Windows Phone 7: Ανανέωση

Με την αναβάθμιση του φθινοπώρου - λεπτομέρειες

Και ενώ μόλις προχθές γράφαμε πως το πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα της Microsoft για κινητά, το Windows Phone 7, δεν έχει μέχρι στιγμής σημειώσει - σύμφωνα με έρευνα της Gartner - αρκετή εμπορική επιτυχία, ο αμερικανικός κολοσσός... αντεπιτέθηκε. Όχι πως δεν το περιμέναμε ή πως δεν γνωρίζαμε τον τρόπο, όμως παραμένει ευχάριστο το γεγονός ότι η Microsoft προχωρά το Windows Phone 7 σημαντικά μπροστά με την αναβάθμιση 7.1 που ανέλυσε διεξοδικά χθες. Το ερώτημα είναι: θα αποδειχθούν αρκετές οι βελτιώσεις και οι προσθήκες που ανακοινώθηκαν, όταν το WP7.1 θα κληθεί ν' αναμετρηθεί το φθινόπωρο με το iOS 5 και το Android 2.4 - όταν και από τα δύο περιμένουμε πολλά καινούργια πράγματα;

Για να απαντήσουμε στη συγκεκριμένη ερώτηση θα πρέπει να συγκρίνουμε τα καλύτερα κινητά του τέταρτου τριμήνου της χρονιάς μεταξύ τους, βέβαια... στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, αρκεί να παραθέσουμε τα όσα προσθέτει και αλλάζει η Microsoft με την έκδοση 7.1 του λειτουργικού της. Αν και η αμερικανική εταιρεία υπόσχεται "500 νέα χαρακτηριστικά" με την αναβάθμιση αυτή, τα όσα επέλεξε να παρουσιάσει εστιάζουν στον τρόπο λειτουργίας των εφαρμογών, στη χρήση του mail, του chat και των social networks, καθώς και στην αξιοποίηση του Web. Οι χρήστες κινητών με Windows Phone 7 έχουν πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν πολλά apps μαζί (multitasking) και φυσικά αυτά να ανταλλάσσουν δεδομένα μεταξύ τους - είτε με τη βοήθεια π.χ. copy/paste από το χρήστη, είτε δυναμικά. Τα apps θα μπορούν να ρυθμιστούν επίσης σε μεγαλύτερο βαθμό όσον αφορά στη μορφή και στη συμμετοχή τους στην κεντρική οθόνη των κινητών αυτών.

Τα γραπτά μηνύματα, είτε πρόκειται για mail είτε για SMS είτε για ιστορικό από chat, μπορούν να ομαδοποιηθούν και ο χρήστης να απευθυνθεί σε πολλές επαφές του ταυτόχρονα. Πληροφορίες από τα Facebook, Twitter και LinkedIn μπορούν να εμφανίζονται στα προφίλ των επαφών του χρήστη και να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο - ένας μόνο από τους τρόπους με τον οποίο τα κινητά αυτά αξιοποιούν μία σύνδεση στο Internet χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να παρεμβαίνει. Σημαντική και η βελτίωση στο Web browsing, αφού το Windows Phone 7 θα φέρει στα συμβατά κινητά τον Internet Explorer 9 σχεδόν αυτούσιο από τους Η/Υ, με υποστήριξη HTML5 και μεγαλύτερη ταχύτητα στην προβολή των sites (αλλά χωρίς τη δυνατότητα προβολής στοιχείων Flash). Βήματα προόδου και για το μηχανισμό ανεύρεσης Bing, ο οποίος μπορεί να συσχετίσει π.χ. πληροφορίες από το Web με στοιχεία που "βλέπει" γύρω από το χρήστη με τη λειτουργία των χαρτών (maps).

Η αναβάθμιση των Windows Phone στην έκδοση 7.1 θα γίνει διαθέσιμη στο κοινό κάποια στιγμή μέσα στο φθινόπωρο (αν και δεν αναφέρθηκε καμία συγκεκριμένη ημερομηνία), εννοείται δωρεάν για τους κατόχους όλων των σχετικών κινητών που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Στην λίστα των κατασκευαστών που τους επόμενους μήνες θα παρουσιάσουν νέα κινητά με Windows Phone 7, άλλωστε, συγκαταλέγονται πλέον και οι ZTE, Acer και Fujitsu, οπότε οι επιλογές που θα έχουν στη διάθεσή τους οι καταναλωτές θα είναι ακόμη περισσότερες. Ως... "κερασάκι στην τούρτα", άλλωστε, η Microsoft επιβεβαίωσε αυτό που περιμέναμε και ελπίζαμε: ότι η νέα γενιά κινητών Nokia θα περιλαμβάνει (και;) συσκευές βασισμένες στα Windows Phone 7, έστω κι αν δεν έχουμε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα γι' αυτό. Για πολλοστή φορά, με άλλα λόγια... υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ