Τρία στα τέσσερα, Android

Θεαματική αύξηση μεριδίων αγοράς για τη Google, μα... στην Apple τα κέρδη!

Είναι εδώ και καιρό γνωστό πως, αν μιλήσει κανείς "με απόλυτα νούμερα" (sic), τα smartphones που πωλούνται σε όλο τον κόσμο και στηρίζονται στο λειτουργικό της Google, το Android, είναι περισσότερα από τα iPhone που πωλεί η Apple. Μπορεί οι αναλυτές της Wall Street να πλέκουν το εγκώμιο του Cook και της ομάδας του για τα κατορθώματα του διάσημου κινητού, όμως το μεγαλύτερο τμήμα του κοινού δεν μπορεί να διαθέσει τα €600 ή περισσότερα ευρώ που ζητά ένα iPhone - εξ ου και η μεγάλη εμπορική επιτυχία των smartphones με Android στη ζώνη τιμής των €200 ή και λιγότερων. Μέχρι και πρόσφατα δεν γνωρίζαμε, ωστόσο, ότι η "ψαλίδα έχει ανοίξει" τόσο πολύ ανάμεσα στα ποσοστά των Android και iOS: έρευνα της γνωστής εταιρείας IDC σκιαγραφεί ποσοστό της τάξης του... 75% (!) για τα smartphones με λειτουργικό της Google έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η IDC καταγράφει πωλήσεις άνω των 181.1 εκατομμυρίων smartphones για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2012, σε παγκόσμιο επίπεδο, τα 136 εκατομμύρια των οποίων στηρίζονται σε Android. Η άνοδος του λειτουργικού της Google είναι εκπληκτική, αφού ο αριθμός αυτός εμφανίζεται αυξημένος κατά 92% σχεδόν σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Από τα μέσα του 2011 έως και τις αρχές Οκτωβρίου, η Google πρακτικά διπλασίασε το μερίδιο αγοράς της, περιορίζοντας την Apple σε πωλήσεις "μόνο" 26.9 εκατομμυρίων iPhone και "μόλις" 15% μερίδιο αγοράς. Το iPhone 5 θα δώσει μία ώθηση στις πωλήσεις αυτής της προϊοντικής σειράς - και η ίδια η Apple είχε παραδεχθεί ότι υπήρξε κάμψη στη ζήτηση των iPhone 4/4S κατά το τρίτο τρίμηνο, ακριβώς λόγω της αναμονής για το iPhone 5 - όμως αυτή δεν θα είναι σε καμία περίπτωση αρκετή για να επιτρέψει οποιαδήποτε... αποκατάσταση ισορροπιών. Το Android στα κινητά έχει "περάσει μπροστά" υπερβολικά πολύ πλέον για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Το τραγικά ειρωνικό σε όλα αυτά, βέβαια, και αντιλογικό - μέχρι να καλοσκεφτεί κανείς γιατί συμβαίνει - είναι πως η Apple είναι περισσότερο εύρωστη οικονομικά από ποτέ, ενώ οι κατασκευαστές που αξιοποιούν το Android συνεχίζουν ν' αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα τζίρου και κερδοφορίας. Με εξαίρεση τη Samsung (την οποία έχει βοηθήσει η επιτυχία του Galaxy SIII παρά την πρόσφατη δικαστική της ήττα), οι HTC, Sony, LG και Motorola όχι μόνο δεν καταφέρνουν να σημειώσουν πωλήσεις που μεμονωμένα να συναγωνίζονται αυτές των iPhone, αλλά με δυσκολία καταφέρνουν (όταν το καταφέρνουν) να παραμένουν σε θετικό πρόσημο λόγω του πολύ μικρού περιθωρίου κέρδους που "αφήνουν" τα μοντέλα εκείνα που σημειώνουν τις υψηλότερες σε όγκο πωλήσεις: τα των €200 "και κάτω" που προαναφέραμε. Η Apple, αντιθέτως, έχει περιθώριο κέρδους δικό της περισσότερο από 20%-25% σε κάθε μοντέλο iPhone, ακόμη υψηλότερο στα μοντέλα με μεγάλο αποθηκευτικό χώρο. Είναι να μην υπερηφανεύεται μετά ο Cook και η ομάδα του για τον τρόπο που λειτουργούν; Ελέγξιμο απόθεμα, κατασκευασμένο μεν αλλά αποτελεσματικό image και υψηλή κερδοφορία χαρακτηρίζουν όχι μόνο το iPhone, αλλά κάθε προϊόν της Apple. Κι ας είναι 5 στα 6 smartphones που πωλούνται, ανταγωνιστικά...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ