Με το Internet να αποκτά όλο και πιο πολλή σημασία για όλο και περισσότερα εκατομμύρια ανθρώπων σε κάθε γωνιά του πλανήτη, η ανάγκη για επάρκεια αξιόπιστων σημείων πρόσβασης σε αυτό είναι επιτακτικότερη από ποτέ. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι μεν πανταχού παρόντα, αλλά όχι ιδιαίτερα αξιόπιστα από πλευράς ποιότητας και ταχύτητας σύνδεσης - τα Wi-Fi hotspots, από την άλλη, τα σημεία που προσφέρουν δηλαδή ασύρματη πρόσβαση σε κάθε είδους συμβατή συσκευή, είναι αρκούντως γρήγορα και αξιόπιστα, αλλά... αραιά και πού τα συναντούσε κανείς. Αυτό αρχίζει να αλλάζει (στο εξωτερικό). Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών In-Stat, έως το τέλος του 2009 θα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο όχι λιγότερα από 1.2 δισεκατομμύρια hotspots ασύρματης πρόσβασης, αυξημένα κατά 47% (!!) σε σχέση με πέρυσι.
Το άλμα είναι βέβαια πολύ μεγάλο και, ειρωνικά, είναι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αυτές που βοήθησαν στην πραγματοποίησή του, ειδικά στις ΗΠΑ: επειδή η αύξηση στις πωλήσεις των smartphones και η γενικότερη εντονότερη χρήση του Internet από φορητές συσκευές έχει επιβαρύνει σημαντικά τα δίκτυά τους, βλέπουν το Wi-Fi ως έναν τρόπο να διοχετεύσουν τμήμα της κίνησης των δεδομένων, εκεί. Δημόσιες και κρατικές υπηρεσίες το παρέχουν ευκολότερα πλέον, για επιχειρήσεις υπηρεσιών εστίασης και στέγασης θεωρείται αξιόλογη extra παροχή, ενώ πολλές ιδιωτικές εταιρείες το προσφέρουν δωρεάν για την ενίσχυση του... brand name τους και μόνο. Αν σκεφτεί κανείς, δε, ότι το 2010 αναμένεται να είνα η χρονιά που η Κίνα, το μεγαλύτερο πληθυσμιακά κράτος στον κόσμο, θα προβεί σε μαζικές εγκαταστάσεις Wi-Fi hotspots σε όλες τις μεγάλες πόλεις του, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ότι του χρόνου τέτοιο καιρό η σχετική αύξηση θα μπορούσε να είναι ακόμη εντυπωσιακότερη.
Στην Ελλάδα, φυσικά, η πραγματικότητα απέχει... μισό σύμπαν περίπου από αυτή του εξωτερικού. Ακόμη κι αν τα Wi-Fi hotspots, είτε δωρεάν είτε εμπορικά, που βρίσκονται διάσπαρτα στη χώρα μας ξεπερνούν τα 2500 ή 3000 - που δεν το πιστεύουμε - και πάλι είναι πρακτικά... μη μετρήσιμο ποσοστό μέσα σε εκείνο το 1.2 δις της παγκόσμιας αγοράς. Δεν έχει σημασία. Εμείς θα γνωρίσουμε την γρήγορη πρόσβαση στο Internet από φορητές συσκευές με τα... δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4G ή 5G. Λέμε τώρα.