Windows 10 Mobile: ξεκινά η αναβάθμιση από Windows Phone 8.1

Για περιορισμένη όμως γκάμα συσκευών τελικά, αποκλείονται και όλα τα μοντέλα με 512 MB μνήμης

Με χρονική καθυστέρηση ουκ ολίγη, αλλά εν τέλει κατανοητή, η Microsoft είναι πλέον έτοιμη να προσφέρει σε πολλές χιλιάδες καταναλωτές την δωρεάν αναβάθμιση του κινητού τους από Windows Phone 8.1 σε Windows 10 Mobile. Ολοκληρώνεται με αυτόν τον τρόπο μία πορεία 18 μηνών σχεδόν, κατά την οποία ο αμερικανικός κολοσσός διοχέτευσε σε σημαντικό αριθμό χρηστών πολλές προεκδόσεις του νέου λογισμικού, διεύρυνε την γκάμα των υποστηριζόμενων συσκευών... αλλά εν τέλει δεν κατόρθωσε να τηρήσει την υπόσχεσή του για απροβλημάτιστη μετάβαση όλων των καταναλωτών που κατέχουν επαρκώς ικανά smartphones, στην νέα έκδοση των "φορητών" Windows 10. Η πρόθεση πιθανώς υπήρχε, όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά - και όχι με τρόπο που κολακεύει την Microsoft, προφανώς.

Tην αναβάθμιση σε Windows 10 Mobile μπορούν να λάβουν όλοι οι κάτοχοι συμβατών συσκευών οι οποίοι έχουν εγκαταστήσει σε αυτές την πιο πρόσφατη ενημέρωση (αυτήν με το κωδικό όνομα "Denim") των Windows Phone 8.1. Με έλεγχο για διαθέσιμες ενημερώσεις στις πιο πολλές περιπτώσεις θεωρητικά η αναβάθμιση θα πρέπει να εμφανιστεί - επειδή ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις συνεχίζει να υφίσταται η εμπλοκή των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, η Microsoft έχει διαθέσει και ειδική εφαρμογή, το Upgrade Advisor App: αυτό αναλαμβάνει να ελέγξει την εκάστοτε συσκευή για συμβατότητα με τα Windows 10 Mobile και στη συνέχεια να "ενεργοποιήσει" τον εντοπισμό της αναβάθμισης ακόμη κι αν ο πάροχος με τον οποίο συνεργάζεται ο καταναλωτής δεν έχει ακόμη προβεί στις σχετικές ενέργειες.

Στον προαναφερθέντα όρο των "συμβατών συσκευών", πάντως, "κρύβεται" ο λόγος για τις διαμαρτυρίες πολλών χιλιάδων καταναλωτών. Τα smartphones τα οποία δέχονται τελικά την αναβάθμιση - αυτή τη στιγμή τουλάχιστον - είναι μόνο τα Lumia 430, 435, 532, 535, 540, 635 (έκδοση με 1 GB μνήμης), 640, 640 XL, 735, 830 και 930. Υπάρχουν και κάποια ακόμη άλλων κατασκευαστών, που κυκλοφόρησαν μόνο στις ΗΠΑ και στην Άπω Ανατολή σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά δεν ενδιαφέρουν το ελληνικό κοινό. Όπως αποδεικνύεται (και επιβεβαίωσε πριν από ελάχιστες ώρες και η ίδια η Microsoft με ανακοίνωσή της) τελικά την μετάβαση σε Windows 10 Mobile θα κάνουν μόνο οι συσκευές που φέρουν 1 GB μνήμης και όχι αυτές που ενσωματώνoυν 512 MB, παρά το γεγονός ότι πολλές από τις τελευταίες όλους αυτούς τους μήνες δέχονταν κανονικά τις προεκδόσεις (Insider builds) του νέου λειτουργικού.

Ο αμερικανικός κολοσσός, πιθανώς μετά από δική του εσωτερική έρευνα και αξιολόγηση, θεωρεί πως τα κινητά με 512 ΜΒ μνήμης δεν θα προσφέρουν απροβλημάτιστη χρήση των Windows 10 Mobile, οπότε αποφάσισε να τα αποκλείσει από την σχετική αναβάθμιση. Αυτές οι συσκευές είναι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, ωστόσο, εξ ου και οι εύλογες διαμαρτυρίες των κατόχων τους. Αν προσθέσει δε κάποιος σε αυτές έναν αριθμό από Lumia που πληρούν κανονικά, κανονικότατα τις τεχνικές προϋποθέσεις αλλά δεν δέχονται ακόμη την αναβάθμιση (όπως τα πιο πολλά... "τετραψήφια" Lumia), καθώς και συσκευές που επίσης πληρούν τις προϋποθέσεις αλλά δεν είναι Lumia (όπως το πολύ καλό HTC 8X), ανακαλύπτει πως η πραγματικότητα απέχει τελικά πολύ από την υπόσχεση της Microsoft θα αναβάθμιση όλων των ικανών κινητών από Windows Phone 8.1 σε Windows 10 Mobile.

Όταν όλα έχουν ειπωθεί, είναι αλήθεια πως... κανείς μας δεν θέλει εν έτει 2016 να χρησιμοποιεί σοβαρά και απαιτητικά κινητό τηλέφωνο με 512 MB μνήμης: είναι πάρα πολύ πιθανό η Microsoft να έχει δίκιο και, σε βάθος χρόνου, οι συσκευές αυτές να επιβραδύνονταν κατά την εκτέλεση εφαρμογών σε βαθμό απαράδεκτο. Από την άλλη πλευρά, είμαστε βέβαιοι πως αρκετός κόσμος είχε αγοράσει εκείνα τα θεωρητικά "επαρκή" smartphones των Windows Phone 8.1 με την προσδοκία να "περάσει" σε Windows 10 Mobile κάποια στιγμή, βάσει της υπόσχεσης που είχε δώσει ο κολοσσός του Redmond. Με την "κόκκινη γραμμή" των 512 ΜΒ επίσημη, άλλωστε, μειώνεται ευδιάκριτα και η επίδοξη εγκατεστημένη βάση των Windows 10 Mobile για την ίδια τη Microsoft (και με μερίδιο αγοράς στο... 1% παγκοσμίως δεν είμαστε ιδιαίτερα βέβαιοι πως έχει την σχετική πολυτέλεια). Όσοι τυχεροί έχουν στην κατοχή τους ένα από τα συμβατά με την αναβάθμιση Lumia, πάντως, μπορούν να προσβλέπουν σε... καινούργιο κινητό σχεδόν μετά την εγκατάσταση των Windows 10 Mobile, καθώς αυτό είναι σημαντικά καλύτερο από τα Windows Phone 8.1 σε μία σειρά από τομείς. Κάτι είναι κι αυτό!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ