Τέλος και για το WebOS

Ευθανασία του λειτουργικού από την HP, ένα μικρό κρίμα

Πρακτικά αποδεικνύοντας αυτό που πολλοί από μας ήδη πιστεύουν - ότι δηλαδή ο χώρος των λειτουργικών συστημάτων για κινητά και tablet δεν προσφέρει περιθώρια για πιο πολλούς από 2 ή 3 "παίκτες" το πολύ - η Hewlett-Pacakrd ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του τμήματος προϊόντων της που βασίζονται στο WebOS. Πρόκειται για το, αξιολογότατο κατά γενική ομολογία, λειτουργικό για το οποίο η HP είχε εξαγοράσει πέρυσι την ιστορική Palm - και ένα λειτουργικό στο οποίο η HP θα στήριζε, υποθετικά πάντοτε, μία ευρεία γκάμα συσκευών, από κινητά και tablets, μέχρι netbooks και... εκτυπωτές. H πρόσφατη εμπορική αποτυχία του TouchPad, ωστόσο, του πρώτου tablet της HP με WebOS, φαίνεται πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της αμερικανικής εταιρείας να μην παρουσιάσει άλλα προϊόντα με αυτό.

Το WebOS - βάσει των όσων είχαμε δει και διαβάσει, καθώς δεν έφτασε ποτέ στην Ελλάδα επίσημα προϊόν στηριγμένο σ' αυτό - όχι απλά δεν ήταν κακό λειτουργικό σύστημα, αλλά σε κάποια πράγματα ακόμη καλύτερο και από το iOS της Apple, που είναι το ωριμότερο στην αγορά αυτή τη στιγμή. Όμως η έλλειψη πολλών και καλών εφαρμογών γι' αυτό, η... ασθενής ως αναιμική υποστήριξή του με προϊόντα (μόλις 3 κυκλοφόρησαν σε 2 έτη) και το άστοχο, κακό marketing εκ μέρους της HP οδήγησαν το WebOS σε τέλμα και αναπόφευκτα σε ευθανασία. Πολλές είναι οι συζητήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα σχετικά με το αν το λειτουργικό της Palm ήταν καταδικασμένο εξ αρχής ή αν η κάκιστη διαχείριση της HP δρομολόγησε την τύχη του, όμως αυτό δεν έχει πια - εν τέλει - και πολλή σημασία.

Με τον παροπλισμό και του WebOS, τέσσερα λειτουργικά μένουν πλέον ως ανταγωνιστικά για smartphones και tablets: το iOS, το Android, τα Windows Phone 7 και το OS 7 της RIM. Η τελευταία, κατασκευάστρια της θρυλικής μα "τελματωμένης" σειράς των BlackBerry, βρίσκεται σε επίσης δύσκολη θέση: μέχρι την άνοιξη του 2012 θα γνωρίζουμε αν η RIM θα υπολογίζεται ως "παίκτης" στα smartphones ή αν θα έχει πρακτικά περιθωριοποιηθεί σε μικρό τμήμα του εταιρικής αγοράς και μόνο. Τα Windows Phone 7 προοδεύουν βαθμιαία, όμως έχουν ακόμη να αποδείξουν πολλά και η συνεργασία της Microsoft με τη Nokia είναι αυτή που εν τέλει θα κρίνει αν τα "κινητά" Windows θα διεκδικήσουν από το iOS και το Android σοβαρό μερίδιο αγοράς. Έως τότε... αντίο, WebOS. Aς ελπίσουμε να είσαι το τελευταίο θύμα σε μία σειρά αποτυχημένων εξαγορών και εταιρικών χειρισμών. Λέμε τώρα.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ