To Amazon... αντεπιτίθεται

Τέσσερα νέα tablet, το ένα εξ αυτών με Android, όλα προσιτά

Μπορεί τα iPad/iPad 2 να κατέχουν το 80% παγκοσμίως στην κατηγορία των tablet "γενικής χρήσης", αυτό όμως δεν σημαίνει πως (α) δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανταγωνισμού αν εστιάσει κανείς στα tablet ειδικότερων χρήσεων και (β) δεν υπάρχει απίθανα μεγάλο περιθώριο και ανάγκη στην αγορά για tablet σαφώς περισσότερο προσιτά από τα iPad. Το Amazon, το μεγαλύτερο Δικτυακό κατάστημα φυσικών αγαθών (και όχι μόνο) στον κόσμο, καθιέρωσε τα Kindle ως τις πλέον δημοφιλείς συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων πολύ πριν το iPad έλθει στο προσκήνιο. Και ενώ τα Kindle και τα iPad μέχρι χθες δεν θεωρούνταν κατά βάση ανταγωνιστικά προϊόντα, το Amazon... τα κατέστησε τέτοια ανακοινώνοντας την πρώτη του συσκευή ανάγνωσης με βλέψεις πολύ πέρα από τα βιβλία!

Τέσσερα ήταν τα νέα Kindle που παρουσίασε ο πρόεδρος του Amazon, ο γνωστός μας Jeff Bezos. Τα δύο πρώτα είναι αμιγώς για ανάγνωση άρθρων και βιβλίων, με άλλα λόγια με ασπρόμαυρη οθόνη, περιορισμένο έλεγχο και επιλογές, αλλά και πάρα πολύ χαμηλή τιμή: το εισαγωγικό Kindle κοστίζει πλέον μόλις $79, το μοντέλο με οθόνη αφής $99, ενώ το ίδιο μοντέλο με διασύνδεση 3G για άντληση περιεχομένου από οπουδήποτε, $149.

Το σημαντικότερο νέο Kindle, ωστόσο, είναι το τέταρτο: αυτό έχει έγχρωμη οθόνη διαγωνίου 7 ιντσών, παρόμοιας ή και καλύτερης ποιότητας με αυτή του iPad, λειτουργεί με διπύρηνο επεξεργαστή, προσφέρει 8 GB αποθηκευτικού χώρου και στηρίζεται στην έκδοση 2.3 του Android. Στo Amazon Kindle Fire, όπως ονομάζεται, ο χρήστης δεν βλέπει ποτέ το λειτουργικό της Google: η αμερικανική εταιρεία έχει δημιουργήσει για τη συσκευή της ένα γραφικό περιβάλλον καλαίσθητο και γρήγορο, μέσα από το οποίο ο κάτοχος του Fire μπορεί να διαβάσει βιβλία και περιοδικά, να ακούσει μουσική και να παρακολουθήσει ταινίες, όλα προερχόμενα από τις πλούσιες Δικτυακές υπηρεσίες του Amazon. Το Fire, εξάλλου, στηριζόμενο στο Android, μπορεί να εκτελέσει και εφαρμογές αυτού του λειτουργικού τις οποίες ο χρήστης μπορεί να βρει δωρεάν ή επί πληρωμή στο App Store του Amazon.

To... κλου αναφορικά με το Kindle Fire, άλλωστε, δεν είναι άλλο από την τιμή πώλησής του: μόλις $199 (!), κόστος που σαφέστατα θα δώσει σε πολύ κόσμο την αφορμή να αναρωτηθεί για ποιούς λόγους του ζητείται εδώ και τόσους μήνες να δώσει πολύ περισσότερα για λιγότερα πράγματα. Όλοι οι αναλυτές θεωρούν ότι το Kindle Fire όταν κυκλοφορήσει - η διάθεσή του ξεκινά από τις 21 Νοεμβρίου - θα λειτουργήσει ως καταλύτης πολλών αλλαγών στην αγορά των tablet. Ο λόγος; Απλός: από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, τα tablet παραμένουν αυτή τη στιγμή συσκευές με τις οποίες το κοινό καταναλώνει περιεχόμενο και διασκεδάζει, δεν παράγει. Και το Kindle Fire δείχνει απόλυτα ικανό να προσφέρει τις σχετικές λειτουργίες, αλλά σε πάρα πολύ καλύτερη τιμή, συνδυασμένο με τις κορυφαίες υπηρεσίες περιεχομένου του Amazon. Ανυπομονούμε να μεταφέρουμε τις πρακτικές μας εντυπώσεις στις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς οι προπαραγγελίες αναμένονται... απαγορευτικά πολλές για νωρίτερα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ