Sony: νέα Xperia Z3... όλων των ειδών

Κορυφαίο smartphone, η Compact εκδοχή του και συμπαγές tablet, σύντομα

Η χρονιά που διανύουμε χρειάζεται ακόμη τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθεί, η Sony ωστόσο ολοφάνερα εννοεί να επιταχύνει τους ρυθμούς εξάπλωσης των Xperia στην παγκόσμια αγορά - ακόμη κι αν αυτοί οι ρυθμοί κινδυνεύουν ν' αποδειχθούν... πολύ γρήγοροι για την αγορά αυτή! Στο πλαίσιο της έκθεσης IFA 2014 οι Ιάπωνες επέδειξαν τρία νέα μέλη της οικογένειας συσκευών Z: τα Xperia Z3, Xperia Z3 Compact και Xperia Z3 Tablet Compact, τα οποία είτε αντικαθιστούν προκατόχους τους (τα Xperia Z2 και Xperia Z1 Compact), είτε τους συμπληρώνουν υπάρχοντα μοντέλα με νέα διαγώνιο (στην περίπτωση του τρίτου). Η μικρή... λεπτομέρεια: όλα τα υπάρχοντα μοντέλα ανακοινώθηκαν εμφανίστηκαν στην αγορά στις αρχές ή τα μέσα της τρέχουσας χρονιάς!

Σε κάθε περίπτωση, όταν τα νέα μοντέλα κατορθώνουν να βελτιώσουν αισθητά τα ήδη πολύ καλά υπάρχοντα, δεν θα έπρεπε να... παραπονούμαστε ακριβώς - και αυτό δείχνει να συμβαίνει με τα νέα Xperia Z. Το νέο κορυφαίο smartphone της Sony, για παράδειγμα, το Z3, κατορθώνει να διατηρήσει την ίδια οθόνη σε μέγεθος (βελτιώνοντας μάλιστα τη χρωματική της απόδοση) μειώνοντας όμως το πάχος, το πλάτος και το βάρος του και ταυτόχρονα αυξάνοντας κατά τι την ταχύτητα λειτουργίας του κεντρικού του επεξεργαστή σε σχέση με το Z2. To Z3 Tablet Compact, από την άλλη, κατορθώνει να εσωκλείσειόλα τα υποσυστήματα του Z2 Tablet σε περίβλημα σημαντικά μικρότερο, όπως αυτό ορίζεται από οθόνη 8 ιντσών. Η Sony φιλοδοξεί έτσι να προσφέρει σοβαρό ανταγωνισμό στο iPad Mini Retina, αφού το Z3 Tablet Compact είναι των ίδιων περίπου διαστάσεων.

Η μεγαλύτερη ευχάριστη έκπληξη, πάντως, δεν ήταν άλλη από το Z3 Compact: αυτό κατορθώνει να περιορίσει τα ίδια ακριβώς υποσυστήματα με το Xperia Z3 (μόνο η μνήμη λειτουργίας έχει μειωθεί από τα 3 GB στα 2), αλλά σε μέγεθος συσκευής που μπορεί να χειριστεί κανείς άνετα με ένα χέρι. Η οθόνη είναι διαγωνίου 4.6 ιντσών και ανάλυσης 720p, βέβαια, όμως το καινούργιο... "μικρό" δεν παύει να εσωκλείει μεγάλη δύναμη για το μέγεθός του. Θα είναι, με διαφορά μάλιστα, το ισχυρότερο "mini" της αγοράς φέτος, συμπεριλαμβανομένων τόσο των HTC One Mini 2, όσο και των Samsung Galaxy S5 Mini.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα Xperia Z3 υποστηρίζουν το μηχανισμό PS4 Remote Play που προσφέρει το PS Vita: μπορούν, με άλλα λόγια, να "παίζουν" τα games του νέου οικιακού PlayStation με τα συγκεκριμένα smartphones και tablet, αρκεί να υπάγονται στο ίδιο ασύρματο δίκτυο με το εκάστοτε PS4 (η Sony θα διαθέσει μάλιστα και ειδικό αξεσουάρ που "εξοπλίζει" τις συσκευές αυτές με το χειριστήριο DualShock4 για ευκολότερο παιχνίδι). Το σχετικό λογισμικό θα διατεθεί μόνο για τα συγκεκριμένα Xperia και φυσικά για κανένα άλλο smartphone με Android, για λόγους... προφανείς. Και τα τρία νέα Xperia αναμένονται να κυκλοφορήσουν μέσα στους επόμενους μήνες - και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος του χρόνου - σε άγνωστες μέχρι στιγμής τιμές πώλησης. Όταν αυτές γνωστοποιηθούν, ενημερώνουμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ