηλαδή;

Όπως έχει αναλύσει το Αθηνόραμα Digital σε ξεχωριστό άρθρο του, η επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft για smartphones, τα Windows Phone 8, φέρνουν στο προσκήνιο μία μεγάλη σειρά από βελτιώσεις και προσθήκες. Αυτές, συνολικά, εξελίσσουν την πρότασή της σε άκρως ικανοποιητικό βαθμό, φέρνοντάς την στα ίδια περίπου επίπεδα με λειτουργικά που έχουν διανύσει κατά πολύ μεγαλύτερη διαδρομή και είναι συνεπώς ωριμότερα, όπως το iOS και το Android. Υπάρχει, ωστόσο, και ένα αρνητικό στοιχείο όσον αφορά στο νέο λειτουργικό: θα προσφέρεται μόνο από καινούργια κινητά, τα οποία θα διατίθενται από τις αρχές του φθινοπώρου. Με άλλα λόγια, τα παρόντα smartphones με Windows Phone 7.5 δεν είναι αναβαθμίσιμα σε Windows Phone 8.

Πρόκειται για μία επιλογή της Microsoft που "ψυθιριζόταν" από την άνοιξη χωρίς να έχει επίσημα επιβεβαιωθεί - και είχε προκαλέσει, εύλογα, κι από τότε αντιδράσεις τόσο από το καταναλωτικό κοινό όσο και από ποσοστό των κατασκευαστών που συνεργάζονται με την αμερικανική εταιρεία. Οι ίδιες αντιδράσεις - ηχηρότερες - ακούστηκαν και χθες όταν η Microsoft επιβεβαίωσε τις προθέσεις της... και η θέση της όσον αφορά στο θέμα είναι πιθανώς δικαιολογήσιμη, έχει μία βάση, αλλά δεν παύει να απογοητεύει σημαντικό ποσοστό των καταναλωτών που έχουν επενδύσει σε smartphone με Windows Phone 7.5. Τα στελέχη της θεωρούν πως, ακριβώς επειδή πάρα πολλά από τα εξελικτικά στοιχεία των Windows Phone 8 σχετίζονται με την υποστήριξη νέου hardware στα κινητά αυτά - από επεξεργαστές πολλών πυρήνων και μεγαλύτερες αναλύσεις οθόνης μέχρι θύρες καρτών microSD και κυκλώματα άμεσης επικοινωνίας (NFC) - "δεν έχει νόημα" να προσπαθήσει η αμερικανική εταιρεία να τα "περάσει" σε αναβάθμιση παλαιότερων μοντέλων.

Η Microsoft, αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα που δημιουργεί τόσο στη δική της εικόνα στην αγορά, όσο και σε αυτή των κατασκευαστών της, διαβεβαιώνει πως σημαντικά στοιχεία των Windows Phone 8 που αφορούν σε software και μόνο (όχι σε hardware), θα προσφερθούν με μία αναβάθμιση υπ' αριθμόν 7.8 στους κατόχους συσκευών με Windows Phone 7.5. Τέτοιο σημαντικό στοιχείο είναι η ανασχεδιασμένη, περισσότερο ευέλικτη Start Screen της έκδοσης 8. Η Microsoft - και η Nokia στη συνέχεια - αναφέρθηκαν σε αυτό το στοιχείο, αλλά σε τίποτε άλλο. Άφησαν μεν το ενδεχόμενο και για άλλα τέτοια στοιχεία ανοικτό, αλλά δεν έγιναν συγκεκριμένες για κανένα. Άφησαν, άλλωστε, να υποννοηθεί πως μόνο τα πιο πρόσφατα μοντέλα Windows Phone 7.5, όπως τα Lumia 800 και 900, θα φιλοξενήσουν την αναβάθμιση 7.8. Όχι τα πρώτα μοντέλα του 2010-2011.

Η επιλογή της Microsoft είναι σοβαρότερη και μεγαλύτερης σημασίας - εμπορικής και άλλης - απ' όσο αρχικά φαίνεται: δεν είναι μόνο οι παρόντες κάτοχοι ενός Windows Phone 7.5 αυτοί που δυσαρεστούνται, είναι και οι επίδοξοι αγοραστές ενός καινούργιου smartphone των επόμενων μηνών αυτοί που, με αυτά και με κείνα, αναπόφευκτα θα προβληματιστούν. Το κοινό αυτό είτε θα αναβάλλει την αγορά νέου κινητού μέχρι τον Οκτώβρη για να πάρει smartphone με Windows Phone 8 απευθείας είτε (ακόμη χειρότερα για τη Microsoft και τους συνεργαζόμενους με αυτήν κατασκευαστές) θα στραφεί σε άλλα smartphones αντιπάλων λειτουργικών. Θα μπορέσει η Microsoft και οι Nokia, HTC, Samsung και Huawei (οι οποίες θα προσφέρουν το φθινόπωρο κινητά βασισμένα σε Windows Phone 8), να περιορίσουν τις... "διαρροές" και να... "συσπειρώσουν" το κοινό εκείνο στο οποίο ταιριάζουν αυτές οι συσκευές περισσότερο απ' ότι ένα iPhone ή ένα Android superphone; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ