Windows 10 σε κινητό με Android; Γίνεται.

Το πείραμα... α λα Frankenstein είναι επιτυχές, έστω κι αν δεν αποδεικνύει κάτι - για την ώρα

Πριν από μερικές εβδομάδες είχε κυκλοφορήσει στο Web μία φήμη σχετική με ένα κρυφό σχέδιο υποτιθέμενης... πλαγιομετωπικής επίθεσης της Microsoft εις βάρος του ανταγωνισμού της στην κινητή τηλεφωνία και συγκεκριμένα του Android: μιας προσπάθειας τμήματός της να δημιουργήσει μία έκδοση των Windows 10 ικανή να εγκατασταθεί σε smartphones στηριγμένα αρχικά σε Android. Όπως είναι φυσικό δημοσιεύθηκαν άρθρα επί άρθρων για το πώς αυτή η ιδέα της Microsoft θα μπορούσε να "αλλάξει τις ισορροπίες της αγοράς", χωρίς βέβαια να υπάρχει έως τότε κανένα απτό στοιχείο για την ορθότητα ή όχι της σχετικής διαρροής.

Μερικές ημέρες μετά τα πρώτα δημοσιεύματα αποκαλύφθηκε πως η φήμη αυτή από την αλήθεια μεν δεν απέχει πάρα πολύ, δεν είναι όμως και τόσο... απλά εφαρμόσιμη όσο αρχικά "ακούγεται": πράγματι η Microsoft θα επιδιώξει κάτι τέτοιο, όμως επειδή τα Windows 10 προφανώς δεν ενσωματώνουν υποστήριξη για όλα τα υποσυστήματα όλων των smartphones με Android εκεί έξω, οι Αμερικανοί ξεκίνησαν τον πειραματισμό σε πολύ μικρή κλίμακα: με μερικές δεκάδες κατόχους ενός Xiaomi 4 και προέκδοση των Windows 10 Mobile που ακόμη δεν έχει γίνει διαθέσιμη στο κοινό (όχι όπως η Technical Preview των Windows 10 δηλαδή).

Και σήμερα, μετά από μερικές ημέρες... σιγής ιχθύος για το θέμα, έχουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποδεικτικά στοιχεία. Σε αυτό το video ένας από αυτούς τους κατόχους του Xiaomi 4 επιδεικνύει πώς στο - άλλοτε στηριγμένο σε Android - κινητό του λειτουργεί κανονικά, κανονικότατα η προέκδοση των Windows 10 Mobile, πλήρης σε δομή και επιλογές. Όχι, δεν είναι... πρωταπριλιάτικο αστείο: παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς εγκαθίσταται και αν υποστηρίζει όλα τα υποσυστήματα του Xiaomi 4, η έκδοση αυτή των Windows 10 δείχνει να λειτουργεί φυσιολογικά και μάλιστα ομαλότατα.

Αν και κατά πόσο η επιτυχία αυτή μπορεί να... διευρυνθεί - αν δηλαδή από τα Windows 10 θα υποστηρίζεται κάποια στιγμή ευρεία γκάμα smartphones που πωλήθηκαν με κάποια έκδοση του Android αλλά δέχονται την εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft κανονικά - απομένει ν' αποδειχθεί στην πράξη. Αν όντως οι Αμερικανοί κατορθώσουν, πάντως, να "χτίσουν" μία λίστα με συμβατά smartphones (ειδικά παλαιότερα μοντέλα και φυσικά τα πιο ενδιαφέροντα νέα), όντως θα μπορούσαν να αποκτήσουν ένα καθόλου ευκαταφρόνητο "όπλο" στην προσπάθειά τους να υποβοηθήσουν την εξάπλωση των Windows 10 στην αγορά των φορητών συσκευών. Ιδιαίτερα αισιόδοξοι δεν είμαστε για το ενδεχόμενο να έχουμε απαντήσεις για όλα αυτά μέσα στο 2015, όμως... ποτέ δεν ξέρει κανείς!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ