Sony NEX-5

Τα καλά και των δυο κόσμων!

Είναι, λοιπόν, η NEX-5 το... τέλειο τεχνολογικό προϊόν; Επειδή... δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, όχι: υπάρχουν τομείς όπου η νέα ψηφιακή φωτογραφική της Sony θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Ο χρόνος εκκίνησής της, για παράδειγμα, δεν είναι μεγάλος σε σχέση με αυτόν των compact, είναι όμως σε σχέση με αυτόν των καλών DSLR. Η πολύ καλή οθόνη της καταναλώνει αρκετή ενέργεια αν χρησιμοποιείται για συνεχόμενα χρονικά διαστήματα, γεγονός που καθιστά την αυτονομία της NEX-5 ικανοποιητική αλλά όχι εξαιρετική. Τα menu της, τέλος, είναι δομημένα έτσι ώστε να διευκολύνουν τους αρχάριους φωτρογράφους, οι πεπειραμένοι ωστόσο - που θέλουν περισσότερο έλεγχο στις παραμέτρους των λήψεων - από ένα σημείο και πέρα... ταλαιπωρούνται με αυτή τη δομή, ακριβώς επειδή δεν ακολουθεί την ομαδοποίηση και συλλογιστική αυτής των DSLR.

Όταν όλα έχουν όμως ειπωθεί, η NEX-5 δεν δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει ή ακόμη και να ανταγωνιστεί "σαν ίση προς ίσες" τις φωτογραφικές DSLR. Δημιουργήθηκε για να εγκαινιάσει μία νέα κατηγορία που φέρνει τα δύο σημαντικότερα πλεονεκτήματα των DSLR - τις διαυγείς και λεπτομερείς φωτογραφίες, αλλά και την ευελιξία των εναλλάξιμων φακών - στο μέγεθος των compact. Και αυτό το πετυχαίνει όχι μόνο με χαρακτηριστική άνεση, αλλά και με στυλ: ο σχεδιασμός, η ποιότητα κατασκευής, οι τεχνολογικά προχωρημένες λειτουργίες και η γενικότερη αίσθηση της NEX-5 δεν αφήνει περιθώρια για αρνητική κριτική. Με αυτά ως δεδομένα, τα 699 ευρώ που ζητά το μοντέλο με τον φακό των 18-55mm - αυτό που προτείνουμε αν θέλει αντικειμενικά κανείς να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της - θεωρείται λογικότατο ποσό, μόλις 20% υψηλότερο από αυτό των ακριβότερων compact και στα ίδια επίπεδα με αυτό των εισαγωγικών DSLR.

Επιστρέφοντας στην αρχική ερώτηση, λοιπόν. Για ποιούς και ποιές είναι καλή ιδέα η αγορά μιας NEX-5; Είναι σίγουρα για όσους και όσες πειραματίστηκαν την τελευταία διετία με μία compact, συνεχίζει να τους αρέσει το μικρό βάρος και μέγεθός τους αλλά όχι η ποιότητα των φωτογραφιών τους. Είναι επίσης για εκείνους κι εκείνες που θέλουν η πρώτη κιόλας ψηφιακή φωτογραφική που θα αποκτήσουν να τούς προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα χωρίς να πρέπει να διαβάσουν βιβλία θεωρίας για τη φωτογραφία (ασχέτως αν εμείς το συνιστούμε γενικώς). Είναι ακόμη και για τους επαγγελματίες που ναι μεν λόγω απαιτήσεων έχουν συνηθίσει στις DSLR τους με τους ακριβούς φακούς και τις μεγάλες τσάντες, αλλά δεν μπορούν να τις έχουν πάντα μαζί τους (σε αντίθεση με μία NEX-5). Ε, δεν είναι και... μικρό ακριβώς αυτό το υποψήφιο κοινό στο σύνολό του, είναι; Όχι, δεν είναι, γι' αυτό και έχουμε την αίσθηση ότι οι NEX θα σημειώσουν την εμπορική επιτυχία που τούς αξίζει. Νέα, τρίτη κατηγορία, καλώς ήλθες!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ