Υπέκυψε στον καρκίνο o Steve Jobs

Σε ηλικία μόλις 56 ετών, θλίψη σε ολόκληρο τον κόσμο για την απώλειά του

Μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο απεβίωσε πριν από λίγες ώρες στο σπίτι του στο Palo Alto της California ο Steve Jobs, ο συνιδρυτής της Apple και μία από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία της σύγχρονης τεχνολογίας. Ο Jobs έπασχε από καρκίνο του πάγκρεας, νόσο που τον είχε εξαναγκάσει σε πολύμηνη αναρρωτική άδεια τρεις φορές από το 2004, με τελευταία αυτή του φετινού Ιανουαρίου. Είχε δώσει αυτή τη μάχη γενναία και για περισσότερο καιρό από τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που πάσχουν από αυτήν, από την ημέρα ωστόσο που η μεταμόσχευση στην οποία είχε υποβληθεί δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και διαγνώστηκε μετάσταση - πριν από 22 μήνες περίπου - κατέστη σαφές ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Apple δεν είχε να προσβλέπει σε πολλά χρόνια ζωής. Και με αυτά ως δεδομένα, ωστόσο, ο θάνατός του δεν προξένησε μικρότερο σοκ και λύπη σε όλους μας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένειά του, ο Steve Jobs άφησε την τελευταία του πνοή ήρεμος και ανάμεσα σε αγαπημένα του πρόσωπα. Ο τελειομανής και διορατικός ηγέτης της Apple είχε κατά πάσα πιθανότητα δρομολογήσει εδώ και καιρό τις αλλαγές και όσα άλλα πράγματα έπρεπε να γίνουν στην περίπτωση του θανάτου του, ώστε η αμερικανική εταιρεία να συνεχίσει την πορεία της χωρίς αυτόν. Είναι γνωστό πως ο Jobs είχε επιλέξει ως διάδοχό του τον Tim Cook, ο οποίος πρακτικά τον αντικαθιστούσε στις αναγκαίες μακροχρόνιες απουσίες του - στα τέλη Αυγούστου, δε, ο πρώτος έδωσε και επίσημα τη θέση του στον δεύτερο. Η απουσία του Jobs από την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της Apple για το iPhone 4S από πολλούς είχε εκληφθεί ως κακό σημάδι και, δυστυχώς, είχαν δίκιο.

Είναι αμέτρητα τα πράγματα που μπορούν να γραφούν (και σίγουρα τις επόμενες ημέρες θα γραφούν) για τον επαγγελματία Jobs. Για την ώρα - και ενώ είναι ακόμη πολύ μεγάλο το σοκ της είδησης για να γίνει οποιαδήποτε ψύχραιμη αποτίμησή της - θρηνούμε για την απώλεια του ανθρώπου Jobs, ο οποίος επηρέασε με τον τρόπο σκέψης του και το όραμά του για την θέση των Η/Υ στη ζωή του καθενός από μας, μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων. Η πληροφορική έχασε σήμερα κατά πάσα πιθανότητα τον τελευταίο της μεγάλο ηγέτη - το πιστεύουμε και δικαιολογήσαμε πρόσφατα - και η ανθρωπότητα έναν από τους διασημότερους εμπνευστές της για μία ζωή περισσότερο ουσιαστική, απλούστερη και τελικά καλύτερη. Αναπαύσου εν ειρήνη, κ. Jobs. Το κέρδισες και το αξίζεις όσο λίγοι. Και θα λείψεις. Σε όλους μας.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ