Sony: ψηφιακή "τσέπης", η πιο μικρή του είδους της

H α5100 διαδέχεται την α5000 και δανείζεται στοιχεία της α6000 - o... ορισμός της αναβάθμισης!

Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι ανησυχίες της αγοράς για το σενάριο κατά το οποίο "τα smartphones θα συνταξιοδοτήσουν τις μικρές ψηφιακές φωτογραφικές" ήταν τελικά... υπερβολικές: τα πρώτα γίνονται όλο κα καλύτερα, ναι, αλλά η "υποχρέωσή" τους να παραμένουν λεπτά έχει προσφέρει στις δεύτερες περιθώριο να "περάσουν μπροστά" όσον αφορά στις δυνατότητες και την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Η Sony πάντως δεν έπαψε ποτέ να πιστεύει στην αξία μιας καλής ψηφιακής φωτογραφικής "τσέπης" από την εποχή των πρώτων NEX της, των υβριδικών εκείνων προτάσεων με εναλλάξιμους φακούς - και πριν από λίγες ημέρες εμπλούτισε τη μοντέρνα της πλέον αντίστοιχη σειρά με ένα νέο μοντέλο, την α5100. Η οποία αξίζει αναφοράς για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Πρόκειται για τον διάδοχο της α5000, ουσιαστικά - μιας ψηφιακής φωτογραφικής που προοριζόταν να παίξει το ρόλο του αντικαταστάτη για τις "εισαγωγικές" NEX, απέσπασε πολύ καλές κριτικές όταν κυκλοφόρησε το Μάρτη αλλά για κάποιο λόγο δεν σημείωσε την εμπορική επιτυχία που πιθανώς περίμενε η Sony. H α5100, λοιπόν, δοκιμάζει κάτι άλλο: χωρίς να αυξήσει ιδιαίτερα το κόστος απόκτησής της (στην ελληνική αγορά υπολογίζεται να διατεθεί επισήμως στα €699 με φακό 16-50mm), "δανείζεται" πολλά χαρακτηριστικά από την "μεγαλύτερη αδελφή της", την α6000. Ανεβάζει την ανάλυση του αισθητήρα της στα 24.5 Megapixel, την ευαισθησία στα 25600 ISO και τα σημεία μέτρησης στην αυτόματη εστίαση σε 179 (!). Προσφέρει, δε, και την εγγραφή video σε υψηλή ευκρίνεια βάσει του προτύπου XAVC-S, το οποίο αποδίδει πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το AVC-HD σε αντίστοιχες ρυθμίσεις. Στην α6000... απομένει ουσιαστικά μόνο το ηλεκτρονικό οφθαλμοσκόπιο, το οποίο δεν ενσωματώνει η a5100. Σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα, η διαφορά των €150 περίπου ανάμεσα στις δύο τελευταίες δεν δικαιολογείται εύκολα, πια!

H α5100 διατηρεί, φυσικά, όλα τα προσόντα της προκατόχου της: και ασύρματη διασύνδεση Wi-Fi προσφέρει, και άμεση επικοινωνία με κινητά και tablet μέσω τεχνολογίας NFC, και την δυνατότητα να αξιοποιεί την ευρεία γκάμα των extra φακών της σειράς E-Mount της Sony. Στον τομέα της χρηστικότητας, δε, έρχεται να προσθέσει οθόνη προεπισκόπησης περιστρέψιμη κατά 180 μοίρες - δυνατότητα που βοηθά πάρα πολύ στην αστεία μεν, αλλά αναμφίβολα φωτογραφική... μόδα των selfies. Η Sony προωθεί την α5100 ως την μικρότερη σε όγκο ψηφιακή φωτογραφική του είδους της (με αισθητήρα APS-C όπως αυτόν των "μεγάλων" DSLR στην ουσία), όμως ασχέτους μεγέθους και βάρους, δεν παύει να είναι πρακτικά η ιδανική συσκευή για εκείνους κι εκείνες "έπαιξαν" για ένα διάστημα με τις εισαγωγικές "τσέπης" και τώρα, έχοντας περισσότερες απαιτήσεις, θέλουν να "ανέβουν επίπεδο" σε κάτι ικανότερο και καλύτερο. Η α5100 θα κυκλοφορήσει και στη χώρα μας από τα τέλη Σεπτεμβρίου, εν αναμονή λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ