Windows Phone 8.1: τα πρώτα στοιχεία

Τα πρώτα επίσημα, σχετικά με τα όσα φέρνει στο προσκήνιο για τους κατασκευαστές smartphones

H Microsoft εννοεί όχι μόνο να ισχυροποιήσει τη θέση της στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας, αλλά το... σχετικό μήνυμα "να λάβουν" όλοι οι εμπλεκόμενοι, συνεργάτες κι ανταγωνιστές: ενώ στην έκθεση Mobile World Congress άλλοτε δεν έκανε ούτε πολλές ούτε σημαντικές αποκαλύψεις, επέλεξε τη φετινή για τα επίσημα "αποκαλυπτήρια" της αναβάθμισης των Windows 8.1. Αναβάθμιση η οποία, όπως δείχνουν τα φαινόμενα, θα είναι πολύ περισσότερο ενδιαφέρουσα απ' ότι το... 0.1 υποννοεί, τόσο από λειτουργικής όσο κι εμπορικής πλευράς.

Το ότι η αναβάθμιση αυτή είναι καθ' οδόν και ότι την περιμένουμε έως το Μάιο είναι... κατά βάση γνωστό σε όλους, βέβαια, είναι όμως η πρώτη φορά που η Microsoft πρακτικά επισημοποιεί τα Windows Phone 8.1 - και μάλιστα με σημαντικές λεπτομέρειες. Η αναβάθμιση θα γίνει διαθέσιμη, σε διαφορετικά υποθέτουμε χρονικά σημεία, σε όλους ανεξαιρέτως τους κατόχους παρόντων συσκευών με Windows Phone 8. Η αναβάθμιση θα υποστηρίζει για πρώτη φορά επεξεργαστές "μέσης δυναμικής", όπως τους SnapDragon 200 και 400, ώστε οι κατασκευαστές να είναι σε θέση να κατασκευάσουν smartphones με κόστος μικρότερο από ποτέ, χωρίς να γίνονται σημαντικοί συμβιβασμοί στη λειτουργία των Windows Phone (έχουν γίνει φυσικά και οι σχετικές προσπάθειες βελτιστοποίησης του κώδικα ώστε το λειτουργικό να ανταποκρίνεται αξιοπρεπώς σε συσκευές με μνήμη λειτουργίας στα 512 ΜΒ).

Τα Windows Phone 8.1 θα είναι επίσης η πρώτη έκδοση του λειτουργικού της Microsoft που θα υποστηρίζει δύο κάρτες σύνδεσης SIM στην ίδια συσκευή (Dual SIM), καθώς και αποθηκευτικό χώρο μόλις 4 GB (!), με τη συλλογιστική της επέκτασής του από τους ίδιους τους χρήστες μέσω καρτών μνήμης microSD. Η αναβάθμιση θα υποστηρίξει γενικότερα ευρύ φάσμα υποσυστημάτων που μέχρι σήμερα οι κατασκευαστές δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν για αντίστοιχες συσκευές. Η πρόθεση αυτή της Microsoft επεξηγεί, εν μέρει, το γιατί εκτός από τις "παραδοσιακά" συνεργαζόμενες μαζί της κατασκευάστριες εταιρείες - όπως τις HTC, Lenovo, LG, Nokia, Samsung και Huawei - στο πλευρό της είναι πλέον και λιγότερο γνωστές, αλλά εξίσου ικανές να προσφέρουν ενδιαφέροντα smartphones, όπως οι Longcheer, ISR, Karbonn, ZTE, Foxconn και Xolo. Ειδικά κάποιες από τις δεύτερες είναι σε θέση να προσφέρουν smartphones σε επίπεδα κόστους που οι πρώτες... δεν καταδέχονται καν, ενίοτε!

Με αυτά και με κείνα, πάντως, η Microsoft δείχνει να επιλύει σιγά-σιγά όλα εκείνα τα "θέματα" που εμπόδιζαν μέχρι και πέρυσι τα Windows Phone να αναδειχθούν σε λειτουργικό σύστημα φορητών συσκευών "για όλα τα επίπεδα της αγοράς" (χαρακτηρισμό που δικαιούνταν μόνο το Android). Τα Windows Phone παραμένουν το τρίτο δημοφιλέστερο τέτοιο λειτουργικό σε παγκόσμιο επίπεδο, μεν, όμως και τα μερίδια αγοράς τους βελτίωσαν μέσα στο 2013 - κυρίως χάρις στα μοντέλα της Nokia - και σε θέση να διεκδικήσουν μεγαλύτερα θα είναι (ειδικά στις αναπτυσσόμενες αγορές) μετά από την αναβάθμιση αυτή. Εν αναμονή της εκδήλωσης Build τον Απρίλη, λοιπόν, όπου η Microsoft αναμένεται όχι μόνο να επιδείξει λεπτομερώς τις νέες λειτουργίες και δυνατότητες των Windows Phone 8.1, αλλά να προσφέρει και στους δημιουργούς εφαρμογών την πρακτικά τελική τους έκδοση. Για να δούμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ