Wi-Fi Direct και DLNA, μαζί

Eυκολότερη η ασύρματη επικοινωνία ανάμεσα σε συσκευές

Ο,τιδήποτε μπορεί να κάνει την καθημερινή ζωή των χρηστών ευκολότερη στην ψηφιακή εποχή είναι προφανώς ευπρόσδεκτο απ' όλους μας, γι' αυτό και μόνο ως θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν τα νέα που γνωστοποίησε πριν από μερικές ημέρες η Digital Living Network Alliance. Πρόκειται για το ρυθμιστικό σώμα που ορίζει τις προδιαγραφές του DLNA, του προτύπου εκείνου που εξασφαλίζει την ανταλλαγή οπτικοακουστικών δεδομένων ανάμεσα σε μία μεγάλη γκάμα συσκευών που εντάσσονται στο ίδιο τοπικό οικιακό δίκτυο. Αυτό λειτουργεί - μετά από σημαντικό χρονικό διάστημα αναβαθμίσεων - πολύ καλά στην παρούσα έκδοση 1.5, παραμένει ωστόσο περιοριστικό ως προς τον παράγοντα που αναφέραμε: οι συσκευές θα πρέπει να "βρουν" η μία την άλλη στο ίδιο δίκτυο προκειμένου να επικοινωνήσουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Digital Living Network Alliance, ωστόσο, στις προδιαγραφές του προτύπου έχουν πλέον ενσωματωθεί και οι παράμετροι λειτουργίας του προτύπου Wi-Fi Direct. Πρόκειται για έναν τρόπο απευθείας ασύρματης επικοινωνίας ανάμεσα σε συμβατές με αυτόν συσκευές, ο οποίος είχε προωθηθεί στα τέλη του 2009 από την αντίστοιχη Wi-Fi Alliance. Έκτοτε είναι η αλήθεια ότι το Wi-Fi Direct δεν έτυχε της καθολικής υποδοχής που όλοι θα θέλαμε, δεκάδες διαφορετικές συσκευές ωστόσο ήδη το υποστηρίζουν και υπάρχει σχετική πρόβλεψη στα σχέδια πολλών κατασκευαστριών εταιρειών για πολύ περισσότερες τα επόμενα χρόνια.

Η ενσωμάτωση των παραμέτρων λειτουργίας του Wi-Fi Direct στο πρότυπο DLNA πρακτικά σημαίνει πως μία σειρά από συσκευές θα μπορούν να στείλουν φωτογραφίες, μουσική και video σε πολύ περισσότερες άλλες απευθείας, χωρίς δηλαδή να πρέπει απαραίτητα να συνδεθούν στο ίδιο τοπικό δίκτυο. Ο χρήστης θα μπορούσε, για παράδειγμα, να στείλει μουσική από το κινητό του απευθείας στον ενισχυτή του σαλονιού για αναπαραγωγή με μεγάλα ηχεία ή video από το laptop του στην τηλεόραση για θέαση εκεί. Θεωρητικά οι περισσότερες συσκευές του 2011 και σίγουρα σχεδόν όλες του 2012 θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν σε συμβατές με DLNA/Wi-Fi Direct με ένα απλό firmware update, παραμένει ωστόσο στο χέρι των κατασκευαστριών εταιρειών αν θα... πράξουν τα δέοντα για τις πρώτες. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ