Windows Phone 8.1: διαρροές, ενδιαφέρουσες

Πολλά νέα στοιχεία για την επικείμενη αναβάθμιση, εν αναμονή επιβεβαίωσης τον Απρίλη

Μπορεί η Microsoft να μην έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα ούτε την ημερομηνία κατά την οποία θα παρουσιάσει - πόσο μάλλον θα διαθέσει - τη νέα αναβάθμιση του λειτουργικού της για φορητές συσκευές, των Windows 8.1, όμως οι... πατροπαράδοτες διαρροές πληροφοριών στο Web δίνουν ήδη μία καλή ιδέα του τί μπορούμε να περιμένουμε. Πηγή, αυτή τη φορά, φαίνεται πως ήταν ένας αριθμός από προγραμματιστές εφαρμογών, οι οποίοι έχουν λάβει μία προέκδοση των Windows 8.1 για να δοκιμάσουν τη συμβατότητα της δουλειάς τους με αυτό - και τα όσα αναφέρουν μέχρι στιγμής είναι άλλοτε αναμενόμενα, άλλοτε όχι, σίγουρα πάντως ενδιαφέροντα.

Σημαντικότερο ίσως νέο στοιχείο στα Windows 8.1 θα πρέπει να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι με αυτά η Microsoft θα δώσει για πρώτη φορά την ευκαιρία στους προγραμματιστές να αναπτύσσουν εφαρμογές για smartphones και για tablets, με τον ίδιο κώδικα. Η τελική μορφή, δε, της εφαρμογής θα "δημοσιεύεται" στο Windows Marketplace με την ίδια μορφή αρχείου που χρησιμοποιείται στα Windows 8. Τόσο η Apple όσο και η Google προσφέρεουν εδώ και καιρό τη δυνατότητα αυτή "παράλληλης ανάπτυξης" apps για tablets και smartphones στα iOS και Android αντίστοιχα, όμως το τελικό αποτέλεσμα διαφέρει πολύ: στην περίπτωση των iPhone και iPad η διαφοροποίηση των δύο εκδόσεων είναι ευδιάκριτη και σημαντική, στην περίπτωση των smartphones και tablets με Android μικρή ή ανύπαρκτη - κάτι που φυσικά αδικεί τους κατόχους tablet. Θα έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να δούμε πώς έχει διαχειριστεί η Microsoft το συγκεκριμένο θέμα.

Άλλα νέα στοιχεία: τα Windows Phone 8.1 επιτρέπουν στον χρήστη να διαλέξει άλλο πρόγραμμα μηνυμάτων από το εξ ορισμού, λειτουργία που δεν προσφέρουν τα iOS και Android. Ανανεωμένο είναι το σύστημα διαχείρισης ειδοποιήσεων (notification center), σημαντικά βελτιωμένο το ενσωματωμένο σύστημα ελέγχου της κύριας κάμερας, διαχωρισμένες πλέον οι εφαρμογές για αναπαραγωγή μουσικής και video. Έχει προστεθεί λειτουργία ορισμού επιλογών για καλύτερη διαχείριση ενέργειας στην εκάστοτε φορητή συσκευή, υποστήριξη για εικονικά εταιρικά δίκτυα (VPN) και υψηλότερες αναλύσεις οθόνης (όπως την QHD των 2560x1440 pixel), ενώ παρόν είναι και το OneDrive με το νέο του όνομα και πρόσθετες επιλογές. Στην αναβάθμιση από Windows Phone 8 σε 8.1 θα περιλαμβάνεται, επίσης, ο Internet Explorer 11.

Το μόνο που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί και πρακτικά από τις προαναφερθείσες διαρροές είναι η εικονική "βοηθός" που αντιλαμβάνεται φωνητικές εντολές, με το κωδικό όνομα Cortana (αντίστοιχο της Siri στα iPhone). Παρουσίαση των Windows Phone 8.1 και διάθεση μιας σχεδόν τελικής τους προέκδοσης όλοι αναμένουμε να γίνει από τη Microsoft στην εκδήλωση για δημιουργούς εφαρμογών Build, τον Απρίλιο. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ