Υβριδική και από την Canon

Ψηφιακή φωτογραφική μικρή σε μέγεθος, μεγάλη σ' επιδόσεις, ανταγωνιστική

Η τάση για τη δημιουργία νέων κατηγοριών στις ψηφιακές φωτογραφικές ήταν ολοφάνερη εδώ και δυόμισι χρόνια το λιγότερο, μία από τις πρωταγωνίστριες κατασκευάστριες ωστόσο, η Canon, δεν... βιάστηκε ακριβώς να προσφέρει τις δικές της προτάσεις αυτού του είδους. Ενώ οι Olympus, Panasonic, Nikon και Sony διαθέτουν στην αγορά εδώ και πάρα πολύ καιρό ψηφιακές φωτογραφικές "υβριδικές" - όχι "τσέπης" αλλά όχι και "μεγάλες" DSLR, ενδιάμεσα μοντέλα που λόγω σχεδιασμού αποκαλούνται "mirrorless" - η Canon δεν είχε αντιπαραθέσει αντίστοιχα προϊόντα. Η... αποχή αυτή έληξε χθες, πάντως, αφού η ιστορική εταιρεία αποκάλυψε την EOS M. H οποία έχει ομολογουμένως... ιδιαιτερότητες!

Η Canon EOS M είναι κατά βάση μία μεγαλύτερη, DSLR ψηφιακή φωτογραφική της εταιρείας, η 650D, "στριμωγμένη" μέσα σε περίβλημα συγκρίσιμο με αυτό άλλων υβριδικών της κατηγορίας, όπως των NEX της Sony. Ενσωματώνει τον ίδιο αισθητήρα των 18 Megapixel και το ίδιο υποσύστημα ψηφιακής επεξεργασίας DIGIC 5, αντίστοιχες επιδόσεις στην γκάμα ευαισθησίας (ISO 12.800-25.600) και την ταχύτητα φωτογράφισης... "κατά ριπάς" (4 καρέ ανά δευτερόλεπτο). Είναι, με άλλα λόγια, μια εξαιρετικά ικανή ψηφιακή φωτογραφική σε πολύ μικρό μέγεθος, ό,τι θα περίμενε κανείς από την πρώτη σχετική πρόταση μιας εταιρείας τόσο έμπειρης όσο η Canon.

Δύο δείχνουν να είναι τα στοιχεία που διαφοροποιούν την EOS M από τον ανταγωνισμό: οι εξαιρετικές της επιδόσεις στη σύλληψη video και η απίθανη ποικιλία των πρόσθετων φακών που δέχεται. Όσον αφορά στο πρώτο στοιχείο, οι εξελιγμένες τεχνικές εστίασης που έχει αναπτύξει η Canon φροντίζουν ώστε η κινούμενη εικόνα να προσαρμόζεται έξυπνα και αυτόματα στο θέμα της, με αποτέλεσμα "καθαρό", πειστικό video σε υψηλή ευκρίνεια (1080p/24/25/30). Το δεύτερο στοιχείο προκύπτει από τον προσαρμογέα φακών της EOS M για καθένα από τα μέλη της οικογένειας φακών EF και EF-S (!) της Canon: η ποικιλία είναι πάρα, πάρα πολύ μεγάλη και καλύπτει έτσι σχεδόν οποιαδήποτε απαίτηση, ερασιτεχνική ή επαγγελματική.

Η Canon θα διαθέσει την EOS M τον Οκτώβρη αντί €800 περίπου, τιμή λογικότατη - σε αντίθεση με την τιμή του προσαρμογέα φακών, που θα κοστίσει €200 από μόνος του και δικαιολογείται μόνο αν έχει ήδη κανείς στην κατοχή του φακούς των σειρών EF ή EF-S. Σε κάθε περίπτωση, σαφέστατα καλοδεχούμενη η είσοδος και της Canon στην κατηγορία των υβριδικών, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστών μόνο καλά νέα μπορεί να σημαίνει για το κοινό της ψηφιακής φωτογραφίας. Ε, ναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ