Sony Xperia Z5 Compact

Είναι μεγάλο, και top φωτογραφικό, το... μικρό!

Στην πράξη αποδεικνύεται πως οι επιλογές που έκανε η Sony στους απαραίτητους συμβιβασμούς ήταν σωστές. Η χαμηλότερης ανάλυσης οθόνη συνεισφέρει στην αυξημένη αυτονομία του Z5 Compact: οι Ιάπωνες υποστηρίζουν πως προσφέρει 2 ημέρες με πλήρη φόρτιση, όμως πρακτικά σε 8 ημέρες (έντονης) χρήσης χρειάστηκε πρίζα μόλις 3 φορές! Τα 2 GB μνήμης λειτουργίας που ενσωματώνει (αντί για τα 3 GB των "μεγάλων" Xperia Z5) δεν έδειξαν να περιορίζουν σε τίποτε τη λειτουργία του, ενώ ο κεντρικός του επεξεργαστής - SnapDragon 810, από τους ταχύτερους φέτος - δεν... "πτοήθηκε" από καμία μας προσπάθεια να τον "εκθέσουμε" με μετροπρογράμματα και games. Σε αυτό βοήθησε, και πάλι, η χαμηλότερη αλλά ικανοποιητικότατη ανάλυση οθόνης. Συνολικά: μόνο στο... μέγεθος είναι "μικρό" το Z5 Compact. Σε ταχύτητα ανταπόκρισης - και πάντοτε στο πλαίσιο καθημερινής χρήσης - δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τα κορυφαία Android smartphones φέτος!

Το αληθινά εκπληκτικό ωστόσο - και πολύ σημαντικό στα μάτια πολλών καταναλωτών πλέον - χαρακτηριστικό του Z5 Compact, ειδικά γι' αυτό το μέγεθος συσκευής, δεν είναι άλλο από την κύρια κάμερά του. Αυτή είναι ακριβώς η ίδια που θα χρησιμοποιούν και οι κάτοχοι των νέων "μεγάλων" Xperia Z5, ανάλυσης αισθητήρα στα 23 Megapixel, με ποιοτικά οπτικά και εξειδικευμένο software ελέγχου, η οποία είναι σε θέση να προσφέρει πολύ υψηλής ποιότητας φωτογραφίες σε σχεδόν οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού. Η κύρια κάμερα εκκινεί ταχύτατα, εστιάζει εξαιρετικά και συνοδεύεται από μεγάλη γκάμα επιλογών που μπορούν να ρυθμιστούν "χειρωνακτικά" (αν και... εντελώς "στο αυτόματο" στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων το Z5 Compact κάνει τις σωστές επιλογές χωρίς πρόβλημα). Στα συν και το αξιόλογης ποιότητας video ανάλυσης 4Κ που μπορεί να συλλάβει το smartphone της Sony, καθώς και η ικανή δευτερεύουσα... selfie κάμερα της πρόσοψης (στα 5 Megapixel κι αυτή πλέον).

Πού τοποθετούν όλα τα παραπάνω, λοιπόν, το Xperia Z5 Compact στην αγορά; Απαριθμούμε: είναι το ισχυρότερο "μικρό" ή τέλος πάντων... "normal διαστάσεων" κινητό αυτή τη στιγμή, ανεξαρτήτως κατασκευαστή και μοντέλου - μία "ναυαρχίδα", τρόπον τινά, σε συμπαγές περίβλημα. Είναι το ικανότερο "φωτογραφικό" smartphone που βασίζεται σε Android και απομένει να διαπιστώσουμε (αφού αξιολογήσουμε και το iPhone 6S) αν είναι και το ικανότερο τέτοιου είδους ανεξαρτήτως κατασκευαστή. Είναι, δε, με διαφορά το καλύτερο Compact που έχει ποτέ προσφέρει η Sony. Δεν περιμένουμε, ως τα μέσα του 2016 τουλάχιστον, να κυκλοφορήσει άλλο smartphone σε αυτό το μέγεθος, που να είναι καλύτερο ως πρόταση από αυτό.

Ο μόνος δισταγμός που έχουμε για να το προτείνουμε σε απολύτως οποιονδήποτε φίλο ή φίλη του Αθηνόραμα Digital θέλει smartphone μικρών διαστάσεων αλλά κορυφαίο σε σχεδόν ο,τιδήποτε άλλο, σχετίζεται με την τιμή πώλησής του: αυτή δεν έχει ακόμη επίσημα ανακοινωθεί, αναμένεται όμως να τοποθετηθεί στα €619. Τα χρήματα δεν είναι λίγα. Όμως το Z5 Compact είναι εν τέλει μία συσκευή που "κονταροχτυπιέται" με τα Samsung Galaxy S6, HTC One M9 και LG G4 των €750+, λειτουργικά υπολειπόμενη μόνο στην οθόνη. Υπό αυτήν την έννοια ανήκει σε... δική της κατηγορία και το κόστος της τοποθετείται σε διαφορετικό πλαίσιο: για όσους κι όσες μπορούν να το αποκτήσουν, είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος εκπρόσωπος των "μικρών" smartphones και ο περισσότερο προσιτός των κορυφαίων "φωτογραφικών" κινητών. Εμείς, ως τέτοιον τον αξιολογούμε... και τον προτείνουμε!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ