Υπηρεσίες της Microsoft σε συσκευές της Samsung

Συμμαχία ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Κορεάτες, ενδιαφέρουσες προεκτάσεις για το μέλλον

Είναι σαφώς ενδιαφέρον να παρατηρεί κανείς πόσο αλλάζει με την πάροδο του χρόνου η δυναμική της αγοράς και οι ισορροπίες της όσον αφορά στις σχέσεις μεταξύ των εταιρειών, ειδικά των πρωταγωνιστικών. Η Samsung, για παράδειγμα, είναι ένας κολοσσός που για την είσοδό του στην κατηγορία των smartphones στηρίχθηκε σε πάρα, πάρα πολύ μεγάλο βαθμό στη Google και το Android - μέχρι το σημείο που συνειδητοποίησε πως η εξάρτησή του από την αμερικανική εταιρεία θα μπορούσε μελλοντικά ν' αποδειχθεί σε τροχοπέδη. Εξ ου και κινήσεις που κάνει το τελευταίο 18μηνο όχι μόνο απομακρυνόμενη (όσο γίνεται βέβαια) από τη Google, αλλά και αναζητώντας περισσότερους συμμάχους. Ο νεότερος εξ αυτών; Η Microsoft!

Πράγματι, η Samsung ξεκινά με τον αμερικανικό κολοσσό μία συνεργασία που θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρουσες προεκτάσεις στο μέλλον: από τα τέλη του μήνα, με την κυκλοφορία των Galaxy S6 και S6 Edge, θα διαθέτει προεγκατεστημένα στα smartphones της τα απαραίτητα apps για την αξιοποίηση των υπηρεσιών Skype και OneDrive της Microsoft για κλήσεις και Δικτυακή αποθήκευση αντίστοιχα, καθώς και του OneNote για σημειώσεις παντός είδους. Για δύο χρόνια μετά από την ενεργοποίηση των σχετικών συσκευών, μάλιστα, οι κάτοχοι των S6/S6 Edge θα έχουν στη διάθεσή τους για το OneDrive όχι λιγότερα 100 GB αποθηκευτικού χώρου (αντί για τα 7 GB ή 15 GB που λαμβάνουν δωρεάν οι χρήστες σήμερα).

Στο ίδιο πλαίσιο συνεργασίας, η Samsung τους επόμενους μήνες θα προσφέρει ως προεγκατεστημένα σε επιλεγμένα tablets της τα apps για τα Microsoft Word, Excel και PowerPoint μαζί με τα αντίστοιχα για OneNote, OneDrive και Skype. Δεν έχει καταστεί σαφές αν τα apps των Word, Excel και PowerPoint θα είναι οι ευρέως διαθέσιμες δωρεάν εκδόσεις - που χρειάζονται συνδρομή στην υπηρεσία Office 365 για την πλήρη γκάμα λειτουργιών τους - ή αν η Samsung έχει έλθει σε κάποια ειδική συμφωνία με τη Microsoft ώστε να προσφέρει μία σχετική συνδρομή ως τμήμα του κόστους αγοράς των tablets αυτών. Την επιλογή αυτή, πάντως, θα έχουν οι επιχειρήσεις που θα αγοράσουν τα tablets της Samsung από το εμπορικό της δίκτυο για επαγγελματική χρήση - την πρόσβαση δηλαδή στις τρεις εταιρικές εκδόσεις του Office 365, ήτοι τις Business, Business Premium και Enterprise.

Αν και η Samsung είχε υποσχεθεί, ξεκινώντας με τα δύο νέα S6, να σταματήσει την προεγκατάσταση εφαρμογών που ο χρήστης μπορεί να μην επιθυμεί στη συσκευή του, τα apps των υπηρεσιών της Microsoft είναι σαφώς χρήσιμα (και υποθέτουμε ούτως ή άλλως απεγκαταστάσιμα). Θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν και πώς σκοπεύει να τοποθετηθεί η Google απέναντι στην προεγκατάσταση π.χ. του One Drive και όχι του Google Drive στα νέα Galaxy - καθώς ναι μεν θεωρητικά "δεν έχει λόγο" σε όλα αυτά, αλλά οι σχέσεις της με τη Samsung (λόγω του λειτουργικού Tizen που η δεύτερη θα προσπαθήσει να προωθήσει παράλληλα) είναι ήδη τεταμένες και οι εντυπώσεις συχνά "μετρούν". Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ