Windows Phone 8.1... και επίσημα

Kortana στη θέση της Siri, πολλές προσθήκες, διαθέσιμα τους επόμενους μήνες

Χάρις στις... περισσότερο προβλέψιμες από ποτέ διαρροές του Web, κανένας δημοσιογράφος δεν έδειξε να εκπλήσσεται όταν χθες η Microsoft ανακοίνωσε - επίσημα πλέον - την επόμενη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για smartphones, των Windows Phone. Η έκδοση υπ' αριθμόν 8.1 είναι κατά βάση αναβάθμιση, ναι, αλλά τόσο... γενναία ώστε να θέτει ουσιαστικά "σταθμό" στην εξέλιξη των Windows Phone. Σημαντικότερο στοιχείο της δεν είναι άλλο από την προσθήκη της "εικονικής βοηθού" Cortana, η οποία προσφέρει πλέον στους κατόχους συσκευών με το λειτουργικό της Microsoft τις υπηρεσίες που παρέχει η Siri στο iPhone. Με άλλα λόγια, τα σχετικά smartphones δέχονται εντολές και αναζητήσεις φωνητικά και εκτελούν ανάλογες λειτουργίες ή εμφανίζουν ανάλογα αποτελέσματα.

Η Cortana στηρίζει την "ευφυΐα" της στον μηχανισμό αναζήτησης Bing της Microsoft, φυσικά, καθώς και σε εξελιγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που την βοηθούν να "αντιλαμβάνεται" κάποια στοιχεία των εντολών ή αναζητήσεων του χρήστη βάσει ώρας της ημέρας και γεωγραφικής τοποθεσίας. Σημαντικό θεωρούμε το γεγονός ότι ο μηχανισμός της Cortana είναι προσβάσιμος και από τους ανεξάρτητους δημιουργούς εφαρμογών ώστε και να την αξιοποιούν στις δικές τους, αλλά και να δημιουργήσουν ίσως πρόσθετες "ικανότητες" για την εικονική βοηθό στο μέλλον. Όπως και η Siri, πάντως, η Cortana θα χαρακτηρίζεται αρχικά λειτουργία σε δοκιμαστική μορφή (beta), έως ότου ομαλοποιηθεί στο 100% η λειτουργία της και επιλυθούν τα όποια τυχόν προβλήματα εμφανιστούν όταν αυτή αρχίσει να... "δουλεύει" για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες καθημερινά.

Τα Windows Phone 8.1 δεν φέρνουν στο προσκήνιο μόνο την Cortana, βέβαια. Παρόν είναι το Notification Center, αντίστοιχο των iOS και Android (που ομολογουμένως έλειπε), παρούσες είναι και οι σαφώς εκτενέστερες επιλογές για παραμετροποίηση της αρχικής οθόνης του κινητού όπως την προτιμά ο εκάστοτε χρήστης, παρούσα και η βελτιωμένη διαχείριση ασύρματων δικτύων και η σημαντικά καλύτερη παρουσίαση εφαρμογών στο Windows Store. Υπάρχουν επίσης πρόσθετες επιλογές για διαχείρηση ενέργειας (ώστε να αυξάνεται η αυτονομία της εκάστοτε συσκευής), καθώς και αναβαθμίσεις σε έναν αριθμό από τα βασικά apps των Windows Phone 8 γενικότερα.

Είναι πολλά τα μικρά στοιχεία που έχουν αλλαχθεί και βελτιωθεί, τα οποία δεν θα καταγραφούν πιθανώς μέχρι τα Windows Phone 8.1 να γίνουν διαθέσιμα στο κοινό είτε ως αναβάθμιση, είτε προεγκατεστημένα σε καινούργια μοντέλα smartphones. Η Nokia ανακοίνωσε στο πλαίσιο αυτό δύο τέτοια νέα Lumia - το υψηλών προδιαγραφών 930 και το χαμηλότερων 630, το οποίο όμως δέχεται δύο κάρτες SIM - ενώ η Microsoft διαβεβαίωσε πως όλα τα Lumia που αυτή τη στηγμή στηρίζονται σε Windows Phone 8, θα αναβαθμιστούν σε 8.1 "τους επόμενους μήνες". Από τους υπόλοιπους κατασκευαστές, όπως την HTC ή την Huawei, θα υπάρξει κάποια στιγμή επίσημη ενημέρωση για τις σχετικές αναβαθμίσεις δικών τους μοντέλων με Windows Phone 8. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ