Windows 7.5/8: αναβαθμίσεις ως το 2014

H Microsoft θέτει χρονικό πλαίσιο υποστήριξης - πού στέκεται σε σχέση με τον ανταγωνισμό;

Η συζήτηση του αν και κατά πόσο τα smartphones - που είναι στην ουσία λιλιπούτειοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές - πρέπει να αντιμετωπίζονται από τις Apple, Google και Microsoft (που αναπτύσσουν τα λειτουργικά τους συστήματα) σαν να ήταν PC αναφορικά με την υποστήριξη σε βάθος χρόνου, πρακτικά... δεν τελειώνει. Δεν παύει να είναι, ωστόσο, ένας παράγοντας που επηρεάζει (ή θα έπρεπε να επηρεάζει!) την επιλογή των καταναλωτών ανάμεσα σε εκατοντάδες διαφορετικά smartphones κάθε χρόνο. Η Microsoft μέχρι πρότινος δεν είχε κάνει σαφή τη θέση της στο ζήτημα - την έκανε ωστόσο πριν από μερικές ημέρες. Και οι εντυπώσεις που δημιουργούνται είναι ανάμικτες.

Ο κολοσσός του Redmond, σε επίσημη ανακοίνωσή του, επιβεβαίωσε πως τα smartphones με Windows Phone 7.8 θα υποστηρίζονται με ανανεώσεις λογισμικού (σχετικές με την ασφάλεια αλλά όχι μόνο) έως τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2014, ενώ τα smartphones με Windows Phone 8 έως τις αρχές Ιουλίου 2014. Υπενθυμίζουμε ότι τα WP 7.8 και WP8 βασίζονται σε τελείως διαφορετικό πυρήνα λογισμικού, γι' αυτό και δεν ήταν εφικτή η μετάβαση από Windows Phone 7.5 σε 8 για τους κατόχους συσκευών με την πρότερη έκδοση. Πολλές από αυτές τις συσκευές μόλις τις προηγούμενες ημέρες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν την αναβάθμιση από 7.5 σε 7.8 (η οποία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλης πρακτικής σημασίας), γι' αυτό και η περίοδος . Και στις δύο περιπτώσεις, η Microsoft υπογραμμίζει πως το χρονικό πλαίσιο κατά το οποίο θα γίνονται διαθέσιμες οι ανανεώσεις λογισμικού δεν εξαρτώνται μόνο από την ίδια, αλλά και από τους κατασκευαστές των σχετικών συσκευών, τους κατά τόπους παρόχους κινητής τηλεφωνίας κλπ.

Αν και... εκτιμούμε την ειλικρίνεια της Microsoft σο συγκεκριμένο θέμα, η αλήθεια είναι πως θεωρούμε συζητήσιμο το αν και κατά πόσο ήταν σκόπιμο και επικοινωνιακά χρήσιμο να ανακοινώσει με ακριβείς ημερομηνίες το πλαίσιο συσκευών που συνεχίζουν να πωλούνται στην αγορά: με αυτόν τον τρόπο, στο μυαλό πολλών καταναλωτών, σχεδόν προσάπτεται... ημερομηνία λήξης σε smartphones που είναι ενίοτε πάρα, πάρα πολύ καλά.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό το χρονικό πλαίσιο των 18 μηνών υποστήριξης σε αναβαθμίσεις και γενικότερες ανανεώσεις λογισμικού τοποθετεί τη Microsoft "κάπου στη μέση" αναλογικά με τις αντιπάλους της, δηλαδή την Apple και τη Google (που... εννοείται πως δεν ανακοινώνουν ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα κανένα χρονικό πλαίσιο υποστήριξης των παρόντων συσκευών με λειτουργικό δικό τους). Η Apple ιστορικά υποστηρίζει με νέες εκδόσεις του iOS συσκευές έως και "δύο γενιές πίσω", π.χ. το iOS 6 έγινε διαθέσιμο και για iPhone 4, όχι μόνο για 5 και 4S, έστω και με κάποια χαρακτηριστικά να εκλείπουν. Αυτό οριοθετεί το χρονικό πλαίσιο της υποστήριξης της Apple στους 24 μήνες περίπου. Από την άλλη πλευρά, για τη Google τα... έχουμε πει (και ξαναπεί και ξαναπεί): το χάος. Κανείς δεν γνωρίζει τελικά, όταν αγοράζει ένα smartphone με Android συγκεκριμένης έκδοσης (σπάνια είναι η νεότερη δυνατή) αν αυτό θα δεχθεί κάποια στιγμή σε αναβάθμιση την νεότερη. Και σίγουρα δεν γνωρίζει σε καμία περίπτωση αν θα δεχθεί άλλη αναβάθμιση πέραν του πλαισίου των 12 μηνών παρουσίας του στην αγορά. Τώρα που το ξανασκεφτόμαστε, μια χαρά το χρονικό πλαίσιο που υπόσχεται η Microsoft καθώς, αναμφίβολα, "κάλλιο πέντε και στο χέρι". Αρκεί η αμερικανική εταιρεία να το τηρήσει, φυσικά!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ